Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

100 εταιρείες εκπέμπουν το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο…

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Την Τρίτη το βράδυ 17 Σεπτεμβρίου, η γνωστή μας Σουηδή μαθήτρια που παλεύει για το περιβάλλον εντός των τειχών Greta Thunberg παρέλαβε το ανώτατο βραβείο της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που έχει τον μεγαλοπρεπή τίτλο Ambassador of conscience award, δηλαδή βραβείο Πρεσβευτή Συνείδησης κατά λέξη και  μάλλον επηρεασμού συνείδησης σε ελεύθερη μετάφραση.

Το βραβείο έχει απονεμηθεί μεταξύ των άλλων στον Νέλσον Μαντέλα γεγονός που βάζει σε σκέψεις για τις προθέσεις της παγκόσμιας οργάνωσης και για την ευκολία σύγκρισης τελείως ανόμοιων μεγεθών σε βαθμό γελοιοποίησης.

Μόνο διαπιστώσεις

Το ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αλλαγή του κλίματος έχει τεράστιες επιπτώσεις και προκαλεί οικολογικές κρίσεις, μαζική μετανάστευση, πείνα, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και πολέμους για την απόκτηση φυσικών πόρων είναι γνωστά.

Αυτά μπορεί να τα περιγράφει ακόμη και η Greta και να παίρνει και βραβεία. Τι δεν περιγράφει; Τις αιτίες και τον ένοχο.

Οι ένοχοι της καταστροφής 

Την ίδια ημέρα που παραλάμβανε το βραβείο της, επιστήμονες από την Σουηδία και την υπόλοιπη Ευρώπη, τις  ΗΠΑ και την Αυστραλία δημοσιοποιούσαν τον ένοχο. Εξετάστηκαν από τους επιστήμονες οι ρυπογόνες εταιρείες στους τομείς της γεωργίας, δασικής οικονομίας, αλιείας και ορυκτών καυσίμων.

Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ευθύνονται για το 70% του συνόλου των ατμοσφαιρικών ρύπων που επηρεάζουν την ρύπανση και την υπερθέρμανση, είναι το συμπέρασμα τους. 

Συγκέντρωση του κεφαλαίου 

Μερικά στοιχεία πιστοποιούν την απίστευτη συγκέντρωση της παραγωγής και του εμπορίου από τις εταιρείες που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση:

Καφές: 10 εταιρείες κατέχουν το 40% του καφέ που καταναλώνεται στον κόσμο.

Απορρυπαντικά: 4 εταιρείες κατέχουν το 84% της αγοράς.

Πλατίνα, palladium, κοβάλτιο: 5 εταιρείες κατέχουν το 91%, 88% και 61% αντίστοιχα.

Ορυκτά  καύσιμα: 10 εταιρείες κατέχουν το 72% του φυσικού αερίου και το 51% των αποθεμάτων πετρελαίου.

Τσιμέντο: 10 εταιρείες παράγουν πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

Δασική βιομηχανία: 10 εταιρείες κατέχουν το 25% παραγωγής χάρτου.

Σολωμός: 5 εταιρείες κατέχουν το 48% της υδατοκαλλιέργειας.

Μπανάνες: 3 εταιρείες έχουν το 42% των εξαγωγών μπανάνας.

Φοινικέλαιο: 5 εταιρείες έχουν το 90% της παγκόσμιας εμπορίας.

20190923 080110

Το ίδιο μοντέλο 

– Όποιο τομέα και βιομηχανία και να εξετάσουμε προβάλλει το ίδιο μοντέλο. Οι τεράστιες εταιρείες έχουν την ευθύνη, δηλώνει στο Σουηδικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής Henrik Österblom στον τομέα περιβάλλοντος στο  Stockholm Resilience Centre του Πανεπιστήμιου της Στοκχόλμης.

-Όταν μιλάμε για παγκόσμιες λύσεις για το πρόβλημα της ρύπανσης πρέπει να ξέρουμε ποιοί πρέπει να κάθονται από την άλλη μεριά του τραπεζιού, λέει ο καθηγητής.

Αλλαγή τρόπου ζωής ή αλλαγή συστήματος 

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνει κατανοητό πως οι 100 τεράστιοι όμιλοι στο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που ζούμε χρησιμοποιούν τον πλανήτη σαν πηγή εκμετάλλευσης και κέρδους και ταυτόχρονα σαν σκουπιδότοπο.

Πρέπει να προστεθούν και οι τομείς της πολεμικής βιομηχανίας και οι καταστροφικές και δηλητηριώδεις βόμβες τους όπως και οι βιομηχανίες στους υπόλοιπους τομείς που δεν εξετάστηκαν από τους επιστήμονες, η εικόνα όμως παραμένει η ίδια. Η Greta και οι συν αυτής μας ζητούν  να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να μην δούμε τους 100 κορυφαίους καπιταλιστές και τους υπόλοιπους που μας στερούν το νερό, το δάσος την τροφή, τον αέρα.

Αυτούς που με το πρόθυμο πολιτικό τους προσωπικό μας στερούν την ζωή μας.

Για να κερδίσουν οι λαοί το βραβείο επιρροής Συνειδήσεων και να αποτρέψουν τις καταστροφές που έρχονται πρέπει να ξεμπερδεύουν με τον άναρχο καπιταλισμό για να ζήσουν με αρμονία μεταξύ τους και με την φύση.