Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

100 χρόνια ΚΚΕ: Σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνειας η εκδήλωση στο ΣΕΦ

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνειας, σε ένα ασφυκτικό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 100 χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. 

Το Στάδιο ασφυκτικά γεμάτο, από ανθρώπους κάθε ηλικίας, εργάτες, νέους, συνταξιούχους, γυναίκες που βρέθηκαν στη γιορτή των 100 χρόνων του ΚΚΕ για να τιμήσουν την ίδρυση, την ένδοξη δράση του, τους χιλιάδες νεκρούς κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

Δυναμική είσοδο μέσα σε χειροκροτήματα και ευφημισμούς έκανε η ΚΝΕ στην αρένα του γηπέδου με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τοπικής διοίκησης καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, που βρίσκονται στην Αθήνα, συμμετέχοντας στην 20η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, στην Αθήνα. 

Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον αιώνα που κυλά, στην εποχή του αναγκαίου περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 

«Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, κλείσαμε τα αυτιά στις σειρήνες, στενοχωρήσαμε κάποιους φίλους και συντρόφους που ήθελαν «αγάλι – αγάλι …», που μας ζητούσαν να βάλουμε νερό στο κρασί μας» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «αποδείχτηκε πολύ καλά που δεν το κάναμε αυτό, γιατί ξέραμε ότι στο τέλος στο ποτήρι, θα μείνει μόνο το νερό κι αυτό θολωμένο κι επικίνδυνο. Και δεν το κάναμε γιατί το Κόμμα μας, με τα 100 χρόνια εμπειρίας στους ώμους του, δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κανένα λάθος που θα πάει το κίνημα πίσω, θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί, να αντεπιτεθεί, να τραβήξει μπροστά και να σημαδεύσει την βάρβαρη εξουσία των εκμεταλλευτών».

α1

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, με τη στάση του, κέρδισε την συνείδηση νέων μαχητών και εξέφρασε την υπερηφάνεια του Κόμματος, γιατί «δεν υπογράψαμε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα της εκμετάλλευσης».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει «πως η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι μορφή άσκησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Δεν μπορεί να κρύψει το χαρακτήρα και το περιεχόμενό της, πως είναι στην πραγματικότητα δικτατορία του κεφαλαίου, δικτατορία των μονοπωλίων».

«Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει το πολιτικό σύστημα, το κράτος παραμένει ταξικό, αντιλαϊκό, προσανατολισμένο στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την καταπίεση των λαϊκών στρωμάτων και στη φάση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Κι αυτό δεν άλλαξε στα χρόνια της δήθεν αριστερής διακυβέρνησης. Το αντίθετο» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η πείρα της 100χρονης ιστορίας μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε σταθερό ιδεολογικό – πολιτικό μέτωπο απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, βέβαια και της ναζιστικής – φασιστικής. Να αποκαλύπτουμε ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της δεν συμβιβάζονται ούτε με την αστική δημοκρατία που οι ίδιοι καθιέρωσαν με την περιορισμένη αστική νομιμότητα».

sef-53

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «ούτε ο διαχωρισμός ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο» πολιτικό κομματικό σύστημα, ούτε το ψεύτικο δίλλημα «πρόοδος ή συντήρηση», μπορούν να κρύψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, σφάζονται στην ποδιά των μονοπωλίων για το ποιος θα στηρίξει πιο αποτελεσματικά την εξουσία τους».

Είπε ότι κοινή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η εξασφάλιση, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, «της σταθερότητας του συστήματος και της αστικής συνέχειας των κρατικών μηχανισμών προκειμένου να μη διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τόνισε ότι «πρόοδος, τελικά, είναι να μεγαλώνει η λαϊκή αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια απέναντι στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα και αυτή η δυσαρέσκεια να συναντιέται με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

Χαρακτήρισε την πρόταση του ΚΚΕ «ρεαλιστική και αναγκαία γιατί συμφέρει πρώτα απ΄ όλα την εργατική τάξη, το λαό. Γιατί ρεαλισμός και αναγκαιότητα είναι πάνω από όλα να συμβαδίζει η ζωή και η ευημερία με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας». «Ρεαλιστικός και αναγκαίος είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

sef-19

Ο Δ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την ομιλία του με το σύνθημα «Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ! Προχωράμε μπροστά! Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος!» και με λόγια του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

«Ναι. Όσο κι αν είναι βαριές οι θυσίες μας, αυτόν το σάπιο κόσμο, «αυτό το πειρατικό, θα το βουλιάξουμε. Θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάβολος/ και θα χτίσουμε ένα κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα» πρόσθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε με λόγια του ποιητή Φώτη Αγγουλέ, «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή μήτε όπως στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι»… Γιατί: «έχουμε τη ζωή πολύ, παρα – πολύ αγαπήσει»…