Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα | Covid-19: όλα υπό έλεγχο

Τις τελευταίες 48 ώρες, στην Κούβα δεν έχουν αναφερθεί νέες περιπτώσεις Covid-19. Οι τέσσερις ασθενείς που εντοπίστηκαν παραμένουν νοσηλευμένοι, εξελίσσονται ικανοποιητικά και είναι εξασφαλισμένοι όλοι οι πόροι για την πλήρη αποκατάστασή τους, ενώ συνεχίζονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες εξονυχιστικών ελέγχων για την πρόληψη διάδοσης της πανδημίας στη χώρα.

ℹ️  Οι τελευταίες πληροφορίες (Κυριακή 15-Μαρτ), προέρχονται από τη συνέντευξη τύπου του Carmelo Trujillo Machado, επικεφαλής του Minsap (ΣΣ |> Τμήματος Διεθνούς Υγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας), ο οποίος τόνισε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση και ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός με όλους τους οργανισμούς της κεντρικής διοίκησης του Κράτους για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ασθένειας.

✔️  Επαναβεβαίωσε τη σημασία να πλατύνουν παραπέρα οι ενέργειες εκπαίδευσης για ολόκληρο τον πληθυσμό, καθώς και η προετοιμασία όλων των τομέων της κοινωνίας για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, μείωσης του κινδύνου και ατομικής προστασίας.

Όσον αφορά την επιτήρηση των συνόρων, επεσήμανε ότι «αυξάνεται και ενισχύεται». Όλα τα σημεία εισόδου καλύπτονται από υγειονομικό προσωπικό, ενώ συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα δράσης και η παρακολούθηση σε ιδρύματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στα ξενοδοχεία, γεγονός που καθιστά δυνατή την έγκαιρη θέσπιση μέτρων ελέγχου.

Όσο για τις φήμες για πιθανή επιδημία του Covid-19 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Αβάνας, José Antonio Echeverría (Cujae), τόνισε ότι «δεν είναι αλήθεια -στα άτομα με υποψία Covid-19 έχουν γίνει όλα τα test και είναι για όλους αρνητικά»

Ομοίως, η Dr. María Elena Soto Entenza, επικεφαλής του τμήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Minsap, αναφέρθηκε στην «ενεργό διερεύνηση», δηλαδή την –σε εθνική κλίμακα  αναζήτηση περιπτώσεων με αναπνευστικά συμπτώματα, ως μέρος του σχεδίου ελέγχου και πρόληψης που περιλαμβάνει την έγκαιρη παρακολούθηση σε εθνικό επίπεδο παράλληλα με ποιοτικά υψηλή ιατρική περίθαλψη.
Πρόσθεσε ότι όλα τα γραφεία του οικογενειακού γιατρού και νοσοκόμου, καθώς και οι πολυκλινικές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτή την επιδημιολογική κατάσταση και έχει αναπτυχθεί σταδιακά μια εκτεταμένη διαδικασία κατάρτισης που καλύπτει όλους τους εργαζομένους του συστήματος.
Από τα γραφεία, εξήγησε, γίνεται ενεργή αναζήτηση για περιπτώσεις με κάποια αναπνευστικά συμπτώματα, υπεύθυνες για τη βασική ομάδα υγείας, δηλαδή τη νοσοκόμα και τον οικογενειακό γιατρό. Ωστόσο, επέμεινε στην ουσιαστική συμμετοχή του πληθυσμού, καθώς είναι απαραίτητο για όλους ακόμη και με υποψία συμπτώματος να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Δεδομένη η προτεραιότητα που δίνεται στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, ιδίως εκείνοι που ζουν μόνοι ή με αναπηρία, καθώς και στα σημεία όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις ατόμων για παράδειγμα – μεταξύ άλλων, γηροκομεία, κοινωνικά ιδρύματα και μητρότητας.
Όλα τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, τόνισε, είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες, δεν θα πρέπει να πηγαίνουν σε εκπαιδευτικά ή εργασιακά κέντρα μέχρι να αναρρώσουν.

Σύμφωνα με τη Soto Entenza, υπάρχει σχολαστική επιτήρηση των επιβατών που πραγματοποιείται στα ειδικά ιατρεία που έχουν ήδη συσταθεί σε συγκεκριμένες περιοχές μέσα στις πολυκλινικές για να παρακολουθούν ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα.
Παρομοίως, δημιουργήθηκαν επιτροπές, αποτελούμενες από διάφορους ειδικούς, για την κλινική και επιδημιολογική αξιολόγηση αυτών των ανθρώπων και καθορίστηκαν με ακρίβεια τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Cuba un millón de nasobucos Covid 19

«Δε γίνεται εισαγωγή όσων εντοπίζονται ή καταφθάνουν με αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογούνται ένα προς ένα» δήλωσε.

Η γιατρός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η συμμόρφωση με τα μέτρα προσωπικής και συλλογικής υγιεινής, το πλύσιμο των χεριών, η χρήση των «nasobucos» στις υποδεικνυόμενες περιπτώσεις (ΣΣ |> ειδικές μάσκες: ήδη το Υπουργείο Βιομηχανίας της Κούβας έχει κατασκευάσει 1.000.000) και ζήτησε τη συμμετοχή όλων των γραναζιών των κοινωνικών οργανώσεων, με τεχνική καθοδήγηση του οικογενειακού γιατρού και νοσοκόμου, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η πρόληψη της πανδημίας.

Και κατέληξε με τα στοιχεία (ως 14 Μαρτίου)

  • 125 χώρες με Covid-19
  • 143.247 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις
  • 5.408 νεκρούς
  • 78% ποσοστά θανάτου

Στην Κίνα

  • 80.973 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις
  • 3.194 νεκρούς
  • 94% θανατηφόρα περιστατικά

Στην Αμερική – 22 χώρες

  • Άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο
    Ιταλία, Ιράν, Νότια Κορέα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Δανία και Ιαπωνία.

 

πηγή  granma.cu – όργανο της ΚΕ του ΚΚΚούβας

ΣΣ |> οι CDR (Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης) -ως ο πιο γνήσιος, από τα κάτω, λαϊκός θεσμός του νησιού της επανάστασης πανταχού παρούσες, ενημερώσουν το κόσμο και προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια που τους ζητιέται.
Ο Vladimir Sauri Bermúdez, συντονιστής των Επιτροπών στην Αβάνα, ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γυναικών -FMC και μαζί με την Asociación de Combatientes de la Revolución Cubana (Ένωση Μαχητών της Κουβανικής Επανάστασης), θα βοηθήσουν με μαζώξεις για τη δημόσια υγεία, μεταξύ άλλων και για την πρόληψη του Covid-19, και ζήτησε από τον πληθυσμό να ενημερώνεται μέσω των επίσημων μέσων ενημέρωσης.
Αυτά συμβαίνουν όπου υπάρχει μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και ο λαός έχει πάρει τη ζωή του και το μέλλον στα χέρια του
Θυμίζουμε -ενημερωτικά πως οι «Επιτροπές για την υπεράσπιση της επανάστασης» – Comités de Defensa de la Revolución, είναι ένα δίκτυο επιτροπών γειτονιάς που αγκαλιάζει όλη την Κούβα και είναι «τα μάτια και τα αυτιά της Επανάστασης», που από το 1960 αγρυπνούν ενάντια σε κάθε αντεπαναστατική δραστηριότητα.
Αυτή η πολιτοφυλακή -που ανά πάσα στιγμή -σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να εξοπλιστεί (όπως έγινε με την περίπτωση του κόλπου των χοίρων, αλλά και μετά, με τις προβοκάτσιες και τη δολοφονία του Camilo Cienfuegos και στη συνέχεια) δημιουργήθηκε από τον Φιντέλ στις 28-Σεπ-1960, μετά την Επανάσταση του 1959, που ανέτρεψε το Batista που τις ανέδειξε σε «συλλογικό σύστημα επαναστατικής επαγρύπνησης»
Σύνθημα των CDR ήταν και είναι , «¡En cada barrio , Revolución! (Σε κάθε γειτονιά, Επανάσταση!)».