Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα | Covid-19: όλα υπό έλεγχο

Τις τελευταίες 48 ώρες, στην Κούβα δεν έχουν αναφερθεί νέες περιπτώσεις Covid-19. Οι τέσσερις ασθενείς που εντοπίστηκαν παραμένουν νοσηλευμένοι, εξελίσσονται ικανοποιητικά και είναι εξασφαλισμένοι όλοι οι πόροι για την πλήρη αποκατάστασή τους, ενώ συνεχίζονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες εξονυχιστικών ελέγχων για την πρόληψη διάδοσης της πανδημίας στη χώρα.

ℹ️  Οι τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες (Κυρια­κή 15-Μαρτ), προ­έρ­χο­νται από τη συνέ­ντευ­ξη τύπου του Carmelo Trujillo Machado, επι­κε­φα­λής του Minsap (ΣΣ |> Τμή­μα­τος Διε­θνούς Υγειο­νο­μι­κού Ελέγ­χου του Υπουρ­γεί­ου Δημό­σιας Υγεί­ας), ο οποί­ος τόνι­σε ότι συνε­χί­ζε­ται η εφαρ­μο­γή όλων των μέτρων που έχουν θεσπι­στεί για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση και ότι υπάρ­χει από­λυ­τος συντο­νι­σμός με όλους τους οργα­νι­σμούς της κεντρι­κής διοί­κη­σης του Κρά­τους για να επι­τευ­χθεί η συγκρά­τη­ση της ασθένειας.

✔️  Επα­να­βε­βαί­ω­σε τη σημα­σία να πλα­τύ­νουν παρα­πέ­ρα οι ενέρ­γειες εκπαί­δευ­σης για ολό­κλη­ρο τον πλη­θυ­σμό, καθώς και η προ­ε­τοι­μα­σία όλων των τομέ­ων της κοι­νω­νί­ας για την εφαρ­μο­γή των μέτρων πρό­λη­ψης, μεί­ω­σης του κιν­δύ­νου και ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας.

Όσον αφο­ρά την επι­τή­ρη­ση των συνό­ρων, επε­σή­μα­νε ότι «αυξά­νε­ται και ενι­σχύ­ε­ται». Όλα τα σημεία εισό­δου καλύ­πτο­νται από υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, ενώ συνε­χί­ζουν να εφαρ­μό­ζο­νται τα πρω­τό­κολ­λα δρά­σης και η παρα­κο­λού­θη­ση σε ιδρύ­μα­τα πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης και στα ξενο­δο­χεία, γεγο­νός που καθι­στά δυνα­τή την έγκαι­ρη θέσπι­ση μέτρων ελέγχου.

Όσο για τις φήμες για πιθα­νή επι­δη­μία του Covid-19 στο Τεχνο­λο­γι­κό Πανε­πι­στή­μιο της Αβά­νας, José Antonio Echeverría (Cujae), τόνι­σε ότι «δεν είναι αλή­θεια ‑στα άτο­μα με υπο­ψία Covid-19 έχουν γίνει όλα τα test και είναι για όλους αρνητικά»

Ομοί­ως, η Dr. María Elena Soto Entenza, επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας του Minsap, ανα­φέρ­θη­κε στην «ενερ­γό διε­ρεύ­νη­ση», δηλα­δή την -σε εθνι­κή κλί­μα­κα  ανα­ζή­τη­ση περι­πτώ­σε­ων με ανα­πνευ­στι­κά συμ­πτώ­μα­τα, ως μέρος του σχε­δί­ου ελέγ­χου και πρό­λη­ψης που περι­λαμ­βά­νει την έγκαι­ρη παρα­κο­λού­θη­ση σε εθνι­κό επί­πε­δο παράλ­λη­λα με ποιο­τι­κά υψη­λή ιατρι­κή περίθαλψη.
Πρό­σθε­σε ότι όλα τα γρα­φεία του οικο­γε­νεια­κού για­τρού και νοσο­κό­μου, καθώς και οι πολυ­κλι­νι­κές είναι έτοι­μες να αντι­με­τω­πί­σουν αυτή την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση και έχει ανα­πτυ­χθεί στα­δια­κά μια εκτε­τα­μέ­νη δια­δι­κα­σία κατάρ­τι­σης που καλύ­πτει όλους τους εργα­ζο­μέ­νους του συστήματος.
Από τα γρα­φεία, εξή­γη­σε, γίνε­ται ενερ­γή ανα­ζή­τη­ση για περι­πτώ­σεις με κάποια ανα­πνευ­στι­κά συμ­πτώ­μα­τα, υπεύ­θυ­νες για τη βασι­κή ομά­δα υγεί­ας, δηλα­δή τη νοσο­κό­μα και τον οικο­γε­νεια­κό για­τρό. Ωστό­σο, επέ­μει­νε στην ουσια­στι­κή συμ­με­το­χή του πλη­θυ­σμού, καθώς είναι απα­ραί­τη­το για όλους ακό­μη και με υπο­ψία συμ­πτώ­μα­τος να ανα­ζη­τή­σουν ιατρι­κή φροντίδα.

Δεδο­μέ­νη η προ­τε­ραιό­τη­τα που δίνε­ται στις πιο ευά­λω­τες ομά­δες, όπως οι ηλι­κιω­μέ­νοι, ιδί­ως εκεί­νοι που ζουν μόνοι ή με ανα­πη­ρία, καθώς και στα σημεία όπου υπάρ­χουν συγκε­ντρώ­σεις ατό­μων για παρά­δειγ­μα — μετα­ξύ άλλων, γηρο­κο­μεία, κοι­νω­νι­κά ιδρύ­μα­τα και μητρότητας.
Όλα τα άτο­μα με ανα­πνευ­στι­κά συμ­πτώ­μα­τα, τόνι­σε, είτε είναι παι­διά είτε ενή­λι­κες, δεν θα πρέ­πει να πηγαί­νουν σε εκπαι­δευ­τι­κά ή εργα­σια­κά κέντρα μέχρι να αναρρώσουν.

Σύμ­φω­να με τη Soto Entenza, υπάρ­χει σχο­λα­στι­κή επι­τή­ρη­ση των επι­βα­τών που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στα ειδι­κά ιατρεία που έχουν ήδη συστα­θεί σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές μέσα στις πολυ­κλι­νι­κές για να παρα­κο­λου­θούν ασθε­νείς με ύπο­πτα συμπτώματα.
Παρο­μοί­ως, δημιουρ­γή­θη­καν επι­τρο­πές, απο­τε­λού­με­νες από διά­φο­ρους ειδι­κούς, για την κλι­νι­κή και επι­δη­μιο­λο­γι­κή αξιο­λό­γη­ση αυτών των ανθρώ­πων και καθο­ρί­στη­καν με ακρί­βεια τα μέτρα που πρέ­πει να ακολουθηθούν.

Cuba un millón de nasobucos Covid 19

«Δε γίνε­ται εισα­γω­γή όσων εντο­πί­ζο­νται ή κατα­φθά­νουν με ανα­πνευ­στι­κά συμ­πτώ­μα­τα, αλλά είναι σημα­ντι­κό να αξιο­λο­γού­νται ένα προς ένα» δήλωσε.

Η για­τρός υπο­γράμ­μι­σε επί­σης την ανά­γκη να συνε­χι­στεί η συμ­μόρ­φω­ση με τα μέτρα προ­σω­πι­κής και συλ­λο­γι­κής υγιει­νής, το πλύ­σι­μο των χεριών, η χρή­ση των «nasobucos» στις υπο­δει­κνυό­με­νες περι­πτώ­σεις (ΣΣ |> ειδι­κές μάσκες: ήδη το Υπουρ­γείο Βιο­μη­χα­νί­ας της Κού­βας έχει κατα­σκευά­σει 1.000.000) και ζήτη­σε τη συμ­με­το­χή όλων των γρα­να­ζιών των κοι­νω­νι­κών οργα­νώ­σε­ων, με τεχνι­κή καθο­δή­γη­ση του οικο­γε­νεια­κού για­τρού και νοσο­κό­μου, για να δια­σφα­λι­στεί ο έλεγ­χος και η πρό­λη­ψη της πανδημίας.

Και κατέ­λη­ξε με τα στοι­χεία (ως 14 Μαρτίου)

  • 125 χώρες με Covid-19
  • 143.247 επι­βε­βαιω­μέ­νες περιπτώσεις
  • 5.408 νεκρούς
  • 78% ποσο­στά θανάτου

Στην Κίνα

  • 80.973 επι­βε­βαιω­μέ­νες περιπτώσεις
  • 3.194 νεκρούς
  • 94% θανα­τη­φό­ρα περιστατικά

Στην Αμε­ρι­κή — 22 χώρες

  • Άλλες χώρες που πλήτ­το­νται περισσότερο
    Ιτα­λία, Ιράν, Νότια Κορέα, Ισπα­νία, Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, Ελβε­τία, Δανία και Ιαπωνία.

 

πηγή  granma.cu — όργα­νο της ΚΕ του ΚΚΚούβας

ΣΣ |> οι CDR (Επι­τρο­πές Υπε­ρά­σπι­σης της Επα­νά­στα­σης) ‑ως ο πιο γνή­σιος, από τα κάτω, λαϊ­κός θεσμός του νησιού της επα­νά­στα­σης παντα­χού παρού­σες, ενη­με­ρώ­σουν το κόσμο και προ­σφέ­ρουν κάθε είδους βοή­θεια που τους ζητιέται.
Ο Vladimir Sauri Bermúdez, συντο­νι­στής των Επι­τρο­πών στην Αβά­να, ανα­κοί­νω­σε ότι από την Τετάρ­τη σε συνερ­γα­σία με την Ομο­σπον­δία Γυναι­κών ‑FMC και μαζί με την Asociación de Combatientes de la Revolución Cubana (Ένω­ση Μαχη­τών της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης), θα βοη­θή­σουν με μαζώ­ξεις για τη δημό­σια υγεία, μετα­ξύ άλλων και για την πρό­λη­ψη του Covid-19, και ζήτη­σε από τον πλη­θυ­σμό να ενη­με­ρώ­νε­ται μέσω των επί­ση­μων μέσων ενημέρωσης.
Αυτά συμ­βαί­νουν όπου υπάρ­χει μια δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας και ο λαός έχει πάρει τη ζωή του και το μέλ­λον στα χέρια του
Θυμί­ζου­με ‑ενη­με­ρω­τι­κά πως οι «Επι­τρο­πές για την υπε­ρά­σπι­ση της επα­νά­στα­σης» — Comités de Defensa de la Revolución, είναι ένα δίκτυο επι­τρο­πών γει­το­νιάς που αγκα­λιά­ζει όλη την Κού­βα και είναι «τα μάτια και τα αυτιά της Επα­νά­στα­σης», που από το 1960 αγρυ­πνούν ενά­ντια σε κάθε αντε­πα­να­στα­τι­κή δραστηριότητα.
Αυτή η πολι­το­φυ­λα­κή ‑που ανά πάσα στιγ­μή ‑σε περί­πτω­ση ανά­γκης μπο­ρεί να εξο­πλι­στεί (όπως έγι­νε με την περί­πτω­ση του κόλ­που των χοί­ρων, αλλά και μετά, με τις προ­βο­κά­τσιες και τη δολο­φο­νία του Camilo Cienfuegos και στη συνέ­χεια) δημιουρ­γή­θη­κε από τον Φιντέλ στις 28-Σεπ-1960, μετά την Επα­νά­στα­ση του 1959, που ανέ­τρε­ψε το Batista που τις ανέ­δει­ξε σε «συλ­λο­γι­κό σύστη­μα επα­να­στα­τι­κής επα­γρύ­πνη­σης»
Σύν­θη­μα των CDR ήταν και είναι , «¡En cada barrio , Revolución! (Σε κάθε γει­το­νιά, Επα­νά­στα­ση!)».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο