Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

11 Αυγούστου 1946: Η συγκλονιστική συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό»

Καλοκαίρι 1946. Η αντίδραση στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση και την ενίσχυση του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού, επιχειρεί τον εξανδραποδισμό του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος και την εξόντωση του ΚΚΕ. Στις 17 Ιούνη 1946 η Βουλή, η οποία προέκυψε από τις ψευτοεκλογές της 31ης Μάρτη, με ψήφους 134 υπέρ, 28 κατά και 181 αποχές, ψήφισε ένα δρακόντειο νόμο, το Γ’ Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων τη δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους». Με το φασιστικό Γ’ Ψήφισμα, το οποίο δε συγκέντρωσε ούτε το 35% των ψήφων της Βουλής, μα ούτε και το σύνολο των ψήφων των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος, δόθηκε νομική κάλυψη στο δολοφονικό τρομοκρατικό όργιο της αντίδρασης. Απαγορεύονταν οι απεργίες, καταργούνταν το οικογενειακό άσυλο, καθαιρούνταν οι νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις στα εργατικά συνδικάτα και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, φιμωνόταν ο Τύπος, τα έκτακτα στρατοδικεία αντικαθιστούσαν τα τακτικά δικαστήρια, οι αποφάσεις τους ήταν τελεσίδικες και έπρεπε να εκτελούνται σε τρία 24ωρα από την έκδοσή τους. Με βάση το Γ’ Ψήφισμα τιμωρούνταν με την ποινή του θανάτου όσοι «σκέπτονταν» απλώς τη «διατάραξιν» του ισχύοντος κοινωνικού καθεστώτος.

Στο μοναρχοφασιστικό ξεφάντωμα και στην άγρια επίθεση της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του λαού, οι εργαζόμενοι απαντούσαν με διαδηλώσεις και μαχητικές απεργίες σ’ όλες τις πόλεις της χώρας, όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα: «Λαϊκή ενότητα», «Λαϊκή συμφιλίωση».

Στις 30 Ιούνη 1946 συλλαμβάνεται η διοίκηση της ΓΣΕΕ και διορίζεται νέα διοίκηση από μοναρχικούς και φασίστες. Το ίδιο γίνεται και στα Εργατικά Κέντρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδρομή στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν στις 2 Αυγούστου 24ωρη απεργία.

Στις 11 Αυγούστου 1946 εκατοντάδες χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησαν στην κυριολεξία μια συγκλονιστική συγκέντρωση. Μια συγκέντρωση ιστορική.

Την επομένη, στις 12 Αυγούστου, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε στην πρώτη του σελίδα: «ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ! Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΟΥ “ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ”. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού διακηρύσσουν την απόφαση ν’ αγωνιστούν και να νικήσουν. ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΙΜΗ!».