Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

11 Ιανουαρίου 1944: «Και τον Περαία κάνανε σωστό νεκροταφείο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγγλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν γερμανικούς στόχους στον Πειραιά από τις 12 το μεσημέρι και για 3 ώρες. Από το ανηλεές σφυροκόπημα η πόλη θα υποστεί τεράστιες καταστροφές και τα θύματα θα φτάσουν τις 5.500.

Μόνο 8 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί. Εμειναν άθικτες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, του Ναυστάθμου, του αεροδρομίου, των ναυπηγείων του Περάματος, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο που κατασκεύαζε τσιμεντόπλοια για λογαριασμό των κατακτητών και ανήκε στο δοσίλογο Μ. Αβέρωφ, γαμπρό του καπνοβιομήχανου Παπαστράτου και αδελφό του πολιτικού Ευάγγ. Αβέρωφ.

Οι Αμερικανοί πιλότοι άδειασαν το «φορτίο» τους στα σπίτια των λαϊκών συνοικιών στα Καμίνια, στο Χατζηκυριάκειο, στου Βρυώνη.

Ανάμεσα στα θύματα του μεγαλύτερου έως τότε βομβαρδισμού συγκαταλέγονται και οι 65 μαθήτριες μαζί με τις δασκάλες τους, της Δημοτικής Οικοκυρικής Σχολής Πειραιά , που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής εταιρίας.

Ο τρομακτικός βομβαρδισμός της 11ης Γενάρη 1944 άρχισε το μεσημέρι, ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους. Εχει ειπωθεί ότι ο κουίσλινγκ πρωθυπουργός Ιωάν. Ράλλης καθώς και δύο υπουργοί ο Α. Ταβουλάρης (Εσωτερικών) και Ν. Λούβαρης (Θρησκευμάτων), εγνώριζαν για τον επικείμενο βομβαρδισμό . Δε θέλησαν να ενημερώσουν τους Πειραιώτες να προφυλαχτούν. Σιώπησαν σκόπιμα.

Για πολλά χρόνια, παρέμενε αναπάντητο το ερώτημα: Τα αεροπλάνα ήταν εγγλέζικα ή αμερικανικά; Κανένας απ’ τους αρμόδιους δεν ήθελε ν’ αποκαλύψει την αλήθεια. Ομως, μια άθικτη βόμβα, που βρέθηκε τυχαία πριν από χρόνια, καθώς και η ανέλκυση του αεροπλάνου που είχε πέσει την ημέρα εκείνη και παρέμενε βυθισμένο στη λιμενική περιοχή, ήταν περίτρανες αποδείξεις ότι ο βομβαρδισμός της 11ης Γενάρη 1944 έγινε απ’ τα αμερικανικά ιπτάμενα υπερφρούρια.

Γκουέρνικα, Πειραιάς, Δρέσδη, Νόβισαντ, Βαγδάτη. Βομβαρδισμοί αμάχων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δίκασε, Οι μαθητές της Γ΄ Τάξη Πληροφορικής του δεύτερου ΕΠΑ.Λ έφτιαξε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο