Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

11-Οκτ: Μεγάλη γενική απεργία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ιταλία

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις τονίζει σε ανακοίνωση η Συνδικαλιστική Ένωση στη Βάση (USB) θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις, πορείες, μαζώξεις αστραπήflashmob, δρώμενα, συζητήσεις κλπ. που θα επηρεάσει όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής με αιχμή τις εταιρείες σε κρίση –που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τον δημόσιο τομέα που ηγείται των αγώνων για ΣΣΕ και κατά του «brunettismo», τα σχολεία –με διαδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη τα Υπουργεία Οικονομικής Ανάπτυξης, Δημόσιας Διοίκησης και Παιδείας.
Γενικά κάθε είδους πρωτοβουλίες σε μια μέρα ζόρικη λόγω και του αντεργατικού νόμου κατά του δικαιώματος στην απεργία –πολύ περισσότερο σε εκλογική περίοδο.

(σσ.)
1. brunettismo, όρος που αφορά τις αντιλαϊκές επιλογές του Renato Brunetta, οικονομολόγου, πρώην υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, που χαρακτηρίστηκε από γενική επίθεση σε κάθε μικρή και μεγάλη εργατική και κοινωνική κατάκτηση, από ιδιωτικοποιήσεις και δραστική μείωση του δημόσιου, μέχρι την αγροτική πολιτική που «από κοινωνική πρόνοιας θα πρέπει με “στοχευμένες παρεμβάσεις” να παράγουν απασχολήσιμους και κέρδη» μείωση των επικουρικών κατά 25-30% κλπ.
2. Την περίοδο αυτή συνεχίζονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που ξεκίνησαν 19-Σεπ.
Μάλιστα ανήμερα της απεργίας (10-11|Οκτ) ψηφίζουν στους δήμους Trentino-Alto Adige (ΒΑ Ιταλία), Σαρδηνίας, Σικελίας και αλλού.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία κατά την εκλογική περίοδο, απαιτείται «ησυχία-τάξη-ασφάλεια» και επομένως, απαγορεύονται μεταξύ άλλων η απεργία και οι διαδηλώσεις.

Η απάντηση –συμμετοχή στην 24ωρη απεργία κατά της κυβέρνησης Draghi-Bonomi, που –μετά από κάλεσμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ιταλίας –με επικεφαλής τη USB για Δευτέρα 11 Οκτώβρη φαίνεται να παίρνει διαστάσεις πλημμυρίδας.

Τα συμβιβασμένα με την εργοδοσία συνδικάτα

Ενώ κυβέρνηση Ντράγκι και Confindustria (σσ. βιομήχανοι) προτρέπουν πιέζουν και πετυχαίνουν να μοιραστούν με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ένα ακόμη κοινωνικό συμβόλαιο ταξικής ειρήνης, όπου όπως και τα προηγούμενα, θα είναι σκέτη καταστροφή με νέες ανατροπές για άντρες και γυναίκες εργαζόμενους στα λίγα δικαιώματα που τους έχουν απομείνει, η κήρυξη και πραγματοποίηση της γενικής απεργίας σηματοδοτεί την ωριμότητα ενός συνδικαλισμού ικανού στη γνήσια αμφισβήτηση ενάντια στην κοινωνική παραίτηση και στον καναπέ προτείνοντας μια πραγματική μαχητική εναλλακτική λύση και διέξοδο.
Η μεγάλη ανάπτυξη της USB τους τελευταίους μήνες, σηματοδοτεί με σαφήνεια μιας ανατροπής που λαμβάνει χώρα σε κάθε τομέα εργασίας, από τη βιομηχανία μέχρι το εμπόριο και τον εφοδιασμό, από τις μεταφορές στη δημόσια απασχόληση και την επισφαλή -άτυπη εργασία.

Η αθρόα συμμετοχή στη USB εργαζομένων των λιμανιών Λιβόρνο-Γένοβας σηματοδοτεί κατάρρευση της ιστορικής ηγεμονίας της CGIL σε αυτόν τον τομέα, ενώ το πέρασμα στη USB της πρώην δομής UIL στο πρώην εργοστάσιο Ilva στο Cornigliano, η περίπτωση της Κατάνια όπου στελέχη της CGIL την  εγκαταλείπουν μαζικά και έρχονται μαζί μας, ο καθοριστικός μας ρόλος του στη δύσκολη μάχη ITA | Alitalia, (δείτε ανακοίνωση ΠΑΜΕ + βίντεο) οι –για πρώτη φορά στην ιστορία αγώνες στο άβατο της Amazon αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα logistics και την εφοδιαστική, την συνειδητή συμπόρευση και συμμετοχή στις γραμμές μας νέων εργαζομένων στο εμπόριο, τον τουρισμός, την «άτυπη» οικονομία, η ανάπτυξή μας στο χώρο των αλλοδαπών από την Ασία (Asia-USB) για υπεράσπιση του δικαιώματος στη στέγαση και γενικότερα, με εξάπλωση σε εθνικό επίπεδο, …αυτά και πολλά ακόμη αποτελούν ενθαρρυντικά και πρωτόγνωρα στοιχεία που σηματοδοτούν μια περίοδο κατά την οποία –πέρα από τη σημαντική αριθμητική μας αύξηση, εκτοξεύτηκε η πολιτική μας επιρροή.

(σσ.)
Τον περασμένο Μάη λιμενεργάτες στο Λιβόρνο με στήριξη του συνδικάτου, όπου κυριαρχεί  η USB, αρνήθηκαν να φορτώσουν το πλοίο Asiatic Island που προοριζόταν να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά στο Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, εμποδίζοντας και κάθε ναυτιλιακή αποστολή εξοπλισμού προς το Ισραήλ.

Ως εκ τούτου –συνεχίζει η ανακοίνωση για την απεργία η 11η Οκτωβρίου είναι επίσης μια απάντηση – πρόκληση στην κυβέρνηση Ντράγκι-Μπονόμι, η οποία ζει με την ψευδαίσθηση πως έχει πετύχει κοινωνική ειρήνη μέσω της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των «πρόθυμων», προωθώντας τη διαβούλευση και σκορπίζοντας καπνό στα μάτια για το δραματικό και οδυνηρό ζήτημα των εργατικών «ατυχημάτων» που είναι στην ουσία προμελετημένες δολοφονίες.

Από τις 16 Οκτωβρίου και μετά θα προχωρήσουμε σε μια πανιταλική συνέλευση με όλα τα άλλα συνδικάτα και στελέχη που στηρίζουν την απεργία, κάνοντας απολογισμό της κατάστασης, αξιολόγηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων και θα αποφασίσουμε συλλογικά πώς θα συνεχίσουμε τη σύγκρουση με την εργοδοσία.
Unione Sindacale di Base (USB)
7-Οκτ-2021

pame logoΤο Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜέτωποΠΑΜΕ εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη του στην USB και τους εργαζόμενους
Απέναντι στην επίθεση των εργοδοτών-ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη της οργάνωσης, του συλλογικού αγώνα, της ταξικής, διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Fronte della Gioventù Comunista FGC

Στην απεργία, παίρνει μαχητικά μέρος και το “Μέτωπο της Κομμουνιστικής Νεολαίας ΙταλίαςFronte della Gioventù Comunista – FGC

Πηγή-Περισσότερα