Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

11-Οκτ: Μεγάλη γενική απεργία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ιταλία

Σε όλες τις μεγά­λες πόλεις τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­ση η Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ένω­ση στη Βάση (USB) θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν κινη­το­ποι­ή­σεις με συγκε­ντρώ­σεις, πορεί­ες, μαζώ­ξεις αστρα­πήflashmob, δρώ­με­να, συζη­τή­σεις κλπ. που θα επη­ρε­ά­σει όλους τους τομείς της κοι­νω­νι­κής ζωής με αιχ­μή τις εται­ρεί­ες σε κρί­ση –που την πλη­ρώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι, τον δημό­σιο τομέα που ηγεί­ται των αγώ­νων για ΣΣΕ και κατά του «brunettismo», τα σχο­λεία –με δια­δη­λώ­σεις απ’ άκρη σ’ άκρη τα Υπουρ­γεία Οικο­νο­μι­κής Ανά­πτυ­ξης, Δημό­σιας Διοί­κη­σης και Παιδείας.
Γενι­κά κάθε είδους πρω­το­βου­λί­ες σε μια μέρα ζόρι­κη λόγω και του αντερ­γα­τι­κού νόμου κατά του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία –πολύ περισ­σό­τε­ρο σε εκλο­γι­κή περί­ο­δο.

(σσ.)
1. brunettismo, όρος που αφο­ρά τις αντι­λαϊ­κές επι­λο­γές του Renato Brunetta, οικο­νο­μο­λό­γου, πρώ­ην υπουρ­γού Δημό­σιας Διοί­κη­σης, που χαρα­κτη­ρί­στη­κε από γενι­κή επί­θε­ση σε κάθε μικρή και μεγά­λη εργα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή κατά­κτη­ση, από ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και δρα­στι­κή μεί­ω­ση του δημό­σιου, μέχρι την αγρο­τι­κή πολι­τι­κή που «από κοι­νω­νι­κή πρό­νοιας θα πρέ­πει με “στο­χευ­μέ­νες παρεμ­βά­σεις” να παρά­γουν απα­σχο­λή­σι­μους και κέρ­δη» μεί­ω­ση των επι­κου­ρι­κών κατά 25–30% κλπ.
2. Την περί­ο­δο αυτή συνε­χί­ζο­νται οι δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές που ξεκί­νη­σαν 19-Σεπ.
Μάλι­στα ανή­με­ρα της απερ­γί­ας (10–11|Οκτ) ψηφί­ζουν στους δήμους Trentino-Alto Adige (ΒΑ Ιτα­λία), Σαρ­δη­νί­ας, Σικε­λί­ας και αλλού.
Σύμ­φω­να με τη νομο­θε­σία κατά την εκλο­γι­κή περί­ο­δο, απαι­τεί­ται «ησυ­χία-τάξη-ασφά­λεια» και επο­μέ­νως, απα­γο­ρεύ­ο­νται μετα­ξύ άλλων η απερ­γία και οι διαδηλώσεις.

Η απά­ντη­ση -συμ­με­το­χή στην 24ωρη απερ­γία κατά της κυβέρ­νη­σης Draghi-Bonomi, που -μετά από κάλε­σμα του ταξι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος της Ιτα­λί­ας –με επι­κε­φα­λής τη USB για Δευ­τέ­ρα 11 Οκτώ­βρη φαί­νε­ται να παίρ­νει δια­στά­σεις πλημ­μυ­ρί­δας.

Τα συμβιβασμένα με την εργοδοσία συνδικάτα

Ενώ κυβέρ­νη­ση Ντρά­γκι και Confindustria (σσ. βιο­μή­χα­νοι) προ­τρέ­πουν πιέ­ζουν και πετυ­χαί­νουν να μοι­ρα­στούν με τις συμ­βι­βα­σμέ­νες συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες ένα ακό­μη κοι­νω­νι­κό συμ­βό­λαιο ταξι­κής ειρή­νης, όπου όπως και τα προη­γού­με­να, θα είναι σκέ­τη κατα­στρο­φή με νέες ανα­τρο­πές για άντρες και γυναί­κες εργα­ζό­με­νους στα λίγα δικαιώ­μα­τα που τους έχουν απο­μεί­νει, η κήρυ­ξη και πραγ­μα­το­ποί­η­ση της γενι­κής απερ­γί­ας σημα­το­δο­τεί την ωρι­μό­τη­τα ενός συν­δι­κα­λι­σμού ικα­νού στη γνή­σια αμφι­σβή­τη­ση ενά­ντια στην κοι­νω­νι­κή παραί­τη­ση και στον κανα­πέ προ­τεί­νο­ντας μια πραγ­μα­τι­κή μαχη­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή λύση και διέ­ξο­δο.
Η μεγά­λη ανά­πτυ­ξη της USB τους τελευ­ταί­ους μήνες, σημα­το­δο­τεί με σαφή­νεια μιας ανα­τρο­πής που λαμ­βά­νει χώρα σε κάθε τομέα εργα­σί­ας, από τη βιο­μη­χα­νία μέχρι το εμπό­ριο και τον εφο­δια­σμό, από τις μετα­φο­ρές στη δημό­σια απα­σχό­λη­ση και την επι­σφα­λή ‑άτυ­πη εργασία.

Η αθρόα συμ­με­το­χή στη USB εργα­ζο­μέ­νων των λιμα­νιών Λιβόρ­νο-Γένο­βας σημα­το­δο­τεί κατάρ­ρευ­ση της ιστο­ρι­κής ηγε­μο­νί­ας της CGIL σε αυτόν τον τομέα, ενώ το πέρα­σμα στη USB της πρώ­ην δομής UIL στο πρώ­ην εργο­στά­σιο Ilva στο Cornigliano, η περί­πτω­ση της Κατά­νια όπου στε­λέ­χη της CGIL την  εγκα­τα­λεί­πουν μαζι­κά και έρχο­νται μαζί μας, ο καθο­ρι­στι­κός μας ρόλος του στη δύσκο­λη μάχη ITA | Alitalia, (δεί­τε ανα­κοί­νω­ση ΠΑΜΕ + βίντεο) οι –για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία αγώ­νες στο άβα­το της Amazon αλλά­ζο­ντας τους συσχε­τι­σμούς στα logistics και την εφο­δια­στι­κή, την συνει­δη­τή συμπό­ρευ­ση και συμ­με­το­χή στις γραμ­μές μας νέων εργα­ζο­μέ­νων στο εμπό­ριο, τον του­ρι­σμός, την «άτυ­πη» οικο­νο­μία, η ανά­πτυ­ξή μας στο χώρο των αλλο­δα­πών από την Ασία (Asia-USB) για υπε­ρά­σπι­ση του δικαιώ­μα­τος στη στέ­γα­ση και γενι­κό­τε­ρα, με εξά­πλω­ση σε εθνι­κό επί­πε­δο, …αυτά και πολ­λά ακό­μη απο­τε­λούν ενθαρ­ρυ­ντι­κά και πρω­τό­γνω­ρα στοι­χεία που σημα­το­δο­τούν μια περί­ο­δο κατά την οποία –πέρα από τη σημα­ντι­κή αριθ­μη­τι­κή μας αύξη­ση, εκτο­ξεύ­τη­κε η πολι­τι­κή μας επιρροή.

(σσ.)
Τον περα­σμέ­νο Μάη λιμε­νερ­γά­τες στο Λιβόρ­νο με στή­ρι­ξη του συν­δι­κά­του, όπου κυριαρ­χεί  η USB, αρνή­θη­καν να φορ­τώ­σουν το πλοίο Asiatic Island που προ­ο­ρι­ζό­ταν να μετα­φέ­ρει όπλα και εκρη­κτι­κά στο Ισρα­ήλ, σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης στον παλαι­στι­νια­κό λαό, εμπο­δί­ζο­ντας και κάθε ναυ­τι­λια­κή απο­στο­λή εξο­πλι­σμού προς το Ισραήλ.

Ως εκ τού­του –συνε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση για την απερ­γία η 11η Οκτω­βρί­ου είναι επί­σης μια απά­ντη­ση — πρό­κλη­ση στην κυβέρ­νη­ση Ντρά­γκι-Μπο­νό­μι, η οποία ζει με την ψευ­δαί­σθη­ση πως έχει πετύ­χει κοι­νω­νι­κή ειρή­νη μέσω της συν­δι­κα­λι­στι­κής γρα­φειο­κρα­τί­ας των «πρό­θυ­μων», προ­ω­θώ­ντας τη δια­βού­λευ­ση και σκορ­πί­ζο­ντας καπνό στα μάτια για το δρα­μα­τι­κό και οδυ­νη­ρό ζήτη­μα των εργα­τι­κών «ατυ­χη­μά­των» που είναι στην ουσία προ­με­λε­τη­μέ­νες δολο­φο­νί­ες.

Από τις 16 Οκτω­βρί­ου και μετά θα προ­χω­ρή­σου­με σε μια πανι­τα­λι­κή συνέ­λευ­ση με όλα τα άλλα συν­δι­κά­τα και στε­λέ­χη που στη­ρί­ζουν την απερ­γία, κάνο­ντας απο­λο­γι­σμό της κατά­στα­σης, αξιο­λό­γη­ση της απερ­γί­ας και των κινη­το­ποι­ή­σε­ων και θα απο­φα­σί­σου­με συλ­λο­γι­κά πώς θα συνε­χί­σου­με τη σύγκρου­ση με την εργοδοσία.
Unione Sindacale di Base (USB)
7‑Οκτ-2021

pame logoΤο Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­ποΠΑΜΕ εκφρά­ζει την ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη του στην USB και τους εργαζόμενους
Απέ­να­ντι στην επί­θε­ση των εργο­δο­τών-ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων που τους υπη­ρε­τούν οι εργα­ζό­με­νοι έχου­με την δύνα­μη της οργά­νω­σης, του συλ­λο­γι­κού αγώ­να, της ταξι­κής, διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης.

Fronte della Gioventù Comunista FGC

Στην απερ­γία, παίρ­νει μαχη­τι­κά μέρος και το “Μέτω­πο της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Ιτα­λί­αςFronte della Gioventù Comunista — FGC

Πηγή-Περισσότερα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο