Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1400% το επίπεδο της ραδιενέργειας στo Τσερνόμπιλ

Κατά 14 φορές αυξή­θη­κε το επί­πε­δο της ραδιε­νέρ­γειας στη Ζώνη Απο­κλει­σμού του Τσερ­νό­μπιλ ύστε­ρα από μεγά­λη πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε εκεί, σύμ­φω­να με βου­λευ­τή της Ουκρανίας.

Το επί­πε­δο της ραδιε­νέρ­γειας στη Ζώνη Απο­κλει­σμού του Τσερ­νό­μπιλ, στην Ουκρα­νία, είναι κατά 14 φορές μεγα­λύ­τε­ρη από το φυσιο­λο­γι­κό, καθώς δασι­κές πυρ­κα­γιές μαί­νο­νται στην περιο­χή, σύμ­φω­να με τον βου­λευ­τή της χώρας, Έγκορ Φίρσοβ.

Ο ίδιος, μάλι­στα, έγρα­ψε σε ανάρ­τη­σή του στο Facebook το εξής:

«[Εδώ] είναι τα κακά νέα — η ακτι­νο­βο­λία είναι πάνω από το φυσιο­λο­γι­κό στο επί­κε­ντρο της φωτιάς.
Όπως βλέ­πε­τε στο βίντεο
, [ο μετρη­τής] δεί­χνει 2,3 mR/h, ενώ η φυσιο­λο­γι­κή τιμή είναι 0,14 mR/h».

Ο κ. Φίρ­σοβ θεω­ρεί ότι η πυρ­κα­γιά οφεί­λε­ται σε εμπρη­σμό και ζήτη­σε την αύξη­ση της ποι­νής για τέτοιου είδους πράξεις.

Την Κυρια­κή (05/04), η Κρα­τι­κή Υπη­ρε­σία Έκτα­κτων Ανα­γκών της Ουκρα­νί­ας (SES) δήλω­σε ότι αντι­με­τω­πί­ζει πυρ­κα­γιά στη Ζώνη Απο­κλει­σμού, που έχει εξα­πλω­θεί σε έκτα­ση 20 εκτα­ρί­ων. Πρό­σθε­σε, επί­σης, αργό­τε­ρα, ότι το επί­πε­δο ακτι­νο­βο­λί­ας στο Κίε­βο, δηλα­δή στην πρω­τεύ­ου­σα της Ουκρα­νί­ας, δεν υπερ­βαί­νει τα 0,014 mR/h.

Ειδι­κό­τε­ρα, η SES υπο­στή­ρι­ξε στην εν λόγω ανα­κοί­νω­σή της:

«Εδώ και 15 ώρες, η ακτι­νο­βο­λία στην πόλη του Κιέ­βου και στην περιο­χή του Κιέ­βου είναι εντός των κανο­νι­κών ορί­ων και δεν υπερ­βαί­νει το φυσιο­λο­γι­κό επί­πε­δο. Το επί­πε­δο ακτι­νο­βο­λί­ας στην πόλη του Κιέ­βου είναι 0,014 mR/h και στην περιο­χή του Κιέ­βου είναι εντός του ορί­ου των 0,012 mR/h. Το μέγι­στο επι­τρε­πό­με­νο όριο του επι­πέ­δου της ακτι­νο­βο­λί­ας είναι 0,05 mR/h».

Η υπη­ρε­σία κοι­νο­ποί­η­σε και βίντεο από την κατά­σβε­ση της φωτιάς.

Η μεγά­λη πυρ­κα­γιά ξεκί­νη­σε στα δάση του Τσερ­νό­μπιλ το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το. Από τότε, οι αρχές προ­σπά­θη­σαν να σβή­σουν τις φλό­γες με τη βοή­θεια της αερο­πο­ρί­ας και περί­που 50 τόνους νερού μέχρι στιγμής.

Η Ζώνη Απο­κλει­σμού του Τσερ­νό­μπιλ δημιουρ­γή­θη­κε ύστε­ρα από το πυρη­νι­κό ατύ­χη­μα στον πυρη­νι­κό αντι­δρα­στή­ρα υπ’ αριθ­μόν 4 του πυρη­νι­κού σταθ­μού, τον Απρί­λιο του 1986.

Η κατα­στρο­φή είχε ως απο­τέ­λε­σμα μεγά­λος αριθ­μός ανθρώ­πων να εκτο­πι­στεί και τερά­στιες περιο­χές να έχουν μολυν­θεί από ραδιενέργεια.

<|πηγή|>  sputniknews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο