Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρωτομαγιά 2020 🎈 στο νησί της επανάστασης

(ώρα Κούβας 01:05:38)

Παρόλο που ο λαός φέτος δεν θα είναι σε θέση να παρελάσει όπως έχει κάνει ιστορικά χωρίς εξαίρεση κάθε Πρωτομαγιά, από το 1959, για να γιορτάσει με την εργατική τάξη που, παρά τα εμπάργκo, τους πολέμους και τις απειλές, βρίσκεται εξουσία, ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή οι πιο έξυπνες πρωτοβουλίες για να πορευτούμε από όπου και όπως μπορούμε  υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε μια «φυσική μεταξύ μας απόσταση.

Ακόμη και τα σπίτια μας θα μετατραπούν σε πλατείες.

Granma

Μπορούμε επίσης να το κάνουμε με καινοτόμες ιδέες στα δίκτυα και στα παραδοσιακά μας μέσα ενημέρωσης, και πρέπει να πούμε ότι έχουμε ήδη πολλές προτάσεις, και πολλές άλλες αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή αυτή την πρωτομαγιά, προϊόν της κουβανέζικης φαντασίας που είναι άπειρη, αυτής της δημιουργικότητας που μας διακρίνει, που συμπληρώνεται από τη δέσμευση που έχουμε όλοι με την Επανάσταση για την Επανάσταση και την ευημερία του λαού μας μας.

Por los que levantan y sostienen la Patria 3

Αυτή την Πρωτομαγιά, στις οκτώ το πρωί, ξεκινάμε ταυτόχρονα όλοι να τραγουδούμε τον Εθνικό μας ύμνο, χειροκροτώντας τους εργαζόμενοι που, στα πόστα τους, στα σπίτια τους, ή σε μια μακρινή γωνιά του κόσμου, δουλεύουν άοκνα χωρίς ξεκούραση για να ξεπεραστεί η επιδημία.

Για ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς που δίνουν τα πάντα για να νικήσουν την επιδημία, υπερισχύοντας του φόβου, στους ακούραστους, στους υποστηρικτές, στους πειθαρχημένους, στους διεθνιστικά αλληλέγγυους  από το βάθος ενός σκοτεινού τούνελ με πολλά ερωτηματικά, μας οδηγούν στο φως της νίκης, το οποίο ήταν πάντα αναμμένο για εκείνους που αγωνίζονται όχι μια μέρα, ούτε ένα μήνα, ούτε ένα χρόνο, αλλά κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, όλη τους τη ζωή.

Και αυτή η πρωτομαγιά, για μια ακόμη φορά, θα αποτελέσει απάντηση στήριξης της κουβανικής επανάστασης και του σοσιαλισμό μας, που  βασίζουμε σύσσωμα στο λαό μας.

Por los que levantan y sostienen la Patria 2

Πηγή |> Granma

δείτε επίσης
Desde casa, un asalto proletario a las plazas digitales (από το σπίτι, προλεταριακή επίθεση σε ψηφιακές πλατείες)
Estos días de Cuba y de Fidel (Αυτές οι μέρες της Κούβας και του Φιδέλ).
Συγκλονισμένοι είμαστε από τις μεγάλες ή μικρές χειρονομίες υπέρ της ζωής, εκείνων που τις πράττουν χωρίς να περιμένουν χρήματα ή απολαβές.
Τι μεγαλείο των ανθρώπων!
Όσων έχουν γίνει καλά από την ασθένεια και δίνουν το αίμα τους έτσι ώστε το πλάσμα με τα αντισώματα, να χρησιμοποιείται στη θεραπεία αυτών που έχουν μολυνθεί.
Οι οργανώσεις μας θύμισαν τον Pasteur και τον Tomás Romay, εκείνον τον απίθανο Κουβανό, που έκανε δοκιμές του θαυματουργού του εμβολιασμού στα ίδια τα παιδιά του.


ΣΣ |> Ο Tomás Romay y Chacón (Αβάνα 1764-1849) ήταν διακεκριμένος γιατρός της Κούβας και θεωρείται πατέρας της ιατρικής επιστήμης στο νησί

Αν και με πολλές διακρίσεις -από τη Real Academia de Medicina de Madrid (βασιλική Ακαδημία Ιατρικής της Μαδρίτης), Médico de la Real Cámara (γιατρός του βασιλικού Επιμελητηρίου), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο (Clínica de la Real Universidad) και πρόεδρος της Sociedad Económica de Amigos del País (εταιρεία χρηματοδοτών -σπονσόρων της εποχής) μέλος της Comisión de Vacuna de París y de las Sociedades Médicas de Burdeos y Nueva Orleáns (επιτροπάτου εμβολίων του Παρισιού και των ιατρικών εταιρειών του Μπορντό και της Νέας Ορλεάνης) …μέχρι και «ιππότη» τον έκαναν (Caballero Comendador de Isabel la Católica) αφιέρωσε τη ζωή του αφιλοκερδώς στην έρευνα -στις δύσκολες συνθήκες του νησιού.
Το 1796 παντρεύτηκε τη Mariana González και απέκτησε έξι παιδιά.
Το 1804 ο Francisco Javier Balmis έφτασε στο λιμάνι της Αβάνας, με την κορβέτα María Pita, με εντολή να δοκιμάσει εμβόλιο κατά της ευλογιάς στις ισπανικές αποικίες και έκπληκτος είδε ότι αυτό είχε ήδη ανακαλυφθεί από τον Tomás Romay, τουλάχιστον δυο χρόνια πριν.
Τα πειράματα είχαν ξεκινήσει το 1795 (υπάρχει δημοσιευμένο επιστημονικό άρθρο του Romay).


info red

hora Cuba