Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινητοποίηση των εργαζόμενων Επισιτισμού — Τουρισμού — Ξενοδοχείων

Η φωνή των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου που καλού­νται να πλη­ρώ­σουν το μάρ­μα­ρο της νέας κρί­σης στον Του­ρι­σμό ακού­στη­κε το Σάβ­βα­το το πρωί από το Σύνταγ­μα. Το Συν­δι­κά­το Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής και επι­χει­ρη­σια­κά σωμα­τεία έδω­σαν την πρώ­τη τους απά­ντη­ση με τη μαζι­κή και μαχη­τι­κή συγκέ­ντρω­ση — συνέ­ντευ­ξη Τύπου που οργά­νω­σαν, θέτο­ντας στο επί­κε­ντρο τα αιτή­μα­τά τους και τις αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες, με τις οποί­ες θα κλι­μα­κώ­σουν το επό­με­νο διά­στη­μα τον αγώ­να τους.

Ξενοδοχο κινητοποίηση εργαζόμενων

Στην Αττι­κή, τα σωμα­τεία προ­χω­ρούν σε συγκέ­ντρω­ση στις 28 Μάη, ενώ κινη­το­ποι­ή­σεις σχε­διά­ζο­νται σε μια σει­ρά περιο­χές της χώρας.

Στην πρω­το­βου­λία συμ­με­τεί­χε σχε­δόν το σύνο­λο των επι­χει­ρη­σια­κών σωμα­τεί­ων του κλά­δου στην Αττι­κή. Συγκε­κρι­μέ­να, τα σωμα­τεία στα ξενο­δο­χεία «Grand Resort Lagonisi», «Marriott», «Royal Olympic», «Intecontinental», «Sofitel», «Novitel», «Stanley», «Zafolia», «Crowne Plaza», καθώς και τα σωμα­τεία στα catering «Newrest» και «Select», πολ­λά από αυτά με τα δικά τους πανό.

«Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος χωρίς εισό­δη­μα. Να πλη­ρώ­σει το κρά­τος και η εργο­δο­σία», είναι το βασι­κό μήνυ­μα που στέλ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι, τα σωμα­τεία, οι επι­τρο­πές αγώ­να στον κλά­δο. (Δια­βά­στε το πλαί­σιο αιτη­μά­των παρακάτω).

«Εμείς οι εργα­ζό­με­νοι δεν συμ­με­τεί­χα­με στο σχε­δια­σμό μιας τέτοιας ανά­πτυ­ξης, δεν κερ­δί­σα­με, μόνο χάσα­με», τόνι­σε ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής, και απηύ­θυ­νε κάλε­σμα: «Τώρα είναι η ώρα να οργα­νω­θού­με όλοι στο συν­δι­κά­το μας, να παλέ­ψου­με συλ­λο­γι­κά». (Δια­βά­στε ανα­λυ­τι­κά παρακάτω).

«Μπρο­στά στους ανέ­μους που σπέρ­νουν μετά την παν­δη­μία, κυβέρ­νη­ση και μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, με στό­χο τις ζωές πάνω από 600 χιλιά­δων οικο­γε­νειών τους λέμε σήμε­ρα να περι­μέ­νουν θύελ­λες εργα­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Νίκος Παπα­γε­ωρ­γί­ου εκ μέρους της Πανελ­λα­δι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων του ΠΑΜΕ.

Στην κινη­το­ποί­η­ση παρευ­ρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ. Επί­σης έδω­σε το παρών ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής του Κόμματος.

Στην εισή­γη­σή του ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής σημείωσε:

«Κανείς και καμιά χωρίς εισό­δη­μα. Να προ­στα­τευ­τούν όλοι οι άνερ­γοι του κλά­δου! Να καταρ­γη­θεί το πλα­φόν των 100 ενσή­μων για την επι­δό­τη­ση, που πρέ­πει να είναι τώρα και για πάντα χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις 600 ευρώ το μήνα.
Τα εκα­το­ντά­δες ξενο­δο­χεία και catering, τα χιλιά­δες εστια­τό­ρια και καφέ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

Ξενοδοχο κινητοποίηση εργαζόμενων

Τίποτα δεν κινείται χωρίς εμάς!

Εμείς είμα­στε αυτοί που όλα αυτά τα χρό­νια με τη σκλη­ρή δου­λειά μας βγά­λα­με το τερά­στιο πλού­το που καρ­πώ­θη­καν οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, οι μεγα­λο­ξε­νο­δό­χοι, οι μεγά­λες αλυ­σί­δες στον επι­σι­τι­σμό. Όλοι αυτοί που τα 6 τελευ­ταία χρό­νια απο­κό­μι­σαν πάνω από 120 δισ. ευρώ από τη δική μας εξα­ντλη­τι­κή δου­λειά, με συμ­βά­σεις ομη­ρί­ας, εκ περι­τρο­πής, μίας μέρας, με ατε­λεί­ω­τες υπε­ρω­ρί­ες, μαύ­ρη εργα­σία και απλη­ρω­σιά, με θανα­τη­φό­ρα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα και επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθέ­νειες, για­τί δου­λεύ­α­με με ανύ­παρ­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας και ασφάλειας.
Σε αυτούς η κυβέρ­νη­ση και η ΕΕ από τις πρώ­τες μέρες της παν­δη­μί­ας έδω­σαν ακό­μα περισ­σό­τε­ρα προ­νό­μια. Νέα πακέ­τα χρη­μα­το­δό­τη­σης, φορο­α­παλ­λα­γές, ανα­στο­λή πλη­ρω­μών σε ασφα­λι­στι­κά ταμεία. Όσα δηλα­δή λήστε­ψαν από τις εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειας, με την άγρια φορο­λη­στεία των προη­γού­με­νων και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης για να συνε­χί­σουν τα κέρ­δη τους, τις μπίζ­νες τους.

Αντί­θε­τα, για μας πέρα­σαν με το καλη­μέ­ρα μέτρα που μειώ­νουν το εισό­δη­μά μας πάνω από 50%. Απα­γό­ρευ­σαν την απερ­γία, γενί­κευ­σαν την εκ περι­τρο­πής εργα­σία και επέ­τρε­ψαν χιλιά­δες απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων το Φλε­βά­ρη από ξενο­δο­χεία και εστια­τό­ρια με πρό­σχη­μα την πανδημία.
Πέτα­ξαν από την αρχή την ατο­μι­κή ευθύ­νη ως λύση για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, την ίδια ώρα που υπάρ­χουν χιλιά­δες ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού στα νοσο­κο­μεία, που κάθε χρό­νο μειώ­νουν το κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την Υγεία, που δίνουν όλο και περισ­σό­τε­ρα προ­νό­μια στις ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις για να κερδίζουν.
Μιλού­σαν για ατο­μι­κή ευθύ­νη την ώρα που στα εστια­τό­ρια δια­νο­μής φαγη­τού δεν τηρού­νταν κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο ασφά­λειας και υγεί­ας. Οι δια­νο­μείς ήταν εκτε­θει­μέ­νοι στους κιν­δύ­νους του δρό­μου αλλά και της παν­δη­μί­ας, με ένα ζευ­γά­ρι γάντια στο 8ωρο, περ­νώ­ντας από 100 σπί­τια στη βάρδια.

Κάθε δημό­σια τοπο­θέ­τη­σή τους είναι κι ένα αισχρό ψέμα. Πριν μας έλε­γαν ότι ο του­ρι­σμός είναι η βαριά βιο­μη­χα­νία της χώρας. Τότε τους λέγα­με ότι ο του­ρι­σμός είναι ένα πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα, ευά­λω­το σε φυσι­κές κατα­στρο­φές, παν­δη­μί­ες, αλλά και στις συνέ­πειες των αντα­γω­νι­σμών, των πολέ­μων για το ποιος θα κυριαρ­χή­σει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου.

Τώρα μας λένε ότι για όλα φταί­ει η παν­δη­μία. Η αλή­θεια όμως είναι ότι η κρί­ση στον κλά­δο μας εμφα­νί­στη­κε ξανά για­τί τα μονο­πώ­λια δεν βγά­ζουν κέρ­δη. Για­τί ο του­ρι­σμός ποτέ δεν ήταν δικαί­ω­μα, ποτέ δεν ικα­νο­ποιού­σε τις ανά­γκες του λαού για δια­κο­πές και αναψυχή.
Και τώρα, στη νέα, μεγα­λύ­τε­ρη κρί­ση από την προη­γού­με­νη, πάλι σε μας φορ­τώ­νουν τη χασού­ρα. Ε λοι­πόν ΟΧΙ! Εμείς οι εργα­ζό­με­νοι δεν συμ­με­τεί­χα­με στο σχε­δια­σμό μιας τέτοιας ανά­πτυ­ξης, δεν ευθυ­νό­μα­στε, δεν κερ­δί­σα­με, μόνο χάσαμε.
Γι’ αυτό καλού­με όλους τους εργα­ζό­με­νους, άντρες και γυναί­κες, καμα­ριέ­ρες, μάγει­ρες και λαν­τζέ­ρη­δες, τους σερ­βι­τό­ρους και συντη­ρη­τές, τους συνα­δέλ­φους διανομείς.

Στις 28 του Μάη όλοι στο δρόμο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Όλοι στο συλ­λα­λη­τή­ριο των εργα­ζο­μέ­νων του Επι­σι­τι­σμού — Τουρισμού!
Όλοι στις 28 του Μάη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα!
Τώρα είναι η ώρα να οργα­νω­θού­με όλοι στο Συν­δι­κά­το μας, να παλέ­ψου­με συλ­λο­γι­κά, για να υπε­ρα­σπί­σου­με τα δικά μας συμφέροντα!
Οργα­νώ­νου­με τον αγώ­να μας τώρα, για να δια­σφα­λι­στεί με ευθύ­νη του κρά­τους και των εργο­δο­τών το εισό­δη­μα όλων των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου μας, ανε­ξάρ­τη­τα από την σχέ­ση εργα­σί­ας και να επα­να­προ­σλη­φθούν όλοι εργα­ζό­με­νοι του κλά­δου όπως προ­βλέ­πουν οι συλ­λο­γι­κές μας συμ­βά­σεις. Να λει­τουρ­γή­σουν οι Επι­τρο­πές Αλλη­λεγ­γύ­ης σε κάθε σωμα­τείο. Να μην αφή­σου­με κανέ­ναν χωρίς τα βασι­κά για να επι­βιώ­σει αυτός και η οικο­γέ­νειά του.

Θέλου­με να δώσου­με και αυτή τη μάχη μαζί με τους χιλιά­δες μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες στον κλά­δο της εστί­α­σης, τα μικρά μαγα­ζιά που αντι­με­τω­πί­ζουν όπως και οι εργα­ζό­με­νοι γενι­κευ­μέ­να αδιέ­ξο­δα από αυτή την πολι­τι­κή. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρ­νη­ση για τις μικρο­ε­πι­χει­ρή­σεις στο χώρο της εστί­α­σης, παρα­μέ­νουν ανε­παρ­κή. Στη­ρί­ζου­με τα αιτή­μα­τά τους για την άμε­ση χορή­γη­ση επι­δό­μα­τος ειδι­κού σκο­πού, να απα­γο­ρευ­τούν και γι’ αυτούς πλει­στη­ρια­σμοί και κατα­σχέ­σεις, να απο­δο­θεί επί­δο­μα ανερ­γί­ας σε όλους όσους δεν κατα­φέ­ρουν να ανοί­ξουν τις μικρο­ε­πι­χει­ρή­σεις τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Όσοι νομί­ζουν ότι θα συμ­βι­βα­στού­με με τη ζωή που μας ετοι­μά­ζουν, είναι γελα­σμέ­νοι. Για τους εργα­ζό­με­νους δεν υπάρ­χει άλλη επι­λο­γή πέρα από τη διεκ­δί­κη­ση όλων όσων τους ανήκουν.
Δεν υπάρ­χει άλλος δρό­μος πέρα από αυτόν του αγώ­να για μια άλλη οικο­νο­μία, για μια άλλη κοι­νω­νία που κου­μά­ντο στη ζωή μας θα κάνου­με εμείς, που οι εργα­ζό­με­νοι θα απο­λαμ­βά­νουν το πλού­το που παράγουν.Ξεκινάμε τη προ­ε­τοι­μα­σία για το συλ­λα­λη­τή­ριο στις 28 Μάη με πολ­λές παρεμ­βά­σεις και συγκε­ντρώ­σεις σε χώρους δου­λειάς και περιο­χές της Αττι­κής. Κλι­μα­κώ­νου­με με όλες τις μορ­φές πάλης, τις επό­με­νες μέρες και τον Ιούνη.

  • Στα μεγά­λα ξενοδοχεία
  • Στους μεγά­λους Δήμους
  • Στις του­ρι­στι­κές σχολές
  • Με μαζι­κές εξορ­μή­σεις στο ιστο­ρι­κό κέντρο τη μέρα που θα ανοί­ξουν τα εστιατόρια.

 

Στέλ­νου­με μήνυ­μα ξεση­κω­μού σε όλους τους συνα­δέλ­φους στις χώρες της Ευρώ­πης και όλου του κόσμου που σήμε­ρα δέχο­νται και αυτοί την ίδια επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα τους, αντι­με­τω­πί­ζουν τις τερά­στιες ελλεί­ψεις στα δημό­σια συστή­μα­τα υγεί­ας, τον κίν­δυ­νο της παν­δη­μί­ας, τις χιλιά­δες απο­λύ­σεις, την απλη­ρω­σιά. Στέλ­νου­με μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης σε όλα τα ευρω­παϊ­κά συν­δι­κά­τα που σήμε­ρα δίνουν τη μάχη, στη Γαλ­λία, στην Ιτα­λία και αλλού.

Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!
Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!

Το πλαίσιο αιτημάτων

  • Κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών ΠΝΠ.
  • Με ευθύ­νη των εργο­δο­τών και του κρά­τους να δια­σφα­λι­στεί το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων στα ξενο­δο­χεία και τον Επι­σι­τι­σμό ανε­ξάρ­τη­τα τη σχέ­ση εργα­σί­ας, με βάση τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις εργασίας.
  • Επα­να­πρό­σλη­ψη όλων όσων εργά­στη­καν το 2019 στον Επι­σι­τι­σμό-Του­ρι­σμό, ξενο­δο­χεία ως επο­χια­κοί, ανε­ξάρ­τη­τα από τη διάρ­κεια και τη σχέ­ση εργα­σί­ας. Η επα­να­πρό­σλη­ψη να γίνει στις προ­βλε­πό­με­νες από τις συμ­βά­σεις κατα­λη­κτι­κές ημε­ρο­μη­νί­ες, το αργό­τε­ρο την 10η Ιούνη.
  • Να ακυ­ρω­θούν οι χιλιά­δες απο­λύ­σεις που έγι­ναν μέχρι σήμε­ρα, να απα­γο­ρευ­τούν για το επό­με­νο διάστημα.
  • Να τηρη­θούν υπο­χρε­ω­τι­κά όλες οι κλα­δι­κές συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις στα ξενο­δο­χεία και στα επι­σι­τι­στι­κά καταστήματα.
  • Να μην εφαρ­μο­στεί η εκ περι­τρο­πής εργα­σία. Καμία αρνη­τι­κή αλλα­γή στις συμ­βά­σεις εργασίας.
  • Επέ­κτα­ση της άδειας ειδι­κού σκο­πού χωρίς επι­βά­ρυν­ση των εργαζομένων.
  • Άμε­σα μέσα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας στους χώρους δου­λειάς. Να γίνουν δωρε­άν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργα­ζό­με­νους. Να γίνουν προ­σλή­ψεις επι­πλέ­ον προ­σω­πι­κού για την ορθή εφαρ­μο­γή των πρω­το­κόλ­λων προ­στα­σί­ας των πελα­τών και των εργαζομένων.
  • Επί­δο­μα ανερ­γί­ας 600 ευρώ για όλους τους ανέρ­γους χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις για όλο το διά­στη­μα της ανερ­γί­ας με δια­σφά­λι­ση όλων των ασφα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των. Να καταρ­γη­θεί κάθε πλα­φόν που αφή­νει απρο­στά­τευ­τους δεκά­δες χιλιά­δες ανέρ­γους. Άμε­ση κατα­βο­λή 3μηνης επι­δό­τη­σης ανερ­γί­ας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργά­στη­καν στον Επι­σι­τι­σμό-Του­ρι­σμό, ξενο­δο­χεία το 2019 ως επο­χια­κοί, με οποια­δή­πο­τε σχέ­ση εργα­σί­ας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
  • Παύ­ση πλη­ρω­μών σε ρεύ­μα, νερό, τηλέ­φω­νο, τρά­πε­ζες. Να απα­γο­ρευ­τούν οι πλει­στη­ρια­σμοί στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Δια­γρα­φή των χρε­ών των εργα­τι­κών οικο­γε­νειών. Να ισχύ­σουν για όλους τα μέτρα μεί­ω­σης ενοι­κί­ου, ανα­στο­λής κατα­βο­λής δόσε­ων δανεί­ου και ρυθ­μί­σε­ων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στα δημό­σια νοσοκομεία.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο