• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

12ο Συνέδριο ΚΝΕ: Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες με την συμμετοχή 30 ξένων αντιπροσωπειών

Παρουσία πλήθους κόσμου, νεολαίας και άλλων αγωνιστών κάθε ηλικίας, παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με σύνθημα: «Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε το δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο “στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”, το σοσιαλισμό!».

Με αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα της άγριας εκμετάλλευσης και στα κόμματα που την υπηρετούν άρχισε το βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης έναρξης του 12ου Συνεδρίου, για να συνεχίσει δηλώνοντας: «Το μέλλον μας δεν το χαρίζουμε, τη ζωή που έχουμε ανάγκη παλεύουμε να την κατακτήσουμε με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ! 

Το προεδρείο καλωσόρισε τις 30 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιμπεριαλιστικών οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο Συνέδριο, όπου ανάμεσά τους είναι η ΠΟΔΝ με τον πρόεδρό της, καθώς και τους αντιπροσώπους της ΠΣΟ που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της έναρξης, ενώ στην αίθουσα αντήχησε το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία, στην εκδήλωση έναρξης, βετεράνων του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των οργανώσεων της ηρωικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΔΣΕ για να χειροκροτηθεί με το σύνθημα: «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ – Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Το προεδρείο καλωσόρισε επίσης στην έναρξη του Συνεδρίου διπλωματικές αντιπροσωπείες της Κούβας, της Παλαιστίνης, του Βιετνάμ και της Βενεζουέλας. Στην έναρξη παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές του ΚΚΕ και εκλεγμένοι Κομμουνιστές Δήμαρχοι, προοδευτικοί καλλιτέχνες, προσωπικότητες από το χώρο του Αθλητισμού, πανεπιστημιακοί και άλλοι εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι. Ξεχωριστή αναφορά έγινε επίσης στην παρουσία εκπροσώπων από θεραπευτικές κοινότητες.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος για να παρουσιάσει την εισήγηση του Συνεδρίου. 

«Δεσμευόμαστε ότι με όλες μας τις δυνάμεις συνεχίζουμε την προσπάθεια στο πλευρό του Κόμματός μας για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος σε επαναστατική βάση» τόνισε ο Ν. Αμπατιέλος. 

«Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα που ζει ο λαός και η νεολαία, είναι το πραγματικά σύγχρονο και νέο. Η απελευθέρωση των σύγχρονων δυνατοτήτων της κοινωνίας μπορεί να γίνει μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, την ανατροπή της εξουσίας της, την εδραίωση της εργατικής εξουσίας» υπογράμμισε.  

Ο απερχόμενος γραμματέας, δήλωσε επίσης για μια ακόμη φορά, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου, την αλληλεγγύη της ΚΝΕ στο λαό της Βενεζουέλας, «έναν λαό που είναι στο επίκεντρο της προώθησης αιματοβαμμένων ιμπεριαλιστικών σχεδίων». 

Τόνισε ότι η ΚΝΕ φθάνει στο συνέδριό της με αυτοπεποίθηση ως Νεολαία του ΚΚΕ και έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής μας, έχοντας ως οδηγό το σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τις αποφάσεις του 20ου συνεδρίου του, τα συμπεράσματα από τη μελέτη της ιστορίας του κόμματος, την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη Νεολαία και συνολικά τις επεξεργασίες του κόμματος.

Ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε στην πλούσια 4μηνη προσυνεδριακή δραστηριότητα της ΚΝΕ, και τόνισε ότι οι στόχοι είναι «ΚΝΕ πιο μαζική, πιο γερή πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά για να γίνουμε πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες, σύνθετες ανάγκες του ταξικού αγώνα». 

Είπε, ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης «τα μέτρα των τελευταίων χρόνων έχουν αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στις ζωές και στο μέλλον των νέων της χώρας μας», ενώ και «οι όποιοι ελιγμοί κάνει προεκλογικά η κυβέρνηση και ως αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης και δράσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, που δεν θα πει ‘κι ευχαριστώ’, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις απώλειες που είχαν και θα έχουν οι εργαζόμενοι, δεν αναιρούν την ουσία της πολιτικής της».

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανονατοϊκή βάση και ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή για την ΝΑΤΟϊκή ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων με βασικό στοιχείο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημείωσε ότι η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, κάνει πιο ισχυρό τον κίνδυνο μιας σύρραξης στην περιοχή ή ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, και υπογράμμισε ότι το «όχι» των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι μέρος της πάλης κατά των αιτιών που τον προκαλούν, κατηγορηματική καταδίκη του καπιταλισμού που τον γεννά». 

Αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις, είπε ότι μόνο το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει και να εμπνεύσει για μαζική συμμετοχή στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα και κάλεσε τους νέους «να κάνουν τη διαφορά», ενισχύοντας στην κάλπη το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση αυτή «είναι η μόνη που σηματοδοτεί ενίσχυση του αγώνα για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία υπέρ του εργαζόμενου λαού». Τόνισε, επίσης, ότι «η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι καρφί στο μάτι του ναζισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού».

«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος. Γιατί αναδεικνύει την αλήθεια χωρίς να υπολογίζει κόστος, γιατί η πρότασή του για την εργατική εξουσία εκφράζει ό,τι πιο προοδευτικό, ανατρεπτικό και νέο. Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα, οργάνωση και σχέδιο, που οδηγεί σε μία ανώτερη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας» υπογράμμισε.