Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

12 Οκτωβρίου 1944: Η καρδιά της Αθήνας χτυπά ελεύθερα

Απελευθέρωση της Αθήνας: Ημέρα, Πέμπτη, 12 Οκτώβρη 1944 . Οι Γερμανοί υποχωρούν. Η Αθήνα ελευθερώνεται. Στις 9.45 υποστέλλεται από την Ακρόπολη το σύμβολο του κατακτητή, η σβάστικα. Από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας κι ενώ ακόμα οι κατακτητές δεν έχουν προλάβει να αδειάσουν το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου στέγαζαν το στρατηγείο τους στο κέντρο της πόλης, χιλιάδες λαού άρχισαν να ξεχύνονται στους δρόμους. Από τις λαϊκές συνοικίες, τους τόπους δουλιάς, κύματα ανθρώπων συγκλίνουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου και το επίκεντρο των πανηγυρισμών.

Η μεγάλη νύχτα,που κράτησε 1.264 μερόνυχτα, τελείωσε, αν και η χαρά της απελευθέρωσης κράτησε για λίγο. Η νύχτα της Κατοχής άφησε πίσω της θανάτους, πείνα, ομαδικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών, τρόμο και βία. Ο ελληνικός λαός, ο λαός της Αθήνας , στάθηκε με ψηλά το κεφάλι. Αντιστάθηκε με κάθε μέσον. Στην Αθήνα έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις στην κατακτημένη Ευρώπη ενάντια στους Ναζί. Ο λαός της Αθήνας κατάφερε, προτάσσοντας τα στήθη του στις κάννες των πολυβόλων των κατακτητών, να μην επιστρατευτεί ούτε ένας Ελληνας για να πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο, ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Η Εθνική Αντίσταση,το ΕΑΜ, έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας.

Το ΚΚΕ ήταν η ραχοκοκαλιά, η πολιτική και ιδεολογική καθοδήγηση, η πηγή έμπνευσης του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, του ΕΑΜ.Πάνω από 2 εκατομμύρια ήταν τα μέλη του ΕΑΜ το δεύτερο εξάμηνο του 1944 . Γύρω στις 130 χιλιάδες ήταν η δύναμη του τακτικού και του εφεδρικού ΕΛΑΣ,ενώ τα μέλη της ΕΠΟΝ έφθαναν τις 700 χιλιάδες. Το ΚΚΕ κατόρθωσε να οργανώσει όλο αυτό το κίνημα και να φθάσει το ίδιο να αριθμεί 400 χιλιάδες μέλη.

Η 12 Οκτώβρη 1944 ,όμως, μέρα της απελευθέρωσης ήταν και η απαρχή μιας νέας τραγωδίας για τον ελληνικό λαό. Μια νέα κατοχή άρχισε να επιβάλλεται. Η αγγλική και στη συνέχεια αμερικανική.Εκεί στην ίδια πλατεία του γιορτασμού της απελευθέρωσης , στην Πλατεία Συντάγματος, 50 μέρες μετά, στις 3 Δεκέμβρη 1944 ,ο λαός δέχτηκε την ένοπλη δολοφονική επίθεση από τους Αγγλους και την αστυνομία της κυβέρνησης του τοποτηρητή τους Γ. Παπανδρέου. Ετσι άρχισε ο μεγάλος Δεκέμβρης του ’44. Η μεγάλη μάχη της Αθήνας ,ενάντια στους νέους κατακτητές και τους εντολοδόχους τους που κράτησε 33 ολόκληρες μέρες. Με αεροπλάνα, με πυροβόλα από πολεμικά πλοία, με κανόνια που έστησαν ακόμα και πάνω στην Ακρόπολη οι Αγγλοι και οι συνεργάτες τους προσπάθησαν να κάμψουν το αδούλωτο φρόνημα του λαού της Αθήνας .

Η νέα αυτή κατοχή ποτέ δεν τερματίστηκε. Σήμερα ο ελληνικός λαός υφίσταται μια ιδιότυπη κατοχή,αυτή της “νέας τάξης πραγμάτων” του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού.

Πηγή: Ριζοσπάστης