Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

12 Φεβρουαρίου – Γιορτάζει ο Μελέτιος – Οσα θέλεις να ξέρεις για το όνομα

Όνομα που μάλλον προέρχεται από την αρχαιότητα το Μελέτιος (μελετώ < μέλω, -ομαι = ενδιαφέρομαι, φροντίζω) και εκχριστιανίστηκε τον 4ο αιώνα με την ταύτιση με τον ομώνυμο Επίσκοπο Αντιοχείας ο οποίος ανακηρύχτηκε άγιος (Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αγίων, ο επίσκοπος είχε έναν απολύτως φυσιολογικό θάνατο).

Από τη μυθολογία μας είναι γνωστό το ομόριζο όνομα Μελέτη, το οποίο έφερε μια από τις τρεις Μούσες της πρώτης γενιάς Μουσών.

Το πανελλαδικό ποσοστό του ονόματος είναι 0,03%, εκτοξεύεται όμως στο 0,26% στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στο 0,24% στα Δωδεκάνησα.

Μία φορά καταγράψαμε τον τύπο Μελέτης, ενώ δε συναντήσαμε στην έρευνά μας τα θηλυκά Μελετία, Μελετούλα.  Το Μελετούλα το συναντήσαμε στη γενική αναζήτηση στον κατάλογο του ΟΤΕ.

(Το δείγμα μας 99.246 ανδρών και 52.927 γυναικών είναι αντιπροσωπευτικό κατά νομό και το αντλήσαμε από τους τηλεφωνικούς καταλόγου του ΟΤΕ. Για τα ονόματα που δε συναντήσαμε στην έρευνα αλλά είχαμε ενδείξεις για τη χρήση τους, κάναμε μια γενική αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο του ΟΤΕ – Στην ενότητα Ονομαστικός Κατάλογος στο πεδίο Ποιος συμπληρώσαμε για παράδειγμα το όνομα Αγαθίτσα)

 

Επιμέλεια – Έρευνα Ηρακλής Κακαβάνης