Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

12/1/1921: Κυκλοφορεί η «Κομμουνιστική Επιθεώρησις»

ΕΓΓΡΑΦΗΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΝ»
(Μηνιαί­ον θεω­ρη­τι­κόν όργα­νον του Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος (Κομ­μου­νι­στι­κού).
Εκδί­δε­ται εις καλ­λι­τε­χνι­κόν τεύ­χος την πρώ­την εκά­στου μηνός.
Συν­δρο­μαί: Εσω­τε­ρι­κού ετή­σια δρ. 12
»» εξα­μην. δρ. 6
Εξω­τε­ρι­κού ετή­σια δρ. 15
»» εξα­μην. δρ. 9
Απευ­θύ­νε­σθε προς τον σ. Σ. Κομιώ­την, Ευρι­πί­δου 14, Αθήνας.

▪️ ▪️ ▪️

Με αυτήν τη λιτή ανα­κοί­νω­ση, 100 χρό­νια πριν, στις 12–1‑2021, ο «Ριζο­σπά­στης» καλού­σε τους ανα­γνώ­στες του να εγγρα­φούν συν­δρο­μη­τές στο θεω­ρη­τι­κό — πολι­τι­κό περιο­δι­κό του ΣΕΚΕ (Κ), της «Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης», που το πρώ­το της τεύ­χος είχε εκδο­θεί την Πρω­το­χρο­νιά του 1921.ΚΟΜΕΠ

Ο Νίκος Δημη­τρά­τος, Γραμ­μα­τέ­ας τότε της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, σε άρθρο του στο πρώ­το τεύ­χος της «Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης» έγρα­φε σχε­τι­κά με τους λόγους έκδο­σης του περιοδικού:

«Με τον σκο­πόν να κατευ­θύ­νη την σκέ­ψιν και ενέρ­γειαν του Κόμ­μα­τος και ν’ απο­βή μόνι­μον αντι­προ­σω­πευ­τι­κόν όργα­νον του αγώ­νος εκδί­δε­ται από σήμε­ρον η Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­σις», η οποία «προ­δια­θέ­του­σα και παρα­σκευά­ζου­σα τους αγω­νι­στάς και όλους εν γένει τους παρά­γο­ντας του αγώ­νος εις την ικα­νό­τη­τα δια την πιστήν και ομοει­δή αντι­με­τώ­πι­σιν πάντων των ζητη­μά­των αρχών, οργα­νώ­σε­ως και τακτι­κής κατά την εξέ­λι­ξιν του ιστο­ρι­κού αγώ­νος του ελλη­νι­κού και παγκό­σμιου προ­λε­τα­ριά­του, εις το παρόν και το μέλ­λον».

Στην ύλη του πρώ­του τεύ­χους περι­λαμ­βά­νο­νταν ακό­μα άρθρο για τους Καρλ Λίμπ­κνεχτ και Ρόζα Λού­ξε­μπουργκ, από­σπα­σμα από το έργο του Φρί­ντριχ Ενγκελς «Η κατα­γω­γή της οικο­γέ­νειας, της ατο­μι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και του κρά­τους», το Πρό­γραμ­μα της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς κ.ά.

Έκτο­τε, η έκδο­ση της «Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης» ακο­λού­θη­σε την ιστο­ρι­κή πορεία του ΚΚΕ. Βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πη με διώ­ξεις, απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας της, εκδό­θη­κε παρά­νο­μα.

▪️ Απ’ το 1921 μέχρι και το 1933, η ΚΟΜΕΠ έβγαι­νε κάθε μήνα, με ορι­σμέ­νες δια­κο­πές που οφεί­λο­νταν είτε σε διώ­ξεις (π.χ. Δικτα­το­ρία του Πάγκα­λου) είτε σε υπο­κει­με­νι­κές αδυ­να­μί­ες του Κόμματος.
▪️ Από το 1933 μέχρι και την επι­βο­λή της Δικτα­το­ρί­ας της 4ης Αυγού­στου, η ΚΟΜΕΠ κυκλο­φο­ρού­σε ως δεκα­πεν­θή­με­ρο «οικο­νο­μι­κό — πολι­τι­κό όργα­νο της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ (ΕΚΤΔ)».
▪️  Στα χρό­νια της Κατο­χής, η ΚΟΜΕΠ άρχι­σε πάλι να βγαί­νει απ’ τον Μάη του 1942 και συνέ­χι­σε την έκδο­σή της μέχρι και την απα­γό­ρευ­ση έκδο­σης των «κομ­μου­νι­στι­κών εντύπων».
▪️ Το τελευ­ταίο τεύ­χος βγή­κε τον Νοέμ­βρη του 1947. Ακο­λού­θη­σε μια μακρά χρο­νι­κή περί­ο­δος χωρίς την ΚΟΜΕΠ.
▪️ Σε αυτήν την περί­ο­δο το Κόμ­μα εξέ­δι­δε αρχι­κά το περιο­δι­κό «Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός» και στη συνέ­χεια τον «Νέο Κόσμο» (1949–1974).ΚΟΜΕΠ 1940 1949ΚΟΜΕΠ 1945 1949ΚΟΜΕΠ ΑΡΧΕΙΟΜετά από 27 χρό­νια, με τη νομι­μο­ποί­η­ση του ΚΚΕ το 1974, επα­νεκ­δό­θη­κε η ΚΟΜΕΠ ως μηνιαίο πολι­τι­κό — θεω­ρη­τι­κό περιο­δι­κό, όργα­νο της ΚΕ του Κόμματος.
Απ’ το 1993 κυκλο­φο­ρεί στα­θε­ρά κάθε δίμη­νο, «συντρο­φεύ­ει» τα μέλη και τους οπα­δούς του Κόμ­μα­τος, τους εφο­διά­ζει με πλή­θος επι­χει­ρη­μά­των, συμ­βάλ­λει στην αντι­πα­ρά­θε­ση με τα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα της αστι­κής τάξης.


Βλ. περισ­σό­τε­ρα:

  • Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ 1918–1939, τόμ. Α2, «Σύγ­χρο­νη Επο­χή», Αθή­να, 2018, σελ. 494–500.
  • ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Για τα 90 χρό­νια της Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης», Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση, τεύχ. 1/2011. σελ. 11–28.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο