Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών! Να κλείσει η Μόρια – να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ

▪️  Η κυβέρνηση να δώσει τώρα λύση, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα κατοίκων, προσφύγων και μεταναστών.
▪️  Να μην τολμήσει να αξιοποιήσει την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει τα σχέδια για κλειστά hot spots.
▪️  Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη για να τα αποτρέψει

  • Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες.
  • Ενώ γνώριζαν την εκρηκτική κατάσταση στη Μόρια και τους μεγάλους κίνδυνους από την πανδημία, κώφευαν απέναντι στα αιτήματα σωματείων και φορέων του νησιού.

 

Τώρα να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο.
Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ

«Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους κατοίκους, μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας και οφείλει να δώσει τώρα ουσιαστική λύση, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών.
✔️ Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, ότι η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκρηκτική λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, ενώ γνώριζε τους μεγάλους κίνδυνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, κώφευε απέναντι στην απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας έως ότου αυτή ολοκληρωθεί.
✔️ Ακόμα έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών στον τουρισμό και μεταφορές, παραβίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο να εξαπλωθεί η πανδημία αρχικά σε κατοίκους της Λέσβου και τελευταία και στο ΚΥΤ της Μόριας.
💥 Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική της και με πάγιο στόχο να δημιουργήσει κλειστό Hot spot (είτε με την επέκταση της Μόριας ή σε άλλο μέρος του νησιού), επέτρεψε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανθρωπιστικών – υγειονομικών κινδύνων κι έστρωσε το έδαφος για γεγονότα που ευνοούν την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ, για μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη δημιουργία και των κλειστών ΚΥΤ.
🚩 Το ΚΚΕ απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοικτό.
💥 Η κυβέρνηση οφείλει να ναυλώσει σήμερα πλοία και να οργανώσει την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.
💥 Οφείλει να διενεργήσει σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες διαγνωστικά τεστ ώστε οι φορείς κορονοϊού να τεθούν στην απαραίτητη καραντίνα σε χώρους ξενοδοχείων πριν αναχωρήσουν από το νησί.
Ειδική φροντίδα και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην οργανωμένη μετακίνηση των οικογενειών με παιδιά καθώς και των εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση.
💥 Σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία πριμοδοτούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αποδεικνύεται ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες τεράστιες ευθύνες στο βαθμό που θα αξιοποιήσει αυτήν την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών στη Λέσβο στα άλλα νησιά. Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να τον αποτρέψει.»


[ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την φωτιά το ΚΥΤ Μόριας και την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Λέσβου]


Ηταν θέμα χρόνου…

Οι εξελίξεις στο κολαστήριο της Μόριας επιβεβαιώνουν ότι το στρατόπεδο του διπλού εγκλωβισμού, το «έμβλημα» της κατάπτυστης πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ στο Μεταναστευτικό, θα έπρεπε να είχε κλείσει …χτες! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησαν διαδοχικά τη Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για τους πρόσφυγες, που έφτιαξαν και συντηρούν τους άθλιους καταυλισμούς, έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, για τον κίνδυνο που απειλεί ντόπιους και μετανάστες, ειδικά σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

Το καμπανάκι είχε ακουστεί προ πολλού. Το χτύπησαν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και οι φορείς του νησιού, που απαιτούν να κλείσει η Μόρια, να μη φτιαχτεί κανένας νέος καταυλισμός, να καταργηθεί η Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ. Να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, να διευκολυνθεί με κάθε μέσο η μετάβασή τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες ξενιτεύτηκαν.

Αντί όμως η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, όχι μόνο κλιμάκωσε την καταστολή σε βάρος των κατατρεγμένων, σπέρνοντας στα νησιά στρατόπεδα «κλειστού τύπου» που διαιωνίζουν τον εγκλωβισμό, αλλά ρίχτηκε και με τα ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους της Μυτιλήνης και της Χίου, όταν τον περασμένο Φλεβάρη προσπάθησαν να εμποδίσουν την άθλια πολιτική της.

Ηταν θέμα χρόνου, επομένως, να αναφλεχθεί το εκρηκτικό μείγμα που σωρεύεται εδώ και χρόνια στα νησιά.

Είχαν άλλωστε προηγηθεί πολλές προειδοποιήσεις ότι το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο: Πυρκαγιές, θάνατοι μεταναστών, αφόρητος συνωστισμός, θλιβερές ιστορίες με πρωταγωνιστές ανήλικα ασυνόδευτα, διαμαρτυρίες για τις απίστευτες κακουχίες, αγανάκτηση από τους νησιώτες για τις συνθήκες στα στρατόπεδα, που οι συνέπειές τους «απλώνονται» σε όλο το νησί.

Κυβέρνηση, κόμματα, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, που βγάζουν λάδι τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, είναι υπόλογοι για τις εξελίξεις στη Μόρια.

Με δική τους ευθύνη το Μεταναστευτικό έχει γίνει «γρανάζι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στα παζάρια ανάμεσα στην Τουρκία, στην ΕΕ και την Ελλάδα, για διευθετήσεις και συμφωνίες στην ευρύτερη περιοχή. Με ευθύνη της ΝΔ, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με διεθνείς διασυνδέσεις και χρηματοδότηση αλωνίζουν στη Μόρια και στους άλλους καταυλισμούς, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με γεωπολιτικές «ουρές» στις πλάτες προσφύγων και νησιωτών, ειδικά σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή, εντάσσοντας και τέτοιες οργανώσεις στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τη διαχείριση της κατάστασης, μετά τη χτεσινή πυρκαγιά, είναι υποκριτικό και εξοργίζει. Βάζουν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα!

Η Μόρια είναι «καθρέφτης» της βάρβαρης πολιτικής της, που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προκαλεί στρατιές ξεριζωμένων και ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα του Μεταναστευτικού, ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων και τα γεωπολιτικά σχέδια που «τρέχουν» στην περιοχή.

Η κυβέρνηση κουνάει τώρα το δάχτυλο στους μετανάστες και προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί ανυπακοή στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση της πανδημίας, επειδή πάνω απ’ όλα βάζει τη δική τους υγεία και των νησιωτών. Μιλάμε για απροκάλυπτο δούλεμα!

Πού ήταν το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για την προστασία της υγείας ντόπιων και μεταναστών, όταν απέρριπτε τα αιτήματα σωματείων και φορέων για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, για ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας στους καταυλισμούς των μεταναστών; Πού είναι το «ενδιαφέρον» της όταν περιμετρικά του καταυλισμού δεν λειτουργεί καμία μονάδα για Covid, ενώ και το Κέντρο Υγείας στην περιοχή είναι ακόμα κλειστό, με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης να παραμένει αποδυναμωμένο και πνιγμένο στις ελλείψεις;

Η …προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην υγεία των μεταναστών φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται σε όλες τις δομές, όπου τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Καμία δικαιολογία και καμία προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από το λαό. Αυτό που επείγει τώρα είναι να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσουν οι άθλιοι καταυλισμοί. Η πάλη για την προστασία της υγείας Ελλήνων και μεταναστών να συνδυαστεί με κλιμάκωση του αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού.


Από τη στήλη “Η ΑΠΟΨΗ μας” του Ριζοσπάστη