Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

46ο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή 1η μέρα: 17 Σεπτέμβρη

Το 46ο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή αποτελεί για μια ακόμη χρονιά κορυφαίο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός.

Ήδη έχει κάνει το γύρο όλης της χώρας και στην Αθήνα φιλοξενείται σε έναν γνώριμο γιά εμάς τους παλιότερους χώρο:
Στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (Ζωγράφου) όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν 23 χρόνια (ήταν το 23ο [1997]) –και στη συνέχεια για 13 ακόμη χρόνια, μέχρι να μεταφερθεί το 2010 στο Ίλιον (πάρκο Τρίτση).

Ένας χώρος «μικρός» για να χωρέσει τους χιλιάδες νέους-ες και εμάς τους μεγαλύτερους που πήραν μαχητικά μέρος χτες -1η μέρα, Πέμπτη 17-Σεπτέμβρη

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Ένα φεστιβάλ τελείως ανανεωμένο, λόγω των μέτρων για την πανδημία, αλλά με γεύση από «τότε», από «πάντα» δηλαδή που διαχρονικά το αστικό κράτος προσπαθεί να βάλει εμπόδια:

Από το 3ο -απαντώντας τότε στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να εμποδιστεί η διοργάνωση του –θυμηθείτε τα σύνθημα που ακουγόταν παντού «Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι» (και θα γίνει γιατί είναι απαίτηση της νεολαίας και του λαού) -έτσι και έγινε! (15-18 Σεπτέμβρη 1977) μέχρι και στο φετινό 46ο, όταν μας απέκλεισαν από χώρους που είχαν επισήμως παραχωρηθεί, έκαναν καμπάνια για να ακυρωθεί με πρόσχημα την πανδημία, κι όταν δεν τα κατάφεραν, ενίσχυσαν την προπαγάνδα του φόβου, απέκλεισαν ουσιαστικά την παρουσία του Φεστιβάλ από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης …

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ

Αλλά δεν τους πέρασε ποτέ!

Όπως έγραψε ο Λαυρέντης –που ήταν και χτες «μαζί» μας –μας τον θύμισε ο Γιώργος Μαργαρίτης

Μα υπάρχω ακόμα
είμ’ ακόμα εδώ
παίρνω ανάσα και χρώμα
σε τροχιά άλλη πετώ

Ρίξε κόκκινο στη νύχτα
ρίξε λάδι στη φωτιά
απ’ όσα έχω ζήσει
ζητάω πιο πολλά

Ζεστή παλιά σκουριά βρέχει απόψε
το δελτίο των εννιά πουλάει
τείχη που πέφτουν – στα ερείπια

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Τότε την 1η φορά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το σύνθημα ήταν «Έχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, μαζί στην αντεπίθεση» σήμερα στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», το «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», ακούστηκε και θα ακουστεί δυνατά!, πολύ δυνατά!

Για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των διοργανωτών και επισκεπτών.

  • Η πρόσβαση στους χώρους του Φεστιβάλ θα γίνεται ελεγχόμενα, με τις «πύλες» του Φεστιβάλ να ανοίγουν 2 ώρες νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα έναρξης του προγράμματος, δηλαδή στις 18.00, για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη διευκόλυνση της ροής. Αντίστοιχα και η αναχώρηση θα γίνεται τμηματικά, με τον ίδιο τρόπο.
  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ οι επισκέπτες του θα το παρακολουθούν αποκλειστικά καθιστοί, με τις απαραίτητες αποστάσεις.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, έξοδο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
  • Κατά την είσοδο των επισκεπτών στο Φεστιβάλ θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά ανά μικρές αποστάσεις.
  • Μέλη της ΚΝΕ θα φροντίζουν για τη ροή του κόσμου, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή του οποιουδήποτε συνωστισμού.
  • Αυξημένη είναι η διάθεση τουαλετών και νιπτήρων στους χώρους όπου θα διεξαχθεί το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που θα εξυπηρετούν το σύνολο του κόσμου, καθώς και η εξασφάλιση τακτικής καθαριότητας.

💥  🎈  Μείνετε συντονισμένοι στο http://festival.kne.gr/

Το Φεστιβάλ φέτος είναι διαφορετικό, αλλά αναγκαίο για να δώσει θάρρος κι ελπίδα, να αποτελέσει και φέτος το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς

Με τον χαιρετισμό του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» . Σηματοδοτώντας τη διεθνή διάσταση του Φεστιβάλ, στην έναρξη των εκδηλώσεων και πριν τον χαιρετισμό του Ιάσονα Φανού, προβλήθηκε από τις οθόνες του Φεστιβάλ το χαιρετιστήριο μήνυμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τον κόσμο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας δεν θα αποδυναμώσουν το πνεύμα του Φεστιβάλ. Αντίθετα η ΚΝΕ με οργάνωση και μεγάλη αυταπάρνηση θα ολοκληρώσει το Φεστιβάλ και θα βγει ακόμη πιο ισχυρή και με νέους φίλους δίπλα της», σημειώνει στο μήνυμά της η Σιμάλ Ερτεκίν, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΝ Τουρκίας.

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Πανεπιστημιούπολη ΖωγράφουΖαραλίκος

🤗 Με εύστοχα και καυστικά σχόλια όπως πάντα ο Χριστόφορος Ζαραλίκος

Θεαματική είσοδο με μια μάσκα-αντίσκηνο έκανε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, σε ένα σόου stand up comedy που τροφοδοτήθηκε από το πλούσιο υλικό της πανδημίας και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζοντας τα …ευτράπελα της καραντίνας, μοίρασε οδηγίες και συμβουλές μπροστά στο νέο lock down.

Ζαραλίκος 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Ανάμεσα σε άλλα επιχείρησε να δώσει απάντηση στο αμείλικτο ερώτημα «πού κολλάει, πού δεν κολλάει» ο κορονοϊός: Δεν κολλάει στα αεροπλάνα, που ταξιδεύουν γεμάτα, δεν κολλάει στους επιβάτες που στριμώχνονται όρθιοι στις αστικές συγκοινωνίες, σε αντίθεση με όσους καθίσουν στα καθίσματα που φέρουν την ειδική σήμανση ώστε να μένουν κενά, είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε.
Και επειδή εκτός από την πανδημία έρχεται και …τυφώνας προειδοποίησε: «Ετοιμαστείτε για ατομική ευθύνη όσοι πνιγείτε»…

Μαργαρίτης 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

🎶  Σπονδή στα λαϊκά με Γιώργο Μαργαρίτη

Κι επειδή Φεστιβάλ δεν γίνεται χωρίς «σπονδή στα λαϊκά»… τη σκυτάλη στη σκηνή φέτος πήρε μετά τον Χριστόφορο Ζαραλίκο ο Γιώργος Μαργαρίτης, πιστός στο ραντεβού του με το Φεστιβάλ. Μαζί του στη σκηνή τη συναυλία άνοιξαν ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης και η Φραντζέσκα Μιχαήλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Στρατηγού.

«Καλή βραδιά απόψε», είπε ο Γιώργος Μαργαρίτης ανεβαίνοντας στη σκηνή και μετέφερε στο Φεστιβάλ χαιρετισμούς από πολύ κόσμο όπως είπε που επικοινώνησε μαζί του και από την επαρχία ακόμα, ενώ ευχήθηκε «καλούς αγώνες, καινούργιους αγώνες»!

 

Από την επιτυχία του «Πεθαίνω για σένα» σε μουσική του πρόσφατα χαμένου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την «Άννα της Κοκκινιάς» για τον μόχθο μιας γυναίκας, που «σε «σπίτια πάει και καθαρίζει, όσο δουλεύει πάντα ελπίζει», τους «Δρόμους του πουθενά», το «Μα τι λέω», τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη κι άλλες επιτυχίες του που τραγουδάνε τους πόνους της καρδιάς, έκανε τον κόσμο να τραγουδάει μαζί του και να …«παλεύει» να μείνει καθιστός στις καρέκλες.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στο ξεκίνημά του στη μουσική και σε επιτυχίες άλλων καλλιτεχνών τότε και το πώς υποδέχονταν τους νέους καλλιτέχνες, για να τονίσει: «Ο κόσμος εδώ έχει τέτοιο μεγαλείο μέσα του που αγαπάει τα πάντα»!

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου plan✔️  Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
✔️ 
Μια μέρα νωρίτερα θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και τις τρεις μέρες από αγαπημένους καλλιτέχνες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιούνται στις μεγάλες πόλεις μονοήμερα Φεστιβάλ, με τις αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής τους και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επισκεπτών.

Παράλληλα, η ΚΝΕ ανταποκρίνεται στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για άμεση ανάγκη αιμοδοσίας, παίρνοντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».
Καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους νέους και τις νέες όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά.

«Η νεολαία δεν φιμώνεται! Φέτος απέδειξε ότι “…και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή”! Με την επιτυχία του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” τη φωνή αυτή θα τη δυναμώσουμε για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση του συστήματος, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ», σημειώνει στο σχετικό κάλεσμά της η ΚΝΕ».

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου-plan 1

Το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», θα ακουστεί δυνατά!

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο 46ο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Με υψωμένα τα κόκκινα λάβρα και τις γροθιές έγινε δεκτός στο βήμα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγήτη» στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Αμπατιέλος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Τα συνθήματα «ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ» και «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ακούγονταν διαρκώς.Εισιτήρια Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΔΗΤΗ 2020