Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ — Μερική επιστράτευση κήρυξε το Μπακού

Το Αζερ­μπαϊ­τζάν κήρυ­ξε μερι­κή επι­στρά­τευ­ση σήμε­ρα μετά τις συγκρού­σεις που ξέσπα­σαν χθες Κυρια­κή με τις ένο­πλες δυνά­μεις της Αρμε­νί­ας λόγω της απο­σχι­θεί­σας περιο­χής του Ναγκόρ­νο- Καραμπάχ.

Ο Αζέ­ρος πρό­ε­δρος Ιλχάμ Αλί­εφ υπέ­γρα­ψε διά­ταγ­μα για μερι­κή επι­στρά­τευ­ση κατά τη δεύ­τε­ρη ημέ­ρα των συγκρούσεων.

Η Αρμε­νία και το Αζερ­μπαϊ­τζάν έχουν ήδη κηρύ­ξει στρα­τιω­τι­κό νόμο, ενώ στην Αρμε­νία έχει ανα­κοι­νω­θεί γενι­κή επι­στρά­τευ­ση από χθες. Παράλ­λη­λα το Αζερ­μπαϊ­τζάν έχει επι­βά­λει απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας σε ένα μέρος της χώρας, κυρί­ως στην πρω­τεύ­ου­σα Μπακού.

Του­λά­χι­στον 45 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν μέσα σε 24 ώρες σε συγκρού­σεις που ξέσπα­σαν μετα­ξύ του στρα­τού του Ναγκόρ­νο- Καρα­μπάχ, που υπο­στη­ρί­ζε­ται από την Αρμε­νία, και του Αζερ­μπαϊ­τζάν, σύμ­φω­να με σημε­ρι­νούς απο­λο­γι­σμούς, ενώ οι συγκρού­σεις συνε­χί­ζο­νται προ­κα­λώ­ντας ανη­συ­χία για έναν ανοι­κτό πόλε­μο μετα­ξύ του Μπα­κού και του Γερεβάν.

Όλες οι περι­φε­ρεια­κές και παγκό­σμιες δυνά­μεις — Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλ­λία, Ιράν, ΕΕ–, με εξαί­ρε­ση την Τουρ­κία, σύμ­μα­χο του Αζερ­μπαϊ­τζάν, ζήτη­σαν τον άμε­σο τερ­μα­τι­σμό των εχθροπραξιών.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας του Ναγκόρ­νο — Καρα­μπάχ ανα­κοί­νω­σε τον θάνα­το 32 στρα­τιω­τι­κών από χθες το πρωί όταν ξεκί­νη­σαν οι συγκρού­σεις στην απο­σχι­σθεί­σα περιο­χή όπου ζουν κυρί­ως Αρμένιοι.

Η περιο­χή είναι εκτός του ελέγ­χου του Αζερ­μπαϊ­τζάν από τον πόλε­μο που ξέσπα­σε στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 1990 και προ­κά­λε­σε τον θάνα­το 30.000 ανθρώπων.

Πέντε Αζέ­ροι άμα­χοι και δύο Αρμέ­νιοι του Ναγκόρ­νο- Καρα­μπάχ επί­σης σκοτώθηκαν.

Από την πλευ­ρά του το Αζερ­μπαϊ­τζάν ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι συνο­λι­κά έξι Αζέ­ροι άμα­χοι έχουν σκο­τω­θεί μέχρι στιγ­μής και 19 έχουν τραυματιστεί.

Ο απο­λο­γι­σμός όμως ενδέ­χε­ται να είναι βαρύ­τε­ρος με τις δύο πλευ­ρές να ανα­φέ­ρουν ότι κατά­φε­ραν ισχυ­ρό πλήγ­μα στον αντί­πα­λό τους και μεγά­λες απώ­λειες, ενώ έδω­σαν στη δημο­σιό­τη­τα φωτο­γρα­φί­ες από τις κατα­στρο­φές που επέφεραν.

Το Μπα­κού ισχυ­ρί­ζε­ται ότι έχει σκο­τώ­σει 550 στρα­τιώ­τες του εχθρού και το Γερε­βάν περισ­σό­τε­ρους από 200.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας του Ναγκόρ­νο- Καρα­μπάχ ανα­κοί­νω­σε ότι ο στρα­τός του ανέ­κτη­σε τις θέσεις που είχε χάσει χθες, όμως το Αζερ­μπαϊ­τζάν ανα­κοί­νω­σε την κατά­κτη­ση νέων περιοχών.

Οι ένο­πλες δυνά­μεις του Αζερ­μπαϊ­τζάν “ πλήτ­τουν τις θέσεις του εχθρού με ρου­κέ­τες, με το πυρο­βο­λι­κό και την αερο­πο­ρία (…) και κατέ­κτη­σαν πολ­λές στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας θέσεις γύρω από το χωριό Τάλιχ”, επε­σή­μα­νε το υπουρ­γείο Άμυ­νας της χώρας αυτής του Καυ­κά­σου που έχει αυξή­σει τις αμυ­ντι­κές της δαπά­νες σημα­ντι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια χάρη στα έσο­δά της από το πετρέλαιο.

“ Ο εχθρός υπο­χω­ρεί”, τόνισε.

Κατη­γό­ρη­σε μάλι­στα τον στρα­τό του Ναγκόρ­νο- Καρα­μπάχ ότι βομ­βάρ­δι­σε περιο­χές αμά­χων στο αζέ­ρι­κο χωριό Τάρταρ.

Έπει­τα από εβδο­μά­δες πολε­μι­κής ρητο­ρι­κής το Αζερ­μπαϊ­τζάν ανα­κοί­νω­σε ότι εξα­πέ­λυ­σε χθες μεγά­λη “ αντε­πί­θε­ση” σε απά­ντη­ση στην “ επι­θε­τι­κό­τη­τα” της Αρμε­νί­ας, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το πυρο­βο­λι­κό της, τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα και βομ­βαρ­δί­ζο­ντας από αέρος την απο­σχι­θεί­σα περιοχή.

Οι συγκρού­σεις, οι πιο αιμα­τη­ρές από το 2016, προ­κά­λε­σαν παγκό­σμια ανη­συ­χία, με τη Ρωσία, τη Γαλ­λία και τις ΗΠΑ — τις τρεις χώρες που μεσο­λα­βούν για την επί­λυ­ση της σύγκρου­σης στην Ομά­δα του Μινσκ– να ζητούν κατά­παυ­ση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αρμε­νί­ας Νικόλ Πασι­νιάν κατη­γό­ρη­σε τον ιστο­ρι­κό εχθρό του ότι “ κήρυ­ξε πόλε­μο στον αρμέ­νι­κο λαό”, ενώ ο Αλί­εφ απά­ντη­σε ότι “ θα νικήσει”.

Η Τουρ­κία ανα­κοί­νω­σε ότι στη­ρί­ζει το Μπα­κού, ενώ το Γερε­βάν και το Ναγκόρ­νο- Καρα­μπάχ κατη­γό­ρη­σαν την Άγκυ­ρα για στρα­τιω­τι­κή και πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι έχουν ήδη ανα­πτυ­χθεί στην περιο­χή μισθο­φό­ροι και εξο­πλι­σμός από την Τουρκία.

“ Η Τουρ­κία πολε­μά ενα­ντί­ον του Ναγκόρ­νο- Καρα­μπάχ (…) Υπάρ­χουν τουρ­κι­κά ελι­κό­πτε­ρα, F‑16 και μισθο­φο­ρι­κά στρα­τεύ­μα­τα από διά­φο­ρες χώρες”, κατήγ­γει­λε ο Αρα­ΐκ Αρου­τιου­νιάν πρό­ε­δρος της απο­σχι­θεί­σας περιο­χής χθες το βράδυ.

Η Μόσχα, που έχει φιλι­κές σχέ­σεις και με τις δύο χώρες, ζήτη­σε χθες τον άμε­σο τερ­μα­τι­σμό των εχθρο­πρα­ξιών μέσω του προ­έ­δρου της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν. Σήμε­ρα το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών κάλε­σε και τις δύο πλευ­ρές να επι­δεί­ξουν αυτοσυγκράτηση.

Από την πλευ­ρά του το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας εξέ­φρα­σε σήμε­ρα την ελπί­δα η Αρμε­νία και το Αζερ­μπαϊ­τζάν να μπο­ρέ­σουν να επι­λύ­σουν τις δια­φο­ρές τους μέσω του δια­λό­γου και να επι­δεί­ξουν αυτοσυγκράτηση.

Ένας ανοι­κτός πόλε­μος μετα­ξύ των δύο χωρών προ­κα­λεί ανη­συ­χία για σοβα­ρή απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της περιο­χής, κυρί­ως αν η Τουρ­κία και η Ρωσία, που έχουν δια­φο­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στον νότιο Καύ­κα­σο, παρέμ­βουν στη σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο