Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Και ξαφνικά από το πουθενά προκήρυξη απεργίας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στην Σουηδία

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Στις 18 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδίας Οικοδόμων προκήρυξε απεργία σε 87 χώρους εργασίας με περίπου 1.400 εργαζόμενους. Η απεργία θα τεθεί σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου.

Η προκήρυξη απεργίας δεν αφορά τους μισθούς, αλλά την αντιμετώπιση του προβλήματος των θανατηφόρων ατυχημάτων και της εγκληματικότητας που μαστίζει εδώ και καιρό τον κατασκευαστικό κλάδο. (Η εγκληματικότητα αφορά τις υπεργολαβίες που δίνονται σε μικρότερους εργολάβους που χρησιμοποιούν παράνομα προσωπικό συνήθως από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, χωρίς σύμβαση). Ζητούν τα αιτήματα να κατοχυρωθούν στην συλλογική σύμβαση.

Οι απαιτήσεις των Οικοδόμων είναι:

1.Οι περιφερειακοί εκπρόσωποι ασφάλειας να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους χώρους εργασίας.

2.Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι υπεργολάβοι συμμορφώνονται με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις.

3.Σαφέστεροι κανόνες σχετικά με τις αποζημιώσεις για τους εργαζομένους από άλλες χώρες.

4.Προκειμένου να αποφευχθεί εξαπάτηση, η αναλυτική μισθοδοσία πρέπει να δείχνει καθαρά τον μισθό, άδεια, παροχές και τα συντάξιμα.

5. Οι εγκαταστάσεις και τα αποδυτήρια θα πρέπει να είναι κατάλληλα για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο.

6.Οι έγκυες εργαζόμενες θα πρέπει να μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι με αποζημίωση εάν τα καθήκοντα τους είναι πιθανό να βλάψουν το έμβρυο.

Και το σχόλιο του υπεύθυνου συνδικαλισμού του ΚΚ Σουηδίας Lars Lundberg.

“Μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι η Ομοσπονδία αναγκάζεται να προκηρύξει απεργία με αιτήματα που πρέπει να θεωρηθούν αυτονόητα σε ένα σουηδικό χώρο εργασίας το 2020.

Γίνεται ακόμα πιο αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι οι γίγαντες κατασκευής με την εταιρία Skanska στην πρώτη γραμμή στα λόγια επικροτούν πάντα τις αρχές που η Ομοσπονδία τώρα απαιτεί να κατοχυρωθούν στην συλλογική σύμβαση. Προφανώς, υπάρχει μια ουράνια διαφορά μεταξύ λέξεων και πράξεων”.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αποτελείται αποκλειστικά από Σοσιαλδημοκράτες. Από παράδοση οι απόψεις των κομμουνιστών έχουν απήχηση στις Γενικές συνελεύσεις και κερδίζουν έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό πως εκδίδεται η εφημερίδα « Ο κομμουνιστής οικοδόμος» που έχει μια κάποια διακίνηση. Να θυμίσουμε πως ο Lars Lundberg αποπέμφθηκε από εκπρόσωπος ασφαλείας από την Σοσιαλδημοκρατική διοίκηση του σωματείου οικοδόμων στην πόλη Gävle όταν αυτοί κέρδισαν την πλειοψηφία όπως είχαμε γράψει στο Ατέχνως.

Το γεγονός της προκήρυξης απεργίας δεν σημαίνει πως θα γίνει κιόλας. Συνήθως αυτά τα ζητήματα λύνονται με διαπραγμάτευση και συμβιβασμό, θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση, χωρίς βέβαια να θέλουμε να υποβαθμιστεί η σοβαρότητα της προκήρυξης απεργίας σε μια χώρα όπου η απεργία δεν κατοικεί πια εκεί, μόνο η εργασιακή ειρήνη που θέλουν οι εργοδότες. Μακάρι να αρχίσει και στην Σουηδία η αγωνιστική διεκδίκηση.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;