Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην στρατοκρατούμενη Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται την Τετάρτη 46ος πρόεδρος

Ο Τζο Μπάι­ντεν θα ανα­λά­βει την Τετάρ­τη τα καθή­κο­ντά του ως 46ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, σε μια ιστο­ρι­κή και ασυ­νή­θι­στη ημέ­ρα, λόγω των πολύ αυστη­ρών πρω­το­κόλ­λων ασφα­λεί­ας, η οποία θα κορυ­φω­θεί στις 12 το μεση­μέ­ρι με την ορκω­μο­σία του στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάι­ντεν και η εκλεγ­μέ­νη αντι­πρό­ε­δρος Κάμα­λα Χάρις θα ορκι­στούν από τον επι­κε­φα­λής του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου μία ώρα αργό­τε­ρα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλά­δας) και κατό­πιν ο νέος πρό­ε­δρος θα εκφω­νή­σει την πρώ­τη ομι­λία του στην οποία ανα­μέ­νε­ται ότι θα παρου­σιά­σει το όρα­μά του «για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, την ανοι­κο­δό­μη­ση, την ένω­ση και την επού­λω­ση του έθνους».

Η τελε­τή ορκω­μο­σί­ας του νέου προ­έ­δρου Μπάι­ντεν και της αντι­προ­έ­δρου Κάμα­λα Χάρις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με πρω­το­φα­νή μέτρα, τόσο για την απο­φυ­γή του κορο­νοϊ­ού, όσο και από την απει­λή επει­σο­δί­ων από οπα­δούς του απερ­χό­με­νου Προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τράμπ, τόσο στην Ουά­σιγ­κτον, όσο και στις άλλες Πολι­τεί­ες των ΗΠΑ.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι οι Αρχές έχουν επι­στρα­τεύ­σει 25.000 άνδρες της Εθνο­φρου­ράς, το National Mall έχει κλεί­σει για το κοι­νό, ενώ το Καπι­τώ­λιο και άλλα κεντρι­κά κτί­ρια προ­στα­τεύ­ο­νται με συρματόπλεγμα.

Μπρο­στά από την εξέ­δρα των επι­σή­μων στην ορκω­μο­σία όπου δεν θα παρα­στεί ο Τραμπ, αλλά όλοι οι προη­γού­με­νοι Δημο­κρα­τι­κοί και Ρεπου­μπλι­κά­νοι (έχει δηλώ­σει ότι η κόρη και πρώ­ην σύμ­βου­λος του Τραμπ, Ιβάν­κα) θα υπάρ­χει μια «θάλασ­σα» εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων σημαιών που έχουν «φυτευ­τεί» για να καλύ­ψουν το κενό που δημιουρ­γεί η απου­σία του πλήθους.

Την ίδια ώρα, αίσθη­ση προ­κά­λε­σε η είδη­ση ότι δώδε­κα μέλη της Εθνο­φρου­ράς απο­μα­κρύν­θη­καν από τα καθή­κο­ντά που τους είχαν ανα­τε­θεί ενό­ψει της ορκωμοσίας.

Για δύο εξ αυτών, είχε γίνει γνω­στό ότι η από­φα­ση ελή­φθη έπει­τα από έλεγ­χο του FBI για δια­συν­δέ­σεις μελών των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας με εξτρε­μι­στι­κές ομά­δες. Το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο υπο­γράμ­μι­σε ότι δεν ισχύ­ει το ίδιο και για τους δώδε­κα άνδρες.

Όλη η πόλη έχει μετα­τρα­πεί σε ένα πεδίο ασφυ­κτι­κών ελέγ­χων ενό­ψει της αυρια­νής τελε­τής ορκω­μο­σί­ας του νεο­ε­κλε­γέ­ντος Προ­έ­δρου. Αμε­ρι­κα­νοί βετε­ρά­νοι στο… Ιράκ σχο­λί­α­ζαν πως το κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας τους θυμί­ζει την …«πρά­σι­νη ζώνη» της Βαγδάτης!

Παράλ­λη­λα, όσο και αν το επι­τε­λείο του Τζο Μπαί­ντεν, αλλά και άλλα αστι­κά επι­τε­λεία, επι­χει­ρεί να ανα­δεί­ξει την «δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα» της επερ­χό­με­νης κυβέρ­νη­σης, τα δεδο­μέ­να παρα­μέ­νουν ξεκά­θα­ρα: Η επό­με­νη διευ­θύ­ντρια των αμε­ρι­κα­νι­κών Υπη­ρε­σιών Πλη­ρο­φο­ριών (DNI) Αβρίλ Χέινς δεσμεύ­τη­κε σήμε­ρα ότι θα παρα­μεί­νει «απο­λι­τι­κή» και θα τηρή­σει «επι­θε­τι­κή» στά­ση απέ­να­ντι στην Κίνα.

Η Χέινς, την οποία επέ­λε­ξε ο εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν για να επο­πτεύ­ει και να συντο­νί­ζει τη δρά­ση της CIA, της NSA και άλλων 15 υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών, δήλω­σε επί­σης ότι θα συνερ­γα­στεί με τους ερευ­νη­τές για να καθο­ρί­σουν αν οι ταρα­ξί­ες της 6ης Ιανουα­ρί­ου επη­ρε­ά­στη­καν από κάποια ξένη χώρα…

orkomosia2 orkomosia3 orkomosia4 orkomosia7

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο