Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

14η Σύνοδος BRICS: Σύσφιξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας με φόντο τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Με φόντο τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, που οξύ­νει παρα­πέ­ρα τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις, ολο­κλη­ρώ­θη­καν την Παρα­σκευή οι διή­με­ρες εργα­σί­ες της 14ης Συνό­δου των BRICS (όπου συμ­με­τέ­χουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βρα­ζι­λία και Νότια Αφρική).

Η Σύνο­δος έγι­νε δια­δι­κτυα­κά, με φετι­νό διορ­γα­νω­τή το Πεκί­νο και θέμα «Ενί­σχυ­ση της υψη­λής ποιό­τη­τας συνερ­γα­σί­ας των BRICS, εγκαι­νιά­ζο­ντας μια νέα επο­χή για την παγκό­σμια ανά­πτυ­ξη», και επι­βε­βαί­ω­σε την ενί­σχυ­ση του συντο­νι­σμού Κίνας — Ρωσί­ας για την ανα­μέ­τρη­ση με τις ΗΠΑ.

Ενδει­κτι­κά, ο Κινέ­ζος Πρό­ε­δρος, Σι Τζιν­πίνγκ, δήλω­σε πως «η κρί­ση στην Ουκρα­νία είναι άλλο ένα κάλε­σμα αφύ­πνι­σης για όλους στον κόσμο. Μας υπεν­θυ­μί­ζει ότι η τυφλή πίστη στη λεγό­με­νη “θέση δύνα­μης” και οι προ­σπά­θειες επέ­κτα­σης στρα­τιω­τι­κών συμ­μα­χιών και ανα­ζή­τη­σης της δικής τους ασφά­λειας σε βάρος των άλλων θα προ­κα­λούν ζητή­μα­τα ασφα­λεί­ας».

Κάλε­σε ακό­μη τις υπό­λοι­πες χώρες των BRICS να ανα­λά­βουν την ευθύ­νη που τους δίνει η οικο­νο­μι­κή τους επιρ­ροή για να υπε­ρα­σπι­στούν ένα «πραγ­μα­τι­κά πολυ­ε­θνι­κό διε­θνές σύστη­μα», αλλά και «να αντι­τα­χθού­με στις μονο­με­ρείς κυρώ­σεις — και στην κατά­χρη­ση των κυρώσεων».

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρό­ε­δρος, Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, ανα­φε­ρό­με­νος στις εξε­λί­ξεις στη διε­θνή οικο­νο­μία και (εμμέ­σως) στον ρόλο των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους, τάχθη­κε υπέρ «μιας ειλι­κρι­νούς και αμοι­βαία επω­φε­λούς συνερ­γα­σί­ας» και επέ­κρι­νε «τις απε­ρί­σκε­πτες και εγω­ι­στι­κές ενέρ­γειες μεμο­νω­μέ­νων κρα­τών», καλώ­ντας τις χώρες των BRICS «να προ­ω­θή­σουν την παγκό­σμια σταθερότητα».

Ενδει­κτι­κή του ανα­βαθ­μι­σμέ­νου ρόλου που Πεκί­νο — Μόσχα θέλουν να απο­κτή­σουν οι BRICS στην «αντι­με­τώ­πι­ση» των ΗΠΑ είναι και η πρό­τα­ση που επα­νήλ­θε για παρά­καμ­ψη του δολα­ρί­ου σε μετα­ξύ τους συναλ­λα­γές και συνο­λι­κά στις οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις. Μάλι­στα, ο Πού­τιν ανέ­φε­ρε ότι ερευ­νά­ται και η «δυνα­τό­τη­τα δημιουρ­γί­ας ενός διε­θνούς απο­θε­μα­τι­κού νομί­σμα­τος με βάση το καλά­θι των νομι­σμά­των BRICS».

Την ίδια στιγ­μή, πάντως, η δυνα­μι­κή των BRICS επη­ρε­ά­ζε­ται άμε­σα από αντι­θέ­σεις τις οποί­ες η Δύση επι­διώ­κει να διευ­ρύ­νει, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρη τη σύσφι­ξη των σχέ­σε­ων ΗΠΑ — Ινδί­ας, αν και το Νέο Δελ­χί συνε­χί­ζει να μην υιο­θε­τεί κυρώ­σεις κατά της Μόσχας. Η τοπο­θέ­τη­ση του Ινδού πρω­θυ­πουρ­γού, Ναρέ­ντρα Μόντι, ήταν πολύ πιο «προ­σε­κτι­κή», με ανα­φο­ρές στις «θεσμι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις» που έγι­ναν στους BRICS και «αύξη­σαν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του οργα­νι­σμού», αλλά και επαί­νους για το ότι είναι «αιτία ευτυ­χί­ας» η πλα­τιά συμ­με­το­χή στην Ανα­πτυ­ξια­κή Τρά­πε­ζα των BRICS.

Θυμί­ζου­με πως η Ινδία — όπως και η Νότια Αφρι­κή που επί­σης είναι μέλος των BRICS — είναι μία από τις χώρες που το G7 έχει προ­σκα­λέ­σει στην επι­κεί­με­νη Σύνο­δό του, στη Βαυα­ρία, ενώ πρό­σκλη­ση για τη Σύνο­δο έχει λάβει και η Αργε­ντι­νή που βρί­σκε­ται επί­σης σε παζά­ρια για έντα­ξη στους BRICS.

Νέες εντά­σεις στη Θάλασ­σα της Ανα­το­λι­κής Κίνας

Στο μετα­ξύ, την Παρα­σκευή, η Ιαπω­νία κατήγ­γει­λε πως δύο πλοία της κινε­ζι­κής Ακτο­φυ­λα­κής πραγ­μα­το­ποί­η­σαν αυτήν τη βδο­μά­δα τη μεγα­λύ­τε­ρη σε διάρ­κεια παρα­βί­α­ση των χωρι­κών της υδά­των εδώ και μια δεκα­ε­τία, πλέ­ο­ντας για περισ­σό­τε­ρο από 64 ώρες σε αυτά, στη Θάλασ­σα της Ανα­το­λι­κής Κίνας, κοντά στα δια­φι­λο­νι­κού­με­να νησιά Senkaku/Diaoyu, από τα οποία έφτα­σαν και σε από­στα­ση ανα­πνο­ής, στα λιγό­τε­ρο από δύο μίλια.

Τόσο το Τόκιο όσο και το Πεκί­νο διεκ­δι­κούν τα ακα­τοί­κη­τα νησιά ως δικά τους, αλλά η Ιαπω­νία τα δια­χει­ρί­ζε­ται από το 1972, ενώ και η Ταϊ­βάν, την οποία το Πεκί­νο θεω­ρεί κινε­ζι­κή επαρ­χία, διεκ­δι­κεί επί­σης την ιδιο­κτη­σία των νησιών.

Την Παρα­σκευή ένα ανα­γνω­ρι­στι­κό αερο­πλά­νο «P‑8A Poseidon» του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού των ΗΠΑ πέτα­ξε πάνω από τα Στε­νά της Ταϊ­βάν σε μια επί­δει­ξη της «δέσμευ­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών για έναν ελεύ­θε­ρο και ανοι­χτό Ινδο-Ειρη­νι­κό», λίγες μέρες μετά την είσο­δο 29 κινε­ζι­κών πολε­μι­κών αερο­σκα­φών στην αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί­σα ζώνη ανα­γνώ­ρι­σης αερά­μυ­νας της Ταϊ­βάν, όπως ανέ­φε­ρε σε δήλω­σή της η διοί­κη­ση του Ειρηνικού.

Ριζο­σπά­στης.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο