Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

14 Σεπτεμβρίου 1829: Υπογράφεται η ρωσοτουρκική συνθήκη της Αδριανούπολης

Στις 14 Σεπτέμ­βρη 1829 υπο­γρά­φε­ται στην Αδρια­νού­πο­λη η συν­θή­κη ειρή­νης Ρωσί­ας-Τουρ­κί­ας, με την οποία τελεί­ω­σε ο ρωσο­τουρ­κι­κός πόλε­μος. Σ’ αυτόν τον πόλε­μο, που άρχι­σε την άνοι­ξη του 1828, η Τουρ­κία ηττή­θη­κε κατά κρά­τος. Με τη συν­θή­κη της Αδρια­νού­πο­λης ο ποτα­μός Πρού­θος, ως το σημείο που χύνε­ται στο Δού­να­βη, ορί­στη­κε δια­χω­ρι­στι­κή γραμ­μή των συνό­ρων της Ρωσί­ας και της Τουρ­κί­ας στην Ευρώ­πη. Ολό­κλη­ρη η ακτή του Καυ­κά­σου στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, από τις εκβο­λές του Κου­μπάν ως τη θέση Αγιος Νικό­λα­ος, πέρα­σε ορι­στι­κά στη Ρωσία. Η Τουρ­κία ανα­γνώ­ρι­σε την προ­σάρ­τη­ση στη Ρωσία των περιο­χών της Υπερκαυκασίας.

Η Μολ­δα­βία και η Βλα­χία δια­τή­ρη­σαν την εσω­τε­ρι­κή τους αυτο­νο­μία με το δικαί­ω­μα να έχουν «τοπι­κό στρα­τό». Οσο για τη Σερ­βία, όπου είχε αρχί­σει και­νού­ρια εξέ­γερ­ση, η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση υπο­χρε­ώ­θη­κε να εφαρ­μό­σει τους όρους της συν­θή­κης του Βου­κου­ρε­στί­ου, να παρα­χω­ρή­σει δηλα­δή στους Σέρ­βους το δικαί­ω­μα να υπο­βάλ­λουν με αντι­προ­σώ­πους τους στο σουλ­τά­νο τα αιτή­μα­τά τους για τις επεί­γου­σες ανά­γκες του σερ­βι­κού λαού. Με ένα σουλ­τα­νι­κό διά­ταγ­μα του 1830 η Σερ­βία ανα­γνω­ρί­στη­κε εσω­τε­ρι­κά ανε­ξάρ­τη­τη ηγε­μο­νία, αλλά υπο­τε­λής στην Τουρκία.

Μια σπου­δαία συνέ­πεια του ρωσο­τουρ­κι­κού πολέ­μου ήταν ότι παρα­χω­ρή­θη­κε ανε­ξαρ­τη­σία στην Ελλά­δα. Με τη συν­θή­κη της Αδρια­νού­πο­λης η Τουρ­κία δέχτη­κε όλους τους όρους για την εσω­τε­ρι­κή οργά­νω­ση και για τα σύνο­ρα της Ελλά­δας. Η Πύλη ανα­γνώ­ρι­σε την ίδρυ­ση ελλη­νι­κού κρά­τους, αλλά υπο­τε­λούς στην Τουρ­κία. Τα σύνο­ρα του ελλη­νι­κού αυτού κρά­τους ορί­ζο­νταν από τον Αμβρα­κι­κό ως τον Παγα­ση­τι­κό Κόλπο.

Στα 1830 η Ελλά­δα ανα­γνω­ρί­στη­κε τελεί­ως ανε­ξάρ­τη­τη. Εμε­ναν όμως έξω από τα όριά της ένα μέρος της Ηπεί­ρου, η Θεσ­σα­λία, η Κρή­τη, τα νησιά του Ιονί­ου και μερι­κοί άλλοι τόποι. Υστε­ρα από μακρο­χρό­νιες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ανά­με­σα στην Αγγλία, στη Γαλ­λία και τη Ρωσία, για το πολι­τι­κό σύστη­μα που θα ίσχυε στην Ελλά­δα, εγκα­θι­δρύ­θη­κε στη χώρα μοναρ­χία, με επι­κε­φα­λής τον Γερ­μα­νό πρί­γκι­πα Οθω­να. Σε λίγο η Ελλά­δα πέρα­σε στον οικο­νο­μι­κό και αμέ­σως μετά στον πολι­τι­κό έλεγ­χο της Αγγλίας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο