Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

14/02/1950: Υπογράφεται το σινο – σοβιετικό Σύμφωνο Άμυνας και Αμοιβαίας Αλληλοβοήθειας

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //
δημοσιογράφος – συγγραφέας

Οι λαοί του κόσμου υποδέχτηκαν με χαρά τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις 1 Οκτώβρη 1949. Η ΕΣΣΔ τη δεύτερη μέρα ύστερα από το σχηματισμό της Λ.Δ Κίνας πρώτη  αναγνώρισε το  νέο κινέζικο κράτος και αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του. Αμέσως μετά το ίδιο έκαναν και οι νεοδημιουργημένες Λ.Δ της Ευρώπης  αλλά και άλλες χώρες του κόσμου (π.χ Αγγλία, Ισραήλ, Ολλανδία κ.α)

Στις 16 Δεκέμβρη 1949 επισκέφτηκε τη Μόσχα ο Μάο Τσε-Τουγκ που αποτέλεσε ξεχωριστό γεγονός στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.  

Η σύσφιξη των σχέσεων κορυφώθηκε στις 14 Φλεβάρη 1950 στη Μόσχα με τη συμμετοχή του προέδρου της Λ.Δ Κίνας Μάο και του Ι.Β. Στάλιν, με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών   Α.Ι. Βυσίνσκι  και Τσου Εν Λαι και την υπογραφή της «Συνθήκης φιλίας, συμμαχίας και αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Λ.Δ Κίνας». Ταυτόχρονα υπογράφτηκε η «Συμφωνία σχετικά με τον Κινέζικο σιδηρόδρομο του Τσαντσούν,το Πορτ-Αρθρουρ και το Νταλιάν» και η «συμφωνία για την παροχή πίστωσης στη Λ.Δ της Κίνας».

(Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με αυτές -όπως προέκυψε και αργότερα με τη Διάσκεψη του Σεπτέμβρη του 1952- η ΕΣΣΔ μεταβίβασε χωρίς καμία αποζημίωση όλα τα δικαιώματά της  για συμμετοχή  στη διεύθυνση του Κινέζικου σιδηροδρόμου του Τσαντσούν. Ταυτόχρονα σύμφωνα με πρόταση της Λ.Δ Κίνας στην ίδια συνάντηση παρατάθηκε η συμμετοχή σοβιετικών στρατευμάτων στη ναυτική βάση του Πορτ Αρθρουρ για λόγους ασφαλείας κάτι που κράτησε μέχρι τον Οκτώβρη του 1954 με τη λήξη του πολέμου στην Κορέα οπότε και παραδόθηκε ολοκληρωτικά στα χέρια της Κινέζικης κυβέρνησης)

Η συνθήκη και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αποτέλεσαν σημαντικό βήμα συσπείρωσης των λαών των δύο χωρών και ταυτόχρονα ισχυρό πλήγμα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την υπεράσπιση της ειρήνης, την αναγέννηση του Ιαπωνικού μιλιταρισμού.  Στη συνθήκη τονιζόταν ξεκάθαρα : «Σε περίπτωση που μια από τις Συμβαλλόμενες Πλευρές υποστεί επίθεση από την πλευρά της Ιαπωνίας ή συμμάχων μ’ αυτήν κρατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο βρεθεί σε κατάσταση πολέμου τότε η άλλη Συμβαλλόμενη Πλευρά θα της  παράσχει αμέσως στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της».

Η συνθήκη αυτή  και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν είχαν τεράστια σημασία  και για την ανόρθωση της  λαϊκής οικονομίας της Κίνας, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και ταυτόχρονα έμπρακτο δείγμα του τι σημαίνει προλεταριακός διεθνισμός στην πράξη.

Με βάση τη συμφωνία για την παροχή πίστωσης στην Κίνα η ΕΣΣΔ ανέλαβε την υποχρέωση να χορηγήσει μέσα σε πέντε χρόνια συνολική πίστωση 300 εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια (με μόνο 1% τόκο τον χρόνο). Επιπλέον η ΕΣΣΔ έδωσε και άλλη τεχνική και οικονομική βοήθεια, μεταξύ άλλων είδη τεχνικού εξοπλισμού για ηλεκτρικούς σταθμούς, εργοστάσια  μεταλλουργίας και μηχανοκατασκευών, ανθρακωρυχεία και μεταλλεία ,για σιδηροδρόμους και άλλα μέσα μεταφορών, σιδηροτροχιές και άλλα υλικά. Με πρόσκληση της κινέζικης κυβέρνησης έφτασαν στην Κίνα σοβιετικοί ειδικοί για να δουλέψουν στη βιομηχανία, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την αγροτική οικονομία, τα αρδευτικά έργα, τα ιατρικά ιδρύματα, όπου με τη γεμάτη αυταπάρνηση εργασία τους, εκδηλώνοντας υψηλό πνεύμα διεθνισμού μοιράστηκαν με τον κινέζικο  λαό γνώσεις και πρωτοπόρα τεχνική.

ΠΗΓΕΣ:

ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ