Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τα κέρδη τους — Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!»

🔻  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στις 6 Μάη η πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο!
Ώρα με την ώρα φουσκώνει το απεργιακό κύμα από συνδικαλιστικές οργανώσεις

🔻  Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα
η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα.
Στις 10.30 π.μ. στη Θεσσαλονίκη

2021 Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής

«Τα κέρ­δη τους — Οι νεκροί μας! Βαδί­ζου­με στον δρό­μο της ανα­τρο­πής!»: Με το σύν­θη­μα αυτό, Σωμα­τεία, Ομο­σπον­δί­ες και Εργα­τι­κά Κέντρα σε όλη τη χώρα παίρ­νουν θέση στο απερ­για­κό μέτω­πο για την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά, προ­κη­ρύσ­σο­ντας απερ­γία στις 6 Μάη (αφού φέτος η Πρω­το­μα­γιά συμπί­πτει με το Μ. Σάβ­βα­το) και σχε­διά­ζο­ντας πολύ­μορ­φη δρά­ση για την επι­τυ­χία της.

Θυμί­ζου­με ότι την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ, υλο­ποιώ­ντας τον σχε­δια­σμό της κυβέρ­νη­σης και σε μια προ­σπά­θεια να μην κου­νη­θεί «φύλ­λο», ανα­κοί­νω­σε μέρα «εορ­τα­σμού» την Τρί­τη του Πάσχα, απορ­ρί­πτο­ντας την πρό­τα­ση συν­δι­κά­των και συν­δι­κα­λι­στών από τον ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα για κοι­νή μέρα απερ­για­κού αγώ­να την 6η Μάη, ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα της κυβέρ­νη­σης για τα Εργασιακά.
Μάλι­στα, οι εργα­το­πα­τέ­ρες της ΓΣΕΕ επι­τέ­θη­καν στα συν­δι­κά­τα και τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τα «γελοία», τα κατη­γό­ρη­σαν για «δια­σπο­ρά του ιού», ενώ έκα­ναν και τους ανή­ξε­ρους για το νομο­σχέ­διο της 10ωρης απλή­ρω­της δου­λειάς, που έρχε­ται τον επό­με­νο μήνα και κάθε μέρα παρου­σιά­ζει ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας στα κανά­λια και τις εφημερίδες.

Από την πρώ­τη στιγ­μή που έγι­νε γνω­στή η συμπαι­γνία κυβέρ­νη­σης — ηγε­τι­κής ομά­δας της ΓΣΕΕ για την υπο­νό­μευ­ση της Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς, ξεση­κώ­θη­κε ένα απερ­για­κό «ντό­μι­νο» με τις απο­φά­σεις συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων για απερ­γία στις 6 Μάη, παίρ­νο­ντας την υπό­θε­ση του αγω­νι­στι­κού εορ­τα­σμού στα χέρια τους, να δια­δέ­χο­νται η μία την άλλη.Πρωτομαγιά 2021

ℹ️  Ήδη είναι εκα­το­ντά­δες οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις που απο­φά­σι­σαν απερ­γία για τις 6 Μάη, μετα­τρέ­πο­ντας τη μέρα αυτή σε αγω­νι­στι­κό σταθ­μό για την κλι­μά­κω­ση της πάλης αν η κυβέρ­νη­ση τολ­μή­σει να φέρει το νομο­σχέ­διο με τις «ανα­τρο­πές του αιώνα»

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη η απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου. Τα Σωμα­τεία Οικο­δό­μων και Εργα­ζο­μέ­νων στα Δομι­κά Υλι­κά και τις Κατα­σκευ­ές Νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης, Εργα­ζο­μέ­νων στις Επι­χει­ρή­σεις Παρα­γω­γής Επι­σι­τι­στι­κών Προ­ϊ­ό­ντων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Μετάλ­λου & Εργα­ζο­μέ­νων Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Γρα­φι­κών Τεχνών Τύπου — Χάρ­του Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και Εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ και Δημο­τι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων Νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης καλούν τα εργα­τι­κά σωμα­τεία και τους συλ­λό­γους της πόλης να πάρουν απο­φά­σεις συμ­με­το­χής και να πλαι­σιώ­σουν τη συγκέ­ντρω­ση, τονί­ζο­ντας τον ουσια­στι­κό χαρα­κτή­ρα της επε­τεί­ου. Οπως ανα­φέ­ρουν, οργα­νώ­νουν τον απερ­για­κό αγώ­να, «κόντρα σε λογι­κές απο­στρά­τευ­σης, εκφυ­λι­σμού και …ανα­ψυ­χής που προ­σπα­θεί να επι­βά­λει ο εργο­δο­τι­κός κυβερ­νη­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός, με πρώ­τη και καλύ­τε­ρη την πλειο­ψη­φία της ΓΣΕΕ που επε­κτεί­νει τις πασχα­λι­νές αργί­ες με την από­φα­ση για 4 Μάη».

Φουσκώνει διαρκώς το απεργιακό κύμα

«Τώρα πρέ­πει να σημά­νει συνα­γερ­μός σε όλα τα συν­δι­κά­τα, σε όλη την εργα­τι­κή τάξη», τονί­ζει το Εργα­τι­κό Κέντρο Πάτρας και καλεί σε απερ­γία στις 6 Μάη και συγκέ­ντρω­ση στις 10.30 π.μ., έξω από τα γρα­φεία του.

  • Από­φα­ση για κήρυ­ξη απερ­γί­ας την Πέμ­πτη 6 Μάη έλα­βε το Εργα­τι­κό Κέντρο Αρτας και συγκα­λεί σύσκε­ψη εργα­ζο­μέ­νων το Σάβ­βα­το 17 Απρί­λη, στις 7 μ.μ. στο Εργα­τι­κό Κέντρο.
  • Αντί­στοι­χα το Εργα­τι­κό Κέντρο Ιωαν­νί­νων καλεί σε ανοι­χτή συνε­δρί­α­ση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου τη Δευ­τέ­ρα 19 Απρί­λη, στις 7 μ.μ. μπρο­στά στην Περι­φέ­ρεια, με θέμα­τα την οργά­νω­ση της Πρω­το­μα­γιά­τι­κης απερ­γί­ας στις 6 Μάη.
  • Η απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση του ΕΚ Θεσπρω­τί­ας θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλα­τεία Δημαρ­χεί­ου, ενώ την Τετάρ­τη 21 Απρί­λη καλεί σε σύσκε­ψη, στις 6 μ.μ., στα Πλατάνια.
  • Απερ­γία προ­κή­ρυ­ξε το Εργα­τι­κό Κέντρο Αγρι­νί­ου και καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στις 6 Μάη, στις 10.30 π.μ., στην κεντρι­κή πλα­τεία. Στο πλαί­σιο της προ­ε­τοι­μα­σί­ας της, θα παρα­χω­ρή­σει συνέ­ντευ­ξη Τύπου την Τετάρ­τη 21 Απρί­λη, στις 6.30 μ.μ., στα γρα­φεία του, σχε­διά­ζει εκδη­λώ­σεις και εξορ­μή­σεις στους χώρους δου­λειάς, ενώ την Τετάρ­τη 5 Μάη καλεί σε εκδή­λω­ση στην κεντρι­κή πλα­τεία της πόλης.
  • Απο­φά­σεις για απερ­γία στις 6 Μάη πήραν το Εργα­τι­κό Κέντρο Ζακύν­θου, το Εργα­τι­κό Κέντρο Κεφα­λο­νιάς — Ιθά­κης και το Εργα­τι­κό Κέντρο Λευ­κά­δας — Βόνι­τσας.
  • Η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων Φαρ­μα­κευ­τι­κών και Συνα­φών Επαγ­γελ­μά­των (ΟΕΦΣΕΕ) με ομό­φω­νη από­φα­ση καλεί τα σωμα­τεία και τους εργα­ζό­με­νους του κλά­δου να πάρουν μέρος στην απερ­γία και τις εκδη­λώ­σεις που θα οργα­νω­θούν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Απερ­για­κή από­φα­ση έχει πάρει και η Ομο­σπον­δία Οικο­δό­μων.
  • Με νέες κινη­το­ποι­ή­σεις την Τρί­τη 20 Απρί­λη συνε­χί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι σε Του­ρι­σμό — Επι­σι­τι­σμό και τα σωμα­τεία τους τον αγώ­να για να επι­στρέ­ψουν όλοι στη δου­λειά, με όλα τα εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά τους δικαιώ­μα­τα, με μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους, ενώ παράλ­λη­λα προ­ε­τοι­μά­ζουν τη συμ­με­το­χή τους στην απερ­γία της Πρω­το­μα­γιάς στις 6 Μάη.
  • Μέρα κινη­το­ποι­ή­σε­ων οργα­νώ­νουν την Πέμ­πτη 22 Απρί­λη τα κλα­δι­κά σωμα­τεία στο Εμπό­ριο που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην Αττι­κή, με συγκέ­ντρω­ση στη 1 μ.μ. στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και παρεμ­βά­σεις σε χώρους δου­λειάς. Ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας έχει προ­κη­ρύ­ξει στά­ση εργα­σί­ας (12 μ. έως 4 μ.μ.) για τη συγκε­κρι­μέ­νη μέρα.
  • Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, η Ενω­ση Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων, στο πλαί­σιο της μέρας πανελ­λα­δι­κής δρά­σης, την Πέμ­πτη 22/4, προ­γραμ­μα­τί­ζει παρεμ­βά­σεις σε μεγά­λα κατα­στή­μα­τα της πόλης.
  • Στο πλαί­σιο της μέρας δρά­σης, το Σωμα­τείο Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Αχα­ΐ­ας (ΣΕΙΥΠ) προ­χω­ρά σε συγκέ­ντρω­ση στις 6 μ.μ. στην Πάτρα (Αγί­ου Νικο­λά­ου και Μαιζώνος).
  • Με στά­σεις εργα­σί­ας και συνε­λεύ­σεις σε εργο­τά­ξια, περιο­δεί­ες και εξορ­μή­σεις, εκδη­λώ­σεις στις γει­το­νιές προ­ε­τοι­μά­ζει την απερ­γία το Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων Αθή­νας, ενό­ψει της 6ης Μάη, ενώ καλεί και σε σύσκε­ψη σε ανοι­χτό χώρο στα γρα­φεία του (Βεραν­ζέ­ρου 1, πλ. Κάνιγ­γος, 2ος όρ.) τη Δευ­τέ­ρα 19 Απρί­λη, στις 6 μ.μ. με θέμα την κλα­δι­κή ΣΣΕ και το πλαί­σιο διεκδικήσεων.

Δια­δι­κτυα­κή σύσκε­ψη Συν­δι­κά­των της Ευρώ­πης με θέμα «Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να της εργα­τι­κής τάξης για υγεία — ζωή — δικαιώ­μα­τα, ενά­ντια στην επί­θε­ση και την κατα­στο­λή ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων — εργο­δο­τών», οργα­νώ­νει το ΠΑΜΕ την Τρί­τη 20 Απρί­λη.
«Απέ­να­ντι στην κοι­νή επί­θε­ση ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων — εργο­δο­τών είναι ανά­γκη να γίνουν νέα βήμα­τα στον συντο­νι­σμό των αγω­νι­στι­κών Συν­δι­κά­των της Ευρώ­πης με κοι­νές πρω­το­βου­λί­ες και δρά­σεις για την ενδυ­νά­μω­ση του αγώ­να για υγεία — ζωή — δικαιώ­μα­τα», σημειώ­νει το ΠΑΜΕ.

Κατάθεση στεφανιών την 1η Μάη

Η Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεία του ΠΑΜΕ θα κατα­θέ­σει στε­φά­νια το Σάβ­βα­το 1η Μάη στο Πολυ­τε­χνείο και στο Σκο­πευ­τή­ριο της Και­σα­ρια­νής. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συν­δι­κά­τα της Αττι­κής να δώσουν μαζι­κό «παρών» στις 11 π.μ., στο Σκο­πευ­τή­ριο και να τιμή­σουν «τους νεκρούς του Σικά­γου, της πρώ­της Πρω­το­μα­γιάς το 1924, το Μάη του ’36, τους 200 κομ­μου­νι­στές της Και­σα­ρια­νής».
Στη συνέ­χεια θα κατα­τε­θούν στε­φά­νια στον ιστο­ρι­κό χώρο του Πολυ­τε­χνεί­ου (Πατη­σί­ων).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο