Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησε το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας

Με ανα­δρο­μή στη σκέ­ψη του Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz, ο οποί­ος καθό­ρι­σε το κόμ­μα ως “ψυχή της επα­νά­στα­σης”, άρχι­σε, στο Palacio de Conventions, το VIII Συνέ­δριο του PCC ‑ΚΚ Κού­βας, υπό την προ­ε­δρία του στρα­τη­γού Raúl Castro πρώ­του γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής και με την παρου­σία ‑μετα­ξύ άλλων ηγε­τών του κόμ­μα­τος και της κυβέρ­νη­σης, των μελών του πολι­τι­κού γρα­φεί­ου José Ramón Machado Ventura (δεύ­τε­ρου γραμ­μα­τέα) και Miguel Díaz- Canel Bermúdez, Πρό­ε­δρου της Δημοκρατίας,.

Μέχρι τις 19 Απρί­λη θα γίνε­ται συζή­τη­ση για τα 60 χρό­νια από τη δια­κή­ρυ­ξη –δια στό­μα­τος Φιντέλ του σοσια­λι­στι­κού χαρα­κτή­ρα της επα­νά­στα­σης της Κού­βας, που μέσα από τη φωνή των μαχη­τών της και στε­λε­χών του Κόμ­μα­τος, θα επι­στρέ­ψει στην επι­κύ­ρω­ση του αμε­τά­βλη­του στο πέρα­σμα του χρό­νου «convicción irreductible de victoria» …«αμεί­ω­τη πεποί­θη­ση νίκης».

«Το Κόμ­μα απο­τε­λεί εγγύ­η­ση της εθνι­κής ενό­τη­τας και σύν­θε­ση των ιδα­νι­κών της αξιο­πρέ­πειας, της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης και της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των γενε­ών πριν από εμάς και των μετά σε όλα αυτά τα χρό­νια αγώ­να και νίκης», ανέ­φε­ρε με έμφα­ση ο Machado Ventura, ανοί­γο­ντας τις εργασίες.

Πρό­σθε­σε ότι κατά τα πέντε χρό­νια από το VII, τα στε­λέ­χη, τα μέλη και ο λαός ολό­κλη­ρος, μέσα από σημα­ντι­κές πολι­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, πήραν μέρος την επε­ξερ­γα­σία των κατευ­θυ­ντή­ριων γραμ­μών και στό­χων της πρώ­της εθνι­κής διά­σκε­ψης του Κόμ­μα­τος και της συνταγ­μα­τι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης που επι­κυ­ρώ­θη­κε δημο­ψή­φι­σμα.

Αυτό που επι­τεύ­χθη­κε σε αυτά τα χρό­νια και αυτό που πρέ­πει να γίνει, υπο­γράμ­μι­σε ο José Ramón Machado Ventura, ανα­λύ­θη­κε στις πλα­τιές δια­δι­κα­σί­ες του προ­συ­νε­δρια­κού δια­λό­γου των οργα­νώ­σεις βάσης, εδα­φι­κές ΚΟΒες και δομές του Κόμ­μα­τος και μαζεύ­τη­κε στα γρα­φτά που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας και που οι σύνε­δροι –μαζί με άλλα, έχουν στα χέρια τους για να ανα­λύ­σουν και να εγκρί­νουν ή όχι.

Ο Machado Ventura εξή­γη­σε ότι, ήδη στα μέσα Μαρ­τί­ου, όσα από αυτά τα έγγρα­φα ήταν δια­θέ­σι­μα κοι­νο­ποι­ή­θη­καν για δια­βού­λευ­ση με τους αντι­προ­σώ­πους των αντί­στοι­χων περιο­χών και επαρ­χιών και έγι­ναν πολ­λές –μικρό­τε­ρες και μεγα­λύ­τε­ρες μαζώ­ξεις, στις οποί­ες συμ­με­τεί­χαν –εκτός από μέλη, οπα­δοί του Κόμ­μα­τος και προσκαλεσμένοι.
Όπως διευ­κρί­νι­σε ένα σημα­ντι­κό μέρος του συνέ­δριου, θα είναι αφιε­ρω­μέ­νο στην εργα­σία των επι­τρο­πών, δεδο­μέ­νου ότι αυτό θα κατα­στή­σει δυνα­τή μια καλύ­τε­ρη ανταλ­λα­γή από­ψε­ων για τα κρι­τή­ρια κατά τομέα δου­λειάς και περιο­χή ώστε να εγκρί­νουν ‑σε Ολο­μέ­λεια πλέ­ον, τις ορι­στι­κές αποφάσεις.

VIII Congreso PCCuba

Όσον αφο­ρά τη σύν­θε­ση των αντι­προ­σώ­πων, είπε ότι εκπρο­σω­πού­νται οι διά­φο­ροι τομείς: εργά­τες παρα­γω­γής (βιο­μη­χα­νι­κοί), εργα­ζό­με­νοι γενι­κά, στις υπη­ρε­σί­ες και εκπαι­δευ­τι­κοί όλων των βαθμίδων.

Αγρό­τες, δια­νο­ού­με­νοι, επι­στή­μο­νες, μαχη­τές της επα­νά­στα­σης, συντα­ξιού­χοι, με μια σύν­θε­ση φύλου και χρώ­μα­τος, σύμ­φω­να με τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της κοι­νω­νί­ας μας και το 94% είναι πτυ­χιού­χοι πανε­πι­στη­μί­ων.

«Με την πεποί­θη­ση ότι θα συνε­χί­σου­με να είμα­στε πιστοί στην κλη­ρο­νο­μιά των μαρ­τύ­ρων μας ακο­λου­θώ­ντας το παρά­δειγ­μα του Fidel και του Raúl», ανοί­γου­με αυτή τη μεγά­λη δια­δι­κα­σία διάρ­κειας 4 ημε­ρών, όπου μέσα από έντο­νη συντρο­φι­κή συζή­τη­ση θα ανα­ζη­τή­σου­με λύσεις, με τα μάτια στραμ­μέ­να στο λαό μας που το αξί­ζει και μας εμπνέ­ει, χωρίς άλλη δέσμευ­ση από το να στα­θού­με στο ύψος του.

Στη συνέ­χεια, θα εγκρι­θούν τα ντο­κου­μέ­ντα –ήδη θα πάρε­τε μια ιδέα της πρό­τα­σης από της παρου­σί­α­ση της έκθε­σης δράσης.

Στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη, η ενη­μέ­ρω­ση και  εννοιο­ποί­η­ση του κου­βα­νι­κού οικο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού μοντέ­λου της σοσια­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης και η εφαρ­μο­γή των κατευ­θυ­ντή­ριων γραμ­μών της οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής του κόμ­μα­τος και της επανάστασης.

Ομοί­ως, τα οικο­νο­μι­κά-κοι­νω­νι­κά συμπε­ρά­σμα­τα όπως προ­έ­κυ­ψαν από το ΧΙΙ συνέ­δριο για τη λει­τουρ­γία του κόμ­μα­τος, τη σύν­δε­σή του με τις μάζες, την ιδε­ο­λο­γι­κή πάλη, την πολι­τι­κή στε­λε­χών  θα επι­κε­ντρω­θούν στις ανα­λύ­σεις των αντιπροσώπων.

Η συνέ­χεια θα είναι κάτι που ξεπερ­νά τη φυσι­κή δια­δι­κα­σία περά­σμα­τος από τη μία γενιά στην άλλη για να μετα­τρα­πεί σε πολι­τι­κή βεβαιό­τη­τα ότι η σοσια­λι­στι­κή Κού­βα παρα­μέ­νει τέτοια σήμε­ρα και στην πορεία των χρό­νων που έρχο­νται.

Πηγή Granma

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο