Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

16 Μαρτίου 1999: Τα σκάνδαλα οδηγούν σε παραίτηση την Κομισιόν

Στις 17 Μάρ­τη 1999 η Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση συγκλο­νί­ζε­ται από την ομα­δι­κή παραί­τη­ση των μελών της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση του πορί­σμα­τος για ατα­σθα­λί­ες, διοι­κη­τι­κή ανε­πάρ­κεια και σκάν­δα­λα στα οποία εμπλέ­κο­νται δέκα απ’ τους δεκα­εν­νιά επι­τρό­πους. Τα περισ­σό­τε­ρα πυρά της επι­τρο­πής που διε­ξή­γα­γε τις έρευ­νες δέχτη­καν η Γαλ­λί­δα επί­τρο­πος Εντίθ Κρε­σόν (πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Γαλ­λί­ας) και ο Ισπα­νός επί­τρο­πος Μανου­έλ Μαρίν.

Η ανα­κοί­νω­ση της ομα­δι­κής παραί­τη­σης των 19 μελών της Κομι­σιόν από τον πρό­ε­δρο Ζακ Σαντέρ, συνο­δεύ­τη­κε από αιχ­μές για πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες και συγκρού­σεις για το μοί­ρα­σμα της εξου­σί­ας ανά­με­σα στα όργα­να της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης. Ωστό­σο, η όλη υπό­θε­ση απο­κα­λύ­πτει μια Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση των σκαν­δά­λων και της δια­πλο­κής των συμ­φε­ρό­ντων των μεγά­λων πολυ­ε­θνι­κών επι­χει­ρή­σε­ων με τα κοι­νο­τι­κά όργα­να και τα κορυ­φαία στε­λέ­χη του κοι­νο­τι­κού μηχανισμού.

Πολ­λοί ανα­λυ­τές απέ­δω­σαν την εξέ­λι­ξη αυτή σε ένα ευρύ­τε­ρο σχέ­διο ριζι­κής ανα­κα­τά­τα­ξης των θεσμι­κών οργά­νων της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης ενό­ψει των μεγά­λων αλλα­γών που έχουν να κάνουν τόσο με την Οικο­νο­μι­κή και Νομι­σμα­τι­κή Ενω­ση, όσο και με τη διεύ­ρυν­ση, τη θεσμι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση και τη δημιουρ­γία του «ευρω­παϊ­κού στρα­τού». Η συγκρό­τη­ση της νέας Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής υπό τον Ρομά­νο Πρό­ντι απέ­δει­ξε ότι το «Διευ­θυ­ντή­ριο» της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης έχει ανά­γκη μιας Κομι­σιόν με μεγα­λύ­τε­ρες αρμο­διό­τη­τες και ισχυ­ρό­τε­ρους δεσμούς με τις ιθύ­νου­σες δυνά­μεις της οικονομίας.

Σύμ­φω­να με απο­κα­λυ­πτι­κά δημο­σιεύ­μα­τα του ευρω­παϊ­κού Τύπου: «Η πλειο­ψη­φία των διο­ρι­σμέ­νων επι­τρό­πων έρχε­ται από τις πολυ­ε­θνι­κές επι­χει­ρή­σεις, ιδιαί­τε­ρα στα κρί­σι­μα οικο­νο­μι­κά χαρ­το­φυ­λά­κια, και μετά τη λήξη της θητεί­ας στις Βρυ­ξέλ­λες επι­στρέ­φει σε θέσεις με παχυ­λούς μισθούς. Από την προη­γού­με­νη Κομι­σιόν υπό την προ­ε­δρία του Λου­ξεμ­βούρ­γιου Ζακ Σαντέρ, έξι σημα­ντι­κοί επί­τρο­ποι δου­λεύ­ουν ήδη σε μεγά­λες ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, τέσ­σε­ρις έχουν ανα­νε­ώ­σει τη θητεία τους στη νέα Κομι­σιόν του Ιτα­λού προ­έ­δρου Ρ. Πρό­ντι, ο πολύς Ολλαν­δός Χανς βαν ντε Μπρουκ ανέ­λα­βε πρό­ε­δρος του γνω­στού ιδρύ­μα­τος Καρ­νέ­ζι, έξι ακο­λου­θούν σημα­ντι­κή πολι­τι­κή καριέ­ρα και τρεις αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα με τη Δικαιοσύνη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο