Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

17 Ιανουαρίου 1991: Αρχίζει η «Καταιγίδα της ερήμου»

Τα ξημερώματα της 17ης Γενάρη 1991 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ανακοινώνει από την τηλεόραση την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στον Περσικό Κόλπο με την κωδική ονομασία «Καταιγίδα της ερήμου». Η «Καταιγίδα της ερήμου» μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της «Νέας Τάξης», όπως ονομάστηκε το σχέδιο των Αμερικανών για την παγκόσμια ηγεμονία, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Στην επιχείρηση «Καταιγίδα της ερήμου» πήραν μέρος εκτός των αμερικανικών και δυνάμεις άλλων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, με σημαντικότερη τη συμμετοχή της Βρετανίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε μέρος ευθέως στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά με την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε την παρουσία της και τη συμμετοχή της στο έγκλημα.

Ως άλλοθι για την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται επί 10 χρόνια, αφού οι βομβαρδισμοί του Ιράκ συνεχίστηκαν από τότε μέχρι σήμερα και ενώ τα ιρακινά στρατεύματα αποχώρησαν από το Κουβέιτ το 1991. Για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους οι ιμπεριαλιστές, «κατασκεύασαν» έναν αντίπαλο στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν. Από τότε μέχρι και σήμερα δικαιολογούν τους βομβαρδισμούς, τη γενοκτονία του ιρακινού λαού, την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή με το πρόσχημα της «ανατροπής» του Σαντάμ Χουσεΐν.

Παράλληλα, ένας άλλος «πόλεμος» σε βάρος του ιρακινού λαού συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Οι οικονομικές κυρώσεις, που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας από το 1991, έχουν προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια Ιρακινούς από την έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά την «Καταιγίδα της ερήμου», ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους (τζούνιορ) επιλέγει ως πρώτη προτεραιότητα στη θητεία του μια νέα «επιχείρηση» για την ανατροπή του Σαντάμ. Επίσης, σήμερα αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση οι συνέπειες από την πρώτη χρήση των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια εκείνης της επιχείρησης του 1991.