Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

17 Νοεμβρίου 1918: Ιδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας

Στις 17–23 Νοέμ­βρη 1918 συνήλ­θε στον Πει­ραιά, στα γρα­φεία του Συν­δέ­σμου Μηχα­νι­κών Ατμο­πλοί­ων, το 1ο Σοσια­λι­στι­κό Συνέ­δριο. Κύρια απο­στο­λή του ήταν η συνέ­νω­ση των, σκόρ­πιων ως τότε, σοσια­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων και ομά­δων σε ένα ενιαίο κόμ­μα της εργα­τι­κής τάξης με δική του ταξι­κή πολι­τι­κή, η δια­τύ­πω­ση των Αρχών του και του Προ­γράμ­μα­τός του.
Στο Συνέ­δριο πήραν μέρος τα μέλη της Οργα­νω­τι­κής Επι­τρο­πής που είχε εκλε­γεί από τη Δεύ­τε­ρη Σοσια­λι­στι­κή Συν­διά­σκε­ψη: Αρ. Αρβα­νί­της, Ν. Δημη­τρά­τος, Στ. Κόκ­κι­νος, Αβρ. Μπε­να­ρό­γιας και Δημ. Λιγδόπουλος.

Επί­σης, πήραν μέρος αντι­πρό­σω­ποι των σοσια­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων της Αθή­νας, του Πει­ραιά, του Βόλου, της Καβά­λας, της Κέρ­κυ­ρας και της «Φεντε­ρα­σιόν». Οι περισ­σό­τε­ροι αντι­πρό­σω­ποι ήταν εργά­τες. Συνο­λι­κά, εκπρο­σω­πού­νταν περί­που 1.000 σοσια­λι­στές της χώρας.

Στο ντο­κου­μέ­ντο «Ιδρυ­τι­κόν Ψήφι­σμα του Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δος» (ΣΕΚΕ) που ψήφι­σε το Συνέ­δριο, ανα­φέ­ρε­ται ότι «Το Σοσια­λι­στι­κόν Εργα­τι­κόν Κόμ­μα Ελλά­δος βασί­ζε­ται επί των θεμε­λιω­δών αρχών: 1) Πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή οργά­νω­σις του προ­λε­τα­ριά­του σε ξεχω­ρι­στό κόμ­μα τάξε­ως για την κατά­κτη­σιν της πολι­τι­κής εξου­σί­ας και την δημο­σιο­ποί­η­σιν των μέσων της παρα­γω­γής και ανταλ­λα­γής, δηλα­δή την μετα­βο­λήν της κεφα­λαιο­κρα­τι­κής κοι­νω­νί­ας εις κοι­νω­νί­αν κολ­λε­χτι­βι­κήν ή κομ­μου­νι­στι­κήν, και 2) Διε­θνής συν­νε­νό­η­σις και δρά­σις των εργατών».

Το Συνέ­δριο υιο­θέ­τη­σε ψήφι­σμα για την ίδρυ­ση της Δημο­κρα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας των βαλ­κα­νι­κών κρα­τών, που απέ­βλε­πε στην αντι­με­τώ­πι­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής πολι­τι­κής στα Βαλ­κά­νια και της ηγε­μο­νι­κής πολι­τι­κής των κυρί­αρ­χων τάξε­ων σε κάθε χώρα της Χερ­σο­νή­σου, καθώς και στη δημο­κρα­τι­κή λύση των εθνι­κών προ­βλη­μά­των της περιοχής.

Στο «Πρό­γραμ­μα των Σημε­ρι­νών Απαι­τή­σε­ων», που ψήφι­σε το 1ο Συνέ­δριο, ανα­φέ­ρε­ται ότι το Κόμ­μα επι­διώ­κει την «κατάρ­γη­σιν του βασι­λι­κού θεσμού και την εκδη­μο­κρά­τη­σιν της νομο­θε­τι­κής, εκτε­λε­στι­κής και δικα­στι­κής εξου­σί­ας, δηλα­δή την εγκα­θί­δρυ­σιν της λαϊ­κής δημο­κρα­τί­ας, ως μετα­βα­τι­κής περιό­δου διά την πραγ­μα­το­ποί­η­σιν της σοσια­λι­στι­κής πολιτείας».

Το Συνέ­δριο πήρε επα­να­στα­τι­κή διε­θνι­στι­κή θέση ενά­ντια στην πολε­μι­κή εκστρα­τεία του ιμπε­ρια­λι­σμού κατά του πρώ­του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους: Εστει­λε χαι­ρε­τι­στή­ριο ψήφι­σμα προς τη Ρωσι­κή Δημο­κρα­τία των Σοβιέτ και ψήφι­σμα «δια­μαρ­τυ­ρί­ας διά την μελε­τω­μέ­νην επέμ­βα­σιν των συμ­μά­χων» κατά της νεα­ρής Σοβιε­τι­κής Δημο­κρα­τί­ας. Ψηφί­στη­κε ακό­μη το Κατα­στα­τι­κό του Κόμ­μα­τος και εξε­λέ­γη πεντα­με­λής Κεντρι­κή Επιτροπή.

Η δημιουρ­γία του ΣΕΚΕ απο­τε­λεί ποιο­τι­κό άλμα στη συνέ­νω­ση του μαρ­ξι­σμού με το εργα­τι­κό κίνη­μα της χώρας μας υπό την επί­δρα­ση των ιδε­ών και του έργου της Οχτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης. Φυσι­κά, η συνέ­νω­ση αυτή θα απαι­τή­σει χρό­νο για να ολοκληρωθεί.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο