Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

18 Αυγούστου 1936: Οι φασίστες εκτέλεσαν τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

1936 – Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποιητής της Ισπανίας.

Η δολοφονία του ήταν η ανταμοιβή στις πράξεις και τις ιδέες του ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας, μίσησε το δεσποτισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όρθωσε το ανάστημά του σε κάθε μορφή αδικίας. Γι’ αυτό και φούντωσε το μένος των φαλαγγιτών.

«Είθισται να δολοφονούνται οι ποιητές στην εποχή μας» έγραψε ο Ν. Εγγονόπουλος ή όπως κάποια στιγμή έγραψε ο Τσαρούχης «ήτανε φυσικό να πάει άδικα».

Ο Φ.Γ. Λόρκα, μουσικός, ποιητής, ζωγράφος, δραματουργός, θρεμμένος με τις ζωντανές παραδόσεις αλλά και με τις λαχτάρες και τα προβλήματα του λαού του αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα. «Οχι μόνο μέσα από τα μεταφρασμένα έργα του (ποιήματα και θεατρικά) αλλά και μέσα από τα δεκάδες υπέροχα τραγούδια του. Ο Λόρκα είναι ίσως ο πλέον μελοποιημένος ξένος δημιουργός από Ελληνες συνθέτες με αποτέλεσμα η ποίησή του ν’ απλωθεί και ν’ αγαπηθεί σε ακόμη πλατύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας».

Ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο με θεατρικά έργα για μαριονέτες («Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» και η «Παράσταση του Δον Κριστομπάλ»). Γνωρίζει την αποθέωση με το «Ρομανθέρο Χιτάνο» που κάνει 7 συνεχόμενες εκδόσεις. Αν εξαιρέσουμε το «Θρήνο» για το θάνατο του Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, η παραγωγή του στα τελευταία χρόνια της ζωής του περιλαμβάνει μεγάλα θεατρικά έργα: «Ματωμένος γάμος» 1933, «Δόνα Ροζίτα» 1935, «Γέρμα» 1934, «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» 1936.

Νίκος Εγγονόπουλος: μια πράξη άναντρη και απεχθής

«Είμαστε όλοι Λόρκα»

Τελικά δολοφονήθηκε ή όχι ο Λόρκα; Ή πώς το ΒΗΜΑ ξαναγράφει την ιστορία