Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

18 Ιουλίου 1936: Αρχίζει ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος

Στο δεύτερο μισό της 4ης δεκαετίας ξετυλίχτηκε στην Ισπανία ένοπλος αγώνας ανάμεσα στη δημοκρατία και στο φασισμό. Αρχισε σαν εμφύλιος πόλεμος που τον προκάλεσε η ανάπτυξη των εσωτερικών κοινωνικών αντιθέσεων στη χώρα και μετά την ιταλογερμανική επέμβαση και την ανοχή, που έδειξαν τα δυτικά κράτη απέναντι στους φασίστες, έγινε εθνικοεπαναστατικός πόλεμος με τεράστια διεθνή σημασία.

Με τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου (δημοκρατικοί, σοσιαλιστές, κομμουνιστές) στις εκλογές στις 16 Φλεβάρη του 1936 αρχίζει και η φασιστική συνωμοσία. Αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωσή της έπαιζαν οι μεγιστάνες του χρηματιστικού κεφαλαίου, η αριστοκρατία των γαιοκτημόνων, ο ανώτερος κλήρος και η ηγεσία του στρατού. Κύριοι ηγέτες της συνωμοσίας ήταν οι στρατηγοί Σαν Χούρχο, Φράνκο και Μόλα.

Το φασιστικό κίνημα άρχισε στις 18 Ιούλη 1936. Αρχηγός προοριζόταν ο στρατηγός Σαν Χούρχο, αλλά σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 20 Ιούλη. Υστερα από αυτό, τη θέση του πήρε ο φανατικός εχθρός της δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών και οπαδός της δικτατορικής εξουσίας, στρατηγός Φράνκο.

Με το μέρος των κινηματιών ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματικών που ανάγκασαν τους στρατιώτες τους να πολεμήσουν εναντίον της δημοκρατίας. Με την απάτη και τις υποσχέσεις οι αντιδραστικοί στρατιωτικοί κατόρθωσαν να πάρουν με το μέρος τους και τα στρατεύματα που αποτελούνταν από Μαροκινούς. Αξιόλογη ένοπλη δύναμη των κινηματιών ήταν και τα τμήματα των φαλαγγιτών και η χωροφυλακή.

Οι κινηματίες ελπίζανε σε μια πλήρη επιτυχία μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά εναντίον τους ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Ισπανία – το προλεταριάτο, η αγροτιά, οι μικροαστοί. Χιλιάδες άντρες και γυναίκες κατατάσσονται εθελοντές στα τμήματα της πολιτοφυλακής. Στα εργοστάσια και στα ορυχεία συγκροτούνται εργατικά τάγματα που οπλίζονται με ό,τι μπορούν: με πιστόλια, με κυνηγετικά όπλα, με παλιά τουφέκια, με πακέτα δυναμίτη, με χειροβομβίδες, με μαχαίρια. Ολο το βάρος των πρώτων μαχών με τον καλά εφοδιασμένο στρατό των κινηματιών έπεσε στα ανεκπαίδευτα αυτά και κακοοπλισμένα τμήματα της πολιτοφυλακής, που κατόρθωσαν με μεγάλες θυσίες να αναχαιτίσουν και να αντιμετωπίσουν το φασιστικό κίνημα.

Στις 19 Ιούλη τμήματα των δημοκρατικών κυρίευσαν με έφοδο τους στρατώνες της Μαδρίτης, όπου βρίσκονταν μεγάλες στρατιωτικές μονάδες των κινηματιών. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας έμεινε στα χέρια του λαού. Και σε πολλές επαρχίες τα σχέδια των φασιστών ναυάγησαν. Στην Καταλωνία οι εργάτες της Βαρκελώνης, της Λερίνας, του Σαμπαντέλ και άλλων βιομηχανικών κέντρων αφόπλισαν τις στρατιωτικές μονάδες των κινηματιών, καθώς και τις ομάδες των φαλαγγιτών και των μοναρχικών.

Πηγή: Ριζοσπάστης