Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

18 πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί ζητούν από τον Μπάιντεν να σταματήσει το εμπάργκο και τις επιθέσεις εναντίον του νησιού της Επανάστασης

Με την ευκαι­ρία της 22ης Διε­θνούς Συνά­ντη­σης των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των στην Αβά­να, όπου συζη­τή­θη­κε και το θέμα του εμπάρ­γκο –αλλά και γενι­κό­τε­ρα έχου­με ανα­πτύ­ξει πολ­λές –τις κυριό­τε­ρες πιστεύ­ου­με πλευ­ρές του ζητήματος.

Παρα­θέ­του­με –χωρίς σχο­λια­σμό και ένα σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μα, με την ευκαι­ρία και της συζή­τη­σης στον ΟΗΕ στις 3 Νοεμ­βρί­ου, όπου με 185 ψήφους υπέρ του ψηφί­σμα­τος που παρου­σί­α­σε η Κού­βα κατά του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού των ΗΠΑ κατά του νησιού της επα­νά­στα­σης, ο κόσμος συμ­φώ­νη­σε με το λαό της Κού­βας καταγ­γέλ­λο­ντας για τρια­κο­στή φορά αυτήν την πολι­τι­κή.

Η διε­θνής κοι­νό­τη­τα κάνει γνω­στή στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες τη στα­θε­ρή αντί­θε­σή της στην επι­θε­τι­κή και μονο­με­ρή πολι­τι­κή με την οποία υπο­νο­μεύ­ει το δικαί­ω­μα της Κού­βας στην ανά­πτυ­ξη. Ενώ στα Ηνω­μέ­να Έθνη, για άλλη μια φορά, κάνει γνω­στή στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες τη σθε­να­ρή αντί­θε­σή της στην επι­θε­τι­κή και μονο­με­ρή πολι­τι­κή με την οποία υπο­νο­μεύ­ει το δικαί­ω­μα της Κού­βας στην ανά­πτυ­ξη, είδε το φως μια επι­στο­λή προς τον Joe Biden, υπο­γε­γραμ­μέ­νη από 18 (πρώ­ην) προ­έ­δρους της Λατι­νι­κής Αμερικής.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Ο γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, ευχα­ρί­στη­σε «βαθιά» γι αυτή την πρω­το­βου­λία, την οποία περιέ­γρα­ψε στο Twitter ως «μια πρά­ξη φιλί­ας και ειλι­κρί­νειας που συγκι­νεί τον κου­βα­νι­κό λαό.

Στην επι­στο­λή ζητούν την άρση του γενο­κτό­νου οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού –εμπάρ­γκο, κατά του νησιού και εκφρά­ζουν τη βαθιά «ανη­συ­χία τους για την επί ξηρού ακμής που περ­νά σήμε­ρα ο κου­βα­νι­κός λαός, ο οποί­ος υπο­φέ­ρει από τις τερά­στιες δυσκο­λί­ες στον εφο­δια­σμό με φάρ­μα­κα, άφι­ξη ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, περιο­ρι­σμούς που επι­βάλ­λο­νται στις χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες, άφι­ξη του­ρι­στών και επεν­δύ­σεις τρί­των. Όλα τα παρα­πά­νω επι­δει­νώ­θη­καν από το πέρα­σμα του πρό­σφα­του τυφώ­να Ίαν και τις κατα­στρο­φι­κές επι­πτώ­σεις του στο νησί.

Προ­σθέ­το­ντας ότι, για αυτούς τους λόγους, η Κού­βα πρέ­πει επί­σης να δια­γρα­φεί από τη λίστα των χωρών που υπο­στη­ρί­ζουν την τρο­μο­κρα­τία και να επι­στρέ­ψει στην ανά­πτυ­ξη με το «σχέ­διο εξο­μά­λυν­σης» που συμ­φώ­νη­σε –αλλά δεν εφάρ­μο­σε η κυβέρ­νη­ση Μπα­ράκ Ομπά­μα το 2014, όταν ο Μπάι­ντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Ανα­φέ­ρει ότι οι περιο­ρι­σμοί στα ταξί­δια, τα εμβά­σμα­τα και οι δωρε­ές από τις ΗΠΑ έχουν επι­ζή­μιες συνέ­πειες για τους Κουβανο_αμερικανούς πολί­τες που στε­ρού­νται το δικαί­ω­μα να επι­σκέ­πτο­νται τους συγ­γε­νείς τους.

Επι­ση­μαί­νε­ται επί­σης τότε που ο πρώ­ην πρό­ε­δρος Μπα­ράκ Ομπά­μα αμφι­σβή­τη­σε τον ανα­χρο­νι­σμό των κυρώ­σε­ων κατά της Κού­βας και ζητού­σε πορεία προς ένα «ξεπά­γω­μα», με πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων, που όμως δεν το έκανε.

«Εσείς, κύριε Πρό­ε­δρε (σσ. Μπάι­ντεν), ήσα­σταν μέρος τότε (σσ. επί Ομπά­μα, ως αντι­πρό­ε­δρος) αυτού του δια­λό­γου που άνοι­ξε ένα καλό κεφά­λαιο στις σχέ­σεις εδώ στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή. Ως εκ τού­του, γνω­ρί­ζε­τε τη λεπτή κατά­στα­ση όσο λίγοι άλλοι και έχε­τε την πολι­τι­κή εξου­σία για να προ­ω­θε­τε την άρση του εμπάρ­γκο», πρόσθεσαν.

Η επι­στο­λή υπο­γρά­φε­ται από –ακο­λου­θούν τα ονόματα

…στο μικροσκόπιο

Η πρώ­ην πρό­ε­δρος Ντίλ­μα Ρού­σεφ (Dilma Rousseff σσ. σοσιαλ­δη­μο­κρά­τισ­σα ‑Βρα­ζι­λία στε­νή συνερ­γά­της –τότε και τώρα του Λούλα),

Χοσέ Πέπε Μου­χί­κα (σσ. José Pepe Mujica –Ουρου­γουάη, γνω­στός ως El Pepe αγρό­της, γνω­στός για τον ταπει­νό τρό­πο ζωής του, στο παρελ­θόν του ως αντάρ­της των Του­πα­μά­ρος φυλα­κι­σμέ­νος για 12 χρό­νια κατά τη διάρ­κεια της Δικτα­το­ρί­ας τις 10ετίες 1970 και 1980, μετέ­πει­τα μέλος του «αρι­στε­ρού» ετε­ρό­κλη­του συνα­σπι­σμού Frente Amplio = Διευ­ρυ­μέ­νο Μέτωπο)

Ερνέ­στο Σάμπερ (σσ. Ernesto Samper Pizano Κολομ­βια­νό «μπου­μπού­κι», μέλος μεγα­λο­α­στι­κής \ αρι­στο­κρα­τι­κής οικο­γέ­νειας πρό­ε­δρος 1994–1998, εκπρο­σω­πώ­ντας το Partido Liberal Colombiano ‑Φιλε­λεύ­θε­ρο Κόμ­μα και ‑2014\2017 την UNASUR βλ. και Ριζο­σπά­στης)

Χουάν Μανου­έλ Σάντος (σσ. Κολομ­βία Juan Manuel Santos, δημο­σιο­γρά­φος, οικο­νο­μο­λό­γος, πρό­ε­δρος 2010–2018, από τους ιδρυ­τές και ιστο­ρι­κό στέ­λε­χος ‑στην συντη­ρη­τι­κή φρά­ξια, του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος Εθνι­κής Ενό­τη­τας (Partido Social de Unidad Nacional), Άλβα­ρο Ουρί­μπε ή Partido de «la U»)

Έβο Μορά­λες (σσ. Βολι­βία –γνω­στός σοσιαλδημοκράτης),

Μαρ­τίν Τορί­γιος (σς. Martín Erasto Torrijos Espino ‑Πανα­μάς γιος του στρα­τη­γού Omar Torrijos Herrera, με πτυ­χία στις ΗΠΑ … γενι­κός διευ­θυ­ντής, 1988–1992 στην McDonald’s Corporation του Σικά­γουοι­κο­νο­μι­κός σύμ­βου­λος διε­θνών οίκων σε θέμα­τα επι­κοι­νω­νί­ας, κατα­σκευών, αγρο-εξα­γω­γών και στη ναυ­τι­λια­κή βιο­μη­χα­νία. μέλος της Λέσχης της Μαδρί­της κλπ. κλπ. επι­κε­φα­λής της συμ­μα­χί­ας Patria Nueva — μια ένω­ση σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών, σοσιαλ(;;)χριστιανών και φιλε­λεύ­θε­ρων κομμάτων),

Ραφα­έλ Κορέα (Εκουα­δόρ σσ. Rafael Vicente Correa Delgado, πρό­ε­δρος της χώρας Ιση­με­ρι­νό από το 2007 ως το 2017 επι­κε­φα­λής του φιλε­λεύ­θε­ρου κόμ­μα­τος Alianza PAIS ‑Patria Altiva i Soberana, τεχνο­κρά­της με μάστερ στα Οικο­νο­μι­κά από  πανε­πι­στή­μιο , στο Βέλ­γιο και 2ο στο Ιλι­νόις των ΗΠΑ και μετά διδακτορικό),

Vinicio Cerezo (Γουα­τε­μά­λα σσ. πρό­ε­δρος επι­κε­φα­λής του ιστο­ρι­κού χρι­στα­νο­δη­μο­κρα­τι­κού DCG — Democracia Cristiana Guatemalteca, μέλους της Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κής Διε­θνούς –αυτο­δια­λύ­θη­κε το 2008, μέχρι σήμε­ρα, το μακρο­βιό­τε­ρο πολι­τι­κό κόμ­μα στην ιστο­ρία της χώρας)

Leonel Fernández (σσ. Leonel Antonio Fernández Reyna, από τη Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία πρό­ε­δρος 1996–2000 και 2004—2012, με το «κεντρο­α­ρι­στε­ρό» Partido de la Liberación Dominicana. Από τον Ιανουά­ριο του 2016 είναι πρό­ε­δρος του Ιδρύ­μα­τος EU-LAC, ΕΕ – Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και Καραϊβικής),

Keith Mitchell (Γρε­νά­δα σσ. ο μακρο­βιό­τε­ρος στην ιστο­ρία της ‑για περισ­σό­τε­ρα από 22 χρό­νια. Αυτή τη στιγ­μή είναι αρχη­γός του συντη­ρη­τι­κού νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο «οικο­νο­μι­κό» Νέο Εθνι­κό Κόμ­μα Nuevo Partido Nacional NNP),

Kenny Davis Anthony (σσ. Saint Lucia, επι­κε­φα­λής του Partido Laborista — Εργα­τι­κό Κόμ­μα καθα­ρής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας. Ενη­με­ρώ­νου­με όσους δεν γνω­ρί­ζουν την ύπαρ­ξη της Αγί­ας, πως πρό­κει­ται για μικρή –τυπι­κά ανε­ξάρ­τη­τη χώρα που βρί­σκε­ται βόρεια της Βενε­ζου­έ­λας και νότια της Μαρ­τι­νί­κας, στην  Καραϊ­βι­κής με επι­φά­νεια  616km² ‑προς σύγκρι­ση η Ρόδος είναι 1.400).

David Granger (στρα­τιω­τι­κός της Γουιά­να εκπαι­δευ­μέ­νος σε Νιγη­ρία, Βρα­ζι­λία Αγγλία κλπ. πρό­ε­δρος το 2015.),

Moses Nagamootoo (Γουιά­να, πρω­θυ­πουρ­γός στην ίδια περί­ο­δο με τον David Granger),

Donald Rabindranauth Ramotar (Ντό­ναλντ Ράμο­ταρ επί­σης από τη Γουιά­να και υπη­ρέ­τη­σε ως πρό­ε­δρος 2011–2015, ΓΓ του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού αρι­στε­ρού λαϊ­κί­στι­κου Λαϊ­κού Προ­ο­δευ­τι­κού Κόμ­μα­τος με ολί­γη κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη, Μαρ­ξι­σμό-Λενι­νι­σμό –αλλά χωρίς παρεμ­βα­τι­σμούς, με πλου­ρα­λι­σμό και αρι­στε­ρές εθνι­κι­στι­κές ρίζες, +

Percival James Patterson (ένας ακό­μη από Τζα­μάι­κα, πρω­θυ­πουρ­γός 1992–2006, ο πρώ­τος Αφρο-από­γο­νος που κατεί­χε αυτή τη θέση στην ιστο­ρία της Τζα­μάι­κα. Ακο­λού­θη­σε αρι­στε­ρή πολι­τι­κή, επι­κρί­νο­ντας τις ενέρ­γειες του Τζορτζ Μπους στην Αϊτή …απέ­λα­ση του προ­έ­δρου της χώρας Ζαν-Μπερ­τράν Αρι­στίντ \ βλ. Κρί­ση Αϊτή 2004. Ο Πάτερ­σον κατά­φε­ρε να κάνει την Τζα­μάι­κα την πρώ­τη χώρα της Καραϊ­βι­κής που υπέ­γρα­ψε ενερ­γεια­κή συμ­φω­νία Petrocaribe που προ­ώ­θη­σε Ούγκο Τσά­βες. Ανή­κει στο Partido Nacional del Pueblo Λαϊ­κό Εθνι­κό Κόμ­μα (PNP) που αυτο­χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται ως σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό και σοσιαλ­φι­λε­λεύ­θε­ρο. Ανε­νερ­γός πολι­τι­κά από το 2006

Said Musa (σσ. Σαΐντ Μιού­σα δικη­γό­ρος από την Μπε­λίζ πρώ­ην Βρε­τα­νι­κή Ονδού­ρα — πρω­θυ­πουρ­γός 1998–2008, με το Ενω­μέ­νο Κόμ­μα του Λαού. Η οικο­γέ­νειά του είναι παλαι­στι­νια­κής κατα­γω­γής. Σπού­δα­σε Νομι­κή στο Μάν­τσε­στερ, το 1967 άσκη­σε το επάγ­γελ­μα και εντά­χθη­κε στο Parti uni du peuple στο σοσιαλ­δη­μο­τι­κό \ χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κό με εθνι­κι­στι­κές ανταύ­γιες Κόμ­μα Λαϊ­κής Ένω­σης – περ­νώ­ντας από πολ­λά αξιώ­μα­τα …Υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κής Ανά­πτυ­ξης, Εξω­τε­ρι­κών, Παι­δεί­ας κλπ από το 1989 έως το 1993, ενώ συμ­με­τεί­χε στη συγ­γρα­φή του πρώ­του Συντάγ­μα­τος της χώρας. Το 1996 έγι­νε αρχη­γός του PUP και κέρ­δι­σε τις εκλογές

Winston Baldwin Spencer (Αντί­γκουα & Μπαρ­μπού­ντα πρω­θυ­πουρ­γός της νησιω­τι­κής χώρας από το 2004 ως το 2014. Έκα­νε ανώ­τε­ρες σπου­δές σε Αγγλία, Νορ­βη­γία και Κανα­δά και πολύ νέος εντά­χθη­κε στο Εργα­τι­κό Κόμ­μα. Το 1992 δια­δρα­μά­τι­σε σημαί­νο­ντα ρόλο στην ίδρυ­ση του Ενω­μέ­νου Προ­ο­δευ­τι­κού Κόμ­μα­τος, ενώ νωρί­τε­ρα ήταν ηγέ­της του Ενω­μέ­νου Εθνι­κού Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος και σύντο­μα έγι­νε αρχη­γός του νεο­συ­στα­θέ­ντος UPP. Ως αρχη­γός της Αντι­πο­λί­τευ­σης, οργά­νω­σε δια­δη­λώ­σεις και έκα­νε ο ίδιος απερ­γία πεί­νας για να υπο­στη­ρί­ξει την ανά­γκη να γίνουν αλλα­γές στο εκλο­γι­κό σύστη­μα, έπει­τα από τη διε­ξα­γω­γή των αμφι­λε­γό­με­νων εκλο­γών του 1999. Το 2014, απώ­λε­σε την εξου­σία, με απο­τέ­λε­σμα να παραι­τη­θεί ο ίδιος ενώ στις πρό­ω­ρες εκλο­γές του 2018 το κόμ­μα του κέρ­δι­σε μόλις μία έδρα και ο ίδιος δεν εξε­λέ­γη ούτε βου­λευ­τής) τέλος…

Dean Barrow (επι­κε­φα­λής του κεντρο­δε­ξιού \ συντη­ρη­τι­κού Partido Democrático Unido ‑Ενω­μέ­νο Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος στο Μπε­λίζ αυτή τη στιγ­μή στην αντι­πο­λί­τευ­ση. Με δοσμέ­νο τον δικομ­μα­τι­σμό που επι­κρα­τεί στη χώρα, είναι ένα από τα κυρί­αρ­χα μαζί με το Partido Popular Unido ‑Ενω­μέ­νο Λαϊ­κό Κόμ­μα. Έχει κερ­δί­σει τις εκλο­γές του 2008, 2012 και 2015.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο