Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

19 Απριλίου 1943: Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας

19 Απριλίου 1943 Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας. Ήταν μια πράξη αντίστασης ενάντια στον ναζιστικό φασισμό που έδειξε ότι κανένας κόσμος δεν είναι πρόθυμος να υποταχθεί ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι απίστευτα δυσμενείς και σκληρές.

Στις 19 Απριλίου 1943 γερμανικά στρατεύματα και η αστυνομία μπήκαν στο γκέτο, για να εκτοπίσουν τους εναπομείναντες κατοίκους του, σηματοδοτώντας την έναρξη της εξέγερσης του γκέτο. Επτακόσιοι πενήντα μαχητές, μέλη της εβραϊκής αντιστασιακής οργάνωσης ŻOB, συγκρούστηκαν με τους βαριά οπλισμένους και άριστα εκπαιδευμένους Γερμανούς.

Το Μάιο οι γερμανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν λυσσαλέα επίθεση εναντίον των Εβραίων της Βαρσοβίας, έχοντας στο δυναμικό τους περισσότερους από 3.000 άντρες. Σταδιακά οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να καταβάλουν κάθε αντίσταση.

Οι μαχητές του γκέτο κατόρθωσαν να αντέξουν σχεδόν ένα μήνα, στις 16 Μαΐου όμως η εξέγερση έληξε. Από τους συλληφθέντες Εβραίους που ξεπερνούσαν τις 56.000, περίπου 7.000 εκτελέστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα.