Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1927: Τιμώντας τα 10 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Ελλάδα (Ντοκουμέντο)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ο γιορ­τα­σμός των επε­τεί­ων της Μεγά­λης Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης ήταν ξεχω­ρι­στό γεγο­νός για τους κομου­νι­στές ολό­κλη­ρου του κόσμου. Ως μία επέ­τειο τιμής αλλά και μνή­μης. Ως μία επέ­τειο πλού­σια σε διδάγ­μα­τα για το επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα. Ως μία «ευκαι­ρία» προ­βο­λής των επι­τευγ­μά­των της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης στην ΕΣΣΔ. Ιδιαί­τε­ρη φρο­ντί­δα υπήρ­χε για το «μπό­λια­σμα» της επε­τεί­ου στη συνεί­δη­ση της νέας γενιάς.

Στο σημε­ρι­νό μας σημεί­ω­μα παρου­σιά­ζου­με δημο­σιευ­μέ­νο σχέ­διο δρά­σης στον «Ριζο­σπά­στη» (25/10/1927, με αφορ­μή την επέ­τειο των 10 χρό­νων από την «ΟΚΝΕ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΤΜΗΜΑ ΑΓΚΙΤ-ΠΡΟΠ» (σ.σ Αγκι­τά­τσιας — Προ­πα­γάν­δας). Αφο­ρά τη δρά­ση στη νέα γενιά και δίνει πολύ­τι­μα διδάγ­μα­τα και για τον τρό­πο δρά­σης σήμερα.

Ο τίτλο του δημο­σιεύ­μα­τος χαρα­κτη­ρι­στι­κός: ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ.1Ο ΜΕΡΟΣ: 24 ΟΚΤΩΒΡΗ – 13 ΝΟΕΜΒΡΗ 1927»

Ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά:

«Σύντρο­φοι

1.Υστερα από οδη­γί­ες της Κ.Δ.Ν. οι Κομου­νι­στι­κές νεο­λαί­ες όλων των χωρών θα οργα­νώ­σουν μία καμπά­νια για την Σοβιε­τι­κή Ρωσ­σία, που στις άλλες χώρες έχει ήδη ανοί­ξει και θα κλεί­σει στο τέλος του Δεκεμ­βρί­ου. Η καμπά­νια, σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες χωρί­ζε­ται σε δύο μεγά­λα μέρη ως την10η επέ­τειο της Ρωσ­σι­κής Επα­νά­στα­σης 913 Νοεμ­βρί­ου) και μετά την10ην επέ­τειο ως το τέλος του Δεκέμ­βρη. Το πρώ­το μέρος θάχει κυρί­ως χαρα­κτή­ρα μαχη­τι­κής ζύμω­σης για την υπε­ρά­σπι­ση της Σοβιε­τι­κής Ρωσ­σί­ας και για τις οικο­νο­μι­κές κατα­χτή­σεις των νέων, το δεύ­τε­ρο μέρος προ­πα­ντός δια­φω­τι­στι­κού χαρα­κτή­ρα θα γίνε­ται με δια­λέ­ξεις κλπ. Μαθή­μα­τα στους πυρήνες.

2. Η δου­λειά μας για το πρώ­το μέρος χωρί­ζε­ται σε 4 σημεία! α) Προ­ε­τοι­μα­σία της δου­λειάς μας μέσα στους πυρή­νες (23–30 Οκτώ­βρη), β) Ζύμω­ση και συγκε­ντρώ­σεις (31  Οκτώ­βρη – 13 Νοέμ­βρη) ‚γ) Χαρα­κτή­ρας καμπά­νιας, δ) Εκθέ­σεις και τρό­πος περά­σμα­τος μας στο β’ μέρος της καμπάνιας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ

3. Οι Π.Ε και Α.Ε αφού μελε­τή­σουν καλά τις οδη­γί­ες μας αυτές, θα ανα­λύ­σουν το υλι­κό στους πυρή­νες και θα παρ­θούν όλα τα πρα­κτι­κά μέτρα για την εφαρ­μο­γή τους. Το ζήτη­μα επί­σης θα τεθεί και στις φρά­ξιες. Η δου­λειά αυτή πρέ­πει να τελειώ­σει ως τις 30 Οκτώ­βρη. Η ανά­λυ­ση της καμπά­νιας προ­τού γίνει στους πυρή­νες καλά θάναι να γίνει στους υπεύ­θυ­νους του Αγκιτ – Προπ των πυρή­νων απ’ τον υπεύ­θυ­νο της Α.Ε ή Π.Ε. Οι σύντρο­φοι αυτοί κατα­το­πι­σμέ­νοι πια θα δια­βά­σουν και θα ανα­λύ­σουν τις οδη­γί­ες μας στους πυρήνες.

4. Όπου υπάρ­χουν Επι­τρο­πές Αγκιτ – Προπ, ολό­κλη­ρη η επι­τρο­πή κι’ όπου υπάρ­χει ένας υπεύ­θυ­νος της Π.Ε ή Α.Ε με τη βοή­θεια συντρό­φων ακό­μα υπευ­θύ­νων του Αγκιτ – Προπ στις Αχτί­δες ή τους πυρή­νες τους πρέ­πει να ανα­λά­βουν την όλη διε­ξα­γω­γή της καμπά­νιας. Ακό­μα επει­δή το πρώ­το μέρος της καμπά­νιας (ως τις 13 Νοέμ­βρη) θάναι κοι­νό για το Κόμ­μα και τη Νεο­λαία οι πυρή­νες μας πρέ­πει να βρε­θούν σε συνεν­νό­η­ση με τους αντί­στοι­χους πυρή­νες του Κόμ­μα­τος καθώς και οι φρά­ξιες. Ακό­μα μπο­ρεί να σχη­μα­τι­στεί μια κοι­νή Επι­τρο­πή για τη διε­ξα­γω­γή του πρώ­του μέρους της καμπάνιας.

ΖΥΜΩΣΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

5. Μολο­νό­τι θα συνερ­γα­στού­με κοι­νά με το Κόμ­μα και μολο­νό­τι οι τοπι­κές συγκε­ντρώ­σεις της 13ης Νοεμ­βρί­ου θάναι κοι­νές, οι ΚΝ πρέ­πει ν’ ανα­πτύ­ξουν μία ξεχω­ρι­στή ζύμω­ση μέσα στους νέους. Βέβαια σε συνοι­κί­ες ‚εργο­στά­σια κλπ. Που είναι  αδύ­να­το να γίνουν ξεχω­ρι­στές συγκε­ντρώ­σεις της Νεο­λαί­ας θα ανα­γκα­στού­με να τις κάνου­με κοι­νές για τις οργα­νώ­σεις  του Κόμ­μα­τος.  Ωστό­σο πρέ­πει να προ­σπα­θή­σου­με για όσο το δυνα­τό ξεχω­ρι­στή δου­λειά μέσα στους νέους σε συνεν­νό­η­ση πάντα με τους πυρή­νες του Κόμ­μα­τος, όπου υπάρχουν.

6. Παντού όπου υπάρ­χουν νέοι (Εργο­στά­σια, Συνοι­κί­ες, Προ­σφυ­γι­κοί Συνοι­κι­σμοί, Σωμα­τεία, Αθλη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι, σχο­λεία κλπ) πρέ­πει να γίνει η απα­ραί­τη­τη συγκέ­ντρω­ση. Οι μικρές αυτές συγκε­ντρώ­σεις θα γίνουν απ’ τις 31 Οκτώ­βρη έως τις 13 Νοέμ­βρη. Οι συγκε­ντρώ­σεις θα κλη­θούν όπυ υπάρ­χουν νόμι­μες οργα­νώ­σεις (σωμα­τεία, σύλ­λο­γοι κλπ) από τα Διοι­κη­τι­κά τους Συμ­βού­λια τους και θα μιλή­σει αντι­πρό­σω­πος της Κ.Ν.  και όπου δεν υπάρ­χουν τέτοιες θα κλη­θούν απ’ ευθεί­ας απ’ τις φρά­ξιες και τους πυρή­νες της Κ.Ν.

Οι συγκε­ντρώ­σεις πρέ­πει νάναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νες ‚σοβα­ρά μια κι’ ‘εχου­με 25 μέρες γι’αυτό και θα γίνουν πάνω σ’ ένα σχέ­διο που θα κατα­στρώ­σουν οι Π.Ε και Α.Ε. Οι οργα­νι­σμοί που θα τις καλούν πρέ­πει νάχουν 1–2 μέρες πριν, φειγ – βολάν, τοι­χο­κο­λή­σεις νάχουν ορί­σει ομι­λη­τές και νάχουν βρει μέρος κατάλ­λη­λο κι’ όχι μακρυ­νό απ’ το μέρος που βρί­σκε­ται το εργο­στά­σιο ή η συνοικία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

8. Το πρώ­το μέρος της καμπά­νιας μας θάχει ένα χαρα­κτή­ρα μαχη­τι­κό και θα στρέ­φε­ται κυρί­ως κατά του αντι­σο­βιε­τι­κού συνα­σπι­σμού. Αυτό φυσι­κά απαι­τεί τη πανη­γυ­ρι­κή όψη των συγκε­ντρώ­σε­ων μας. Φωτο­γρα­φί­ες και εικό­νες στους τοί­χους ‚απαγ­γε­λία, τρα­γού­δι με καλό κόρο κλπ., καθώς και 2 ρήτο­ρες για συγκέ­ντρω­ση μόνο νέων είναι αρκε­τοί. Εφ’ όσον γίνο­νται συγκε­ντρώ­σεις κοι­νές κόμ­μα­το και νεο­λαί­ας ‚ο ρήτο­ρας των νέων θάναι ένας.

9. Μια και απο­βλέ­που­με σε πανη­γυ­ρι­κή όψη των συγκε­ντρώ­σε­ων μας μπο­ρού­με να τις κάνου­με στο ύπαι­θρο συν­δυά­ζο­ντας τις με καμ­μιά εκδρο­μή, αθλη­τι­κό παι­χνί­δι, μου­σι­κή κλπ.

10. Πάντως ο πανη­γυ­ρι­κός χαρα­κτή­ρας των μεγά­λων συγκε­ντρώ­σε­ων της 13ης Νοέμ­βρη πρέ­πει νάναι έκδη­λος. Ο,τι σπου­δαίο για το κίνη­μα της πόλης σας έχει γίνει (ίδρυ­ση πυρή­να, αθλητ. Συλ­λό­γου ‚μπά­σι­μο μελών κλπ) πρέ­πει να ορι­στή στις 13 Νοέμ­βρη πέρ­νο­ντας έτσι έναν πανη­γυ­ρι­κό χαρακτήρα.

11. Οι συγκε­ντρώ­σεις της 13 Νοέμ­βρη θαπο­τε­λού­νται από δύο μέρη: Το πρώ­το μέρος θαπο­τε­λεί την συγκέ­ντρω­ση για την Σοβιε­τι­κή Ρωσ­σία. Αφού μιλή­σουν οι ομι­λη­τές κλπ. Θα αλλά­ξει το προ­ε­δρείο και στην έδρα θα ανέ­βει η Προ­σω­ρι­νή Επι­τρο­πή των αντι­φα­σι­στι­κών φρου­ρών. Για το δεύ­τε­ρο αυτό μέρος της συγκέ­ντρω­σης θα πάρε­τε λεπτο­με­ρέ­στε­ρη εγκύκλιο.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

12.ως τις 15–20 Νοέμ­βρη πρέ­πει νάχου­με εκθέ­σεις συγκε­κρι­μέ­νες και σοβα­ρές στα εξής σημεία:

α) Πού κάνα­τε συγκε­ντρώ­σεις και τι είδους ήταν (χωριού, εργο­στα­σί­ου, συνοι­κί­ας, συλ­λό­γου, σωματείου)

β) Μαζύ με το Κόμ­μα έγι­νε ή μόνο από σας; Πόσοι νέοι,πόσες γυναί­κες ήσανε.

γ) Πόσα νέα χωριά , εργο­στά­σια συνοι­κί­ας κλπ πλησιάσατε;

δ)  Ιδρύ­σα­τε πυρή­νες ‚επι­τρο­πές νέων , φρά­ξιες , συλ­λό­γους κλπ σ’ όλο αυτό το διά­στη­μα και συγκε­κρι­μέ­να τι ;

ε) Στα­τι­στι­κή των νέων που κινη­το­ποι­ή­σα­τε στην Περι­φέ­ρεια σας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο