Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

1941 – 21η Απριλίου – ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ πεμπτοφαλαγγίτες ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Γιάννης Βεντούρας //

Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά στις 29 Ιανουαρίου του 1941, ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Κορυζής. Ο πόλεμος με τους Ιταλούς στα μέτωπα της Αλβανίας συνεχιζόταν.
Στις 6 Απριλίου 1941 οι Ναζί εισβάλλουν στην Ελλάδα. Στις 9 Απριλίου καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη. Οι γερμανόφιλοι πολιτικοί ζητάνε την άμεση συνθηκολόγηση της χώρας και την προσχώρηση της Ελλάδας στην συμμαχία του άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία), ενώ οι αγγλόφιλοι ζητάνε να συνεχιστούν οι μάχες μέχρι να αποχωρήσουν τα αγγλικά στρατεύματα.

Στις 18 Απριλίου, μετά από πιέσεις που δεχόταν ο Κορυζής από τους φιλοναζιστές πολιτικούς για παράδοση της Ελλάδας στους γερμανούς και από τον βασιλιά Γεώργιο γα υποχώρηση του Ελληνικού στρατού, αυτοκτόνησε.

Δύο μέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου του 1940 ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου ο οποίος ήταν διοικητής του Γ’ σώματος στρατού στην Ήπειρο, συνεννοήθηκε με τους διοικητές του Α’ και Β’ σώματος στρατού (Π. Δεμέστιχα και Γ. Μπάκο) καθώς και με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, και εν καιρώ πολέμου, προχώρησε σε πραξικόπημα, καταργώντας τον Διοικητή της στρατιάς Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (τον Ιωάννη Πιτσίκα).

Στη συνέχεια ο Τσολάκογλου, αφού είχε αναγορεύσει τον εαυτό του σαν Διοικητή της Στρατιάς, κάλεσε στο Βοτονόσι Ιωαννίνων τον διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Ες-Ες, υποστράτηγο Σεπ Ντίτριχ και υπέγραψε πρωτόκολλο ανακωχής. (Ο Πιτσίκας αργότερα αιχμαλωτίσθηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία).

Την ενέργεια αυτή καταδίκασε αμέσως ο Γενικός αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων, ο αρχιστράτηγος Παπάγος, ο οποίος ζήτησε να συνεχισθεί ο αγώνας μέχρι εσχάτων και διέταξε την αντικατάσταση του Τσολάκογλου.

Στις 21 Απριλίου ο Τσολάκογλου αγνοώντας τις εντολές του αρχιστράτηγου, μετέβηκε στη Λάρισα όπου υπέγραψε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας, παραδίδοντας τη χώρα τους φασίστες κατακτητές. Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός φον Γκράιφφενμπεργκ.
Στις 23 Απριλίου 1941, ο Τσολάκογλου συνεχίζοντας την προδοσία, μετέβηκε στην Θεσσαλονίκη όπου υπέγραψε συμφωνία παράδοσης και με τον Ιταλό στρατηγό Αλμπέρτο Φερρέρο, θέλοντας να ανεβάσει το κύρος του Ιταλικού στρατού, το οποίο είχαν κονιορτοποιήσει οι έλληνες φαντάροι στο μέτωπο της Αλβανίας.

Για τις προδοτικές υπηρεσίες του, ο Τσολάκογλου διορίσθηκε, από τους γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Από τις πρώτες δηλώσεις σαν πρωθυπουργού ήταν να εγκωμιάσει τα φασιστικά στρατεύματα και ζήτησε από τους έλληνες να ενστερνιστούν τις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού και να ευγνωμονούν τον Φύρερ. Επίσης κατήγγειλε τον κρητικό λαό που αντιστάθηκε στους γερμανούς και έδωσε την ηρωική μάχη της Κρήτης.

Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, στις 21 Απριλίου 1967, επιλέγοντας την ίδια ημερομηνία, η φασιστική Πέμπτη φάλαγγα με ένα νέο πραξικόπημα αλυσόδεσε τον ελληνικό λαό με τα δεσμά της επταετούς φασιστικής δικτατορίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο