Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1962: Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Πέτρου Κόκκαλη

«Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας – έλεγε αργά η φωνή του εκφωνητή – αναγγέλλει με βαθύτατη θλίψη το θάνατο του εξέχοντα επιστήμονα και αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας καθηγητή σ. Πέτρου Κόκκαλη. Ο καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης πέθανε από καρδιακή προσβολή στη διάρκεια της εργασίας του στο ”Ινστιτούτο Πειραματικής Χειρουργικής της Καρδιάς και των Αιμοφόρων Αγγείων”, της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, που διηύθυνε. Πέθανε πάνω στο καθήκον.

Εξέχων χειρούργος και ταχτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εντάχθηκε γρήγορα στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης κατά των χιτλεροφασιστικών επιδρομέων. Το 1944 έγινε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Τότε προσχώρησε και στο ΚΚΕ.

Στην περίοδο του Εμφυλίου πολέμου ήταν μέλος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την υπεράσπιση της Ειρήνης, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, για τη Γενική Αμνηστία, για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων. Ήταν μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων.

Για τις επιστημονικές ανθρωπιστικές επιδόσεις του, για τους αντιφασιστικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του τιμήθηκε τελευταία από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας με το βραβείο «Λάβαρο της Εργασίας», ένα από τα ανώτερα κρατικά βραβεία.

Το κράτος των μεταδεκεμβριανών φωτοσβεστών εστέρησε από τον καθηγητή Κόκκαλη, όπως στερεί από χιλιάδες αγωνιστές, το δικαίωμα να επιστρέψει στην αγαπημένη του πατρίδα.

Ο θάνατος του καθηγητή σ. Κόκκαλη είναι μεγάλη απώλεια για το προοδευτικό κίνημα της Ελλάδας και την επιστήμη.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του σ. Πέτρου Κόκκαλη, που η μνήμη του θα μείνει αιώνια στις καρδιές όλων των πατριωτών της Ελλάδας. Έχει τη βαθιά πεποίθηση πως οι ιδέες για τις οποίες ο αείμνηστος σ. Πέτρος Κόκκαλος έδωσε τη ζωή του, οι ιδέες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της προόδου θα νικήσουν. Η ζωή και το έργο του σ. Πέτρου Κόκκαλη θα φωτίζει το δρόμο των διανοουμένων, των νέων, κάθε πατριώτη.

16/1/1962

Η Κεντρική Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου 1962 πέθανε ο κομμουνιστής γιατρός Πέτρος Κόκκαλης

Μετάβαση στο περιεχόμενο