Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1962: Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Πέτρου Κόκκαλη

«Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ελλά­δας — έλε­γε αργά η φωνή του εκφω­νη­τή — αναγ­γέλ­λει με βαθύ­τα­τη θλί­ψη το θάνα­το του εξέ­χο­ντα επι­στή­μο­να και αγω­νι­στή της ειρή­νης και της δημο­κρα­τί­ας καθη­γη­τή σ. Πέτρου Κόκ­κα­λη. Ο καθη­γη­τής Πέτρος Κόκ­κα­λης πέθα­νε από καρ­δια­κή προ­σβο­λή στη διάρ­κεια της εργα­σί­ας του στο ”Ινστι­τού­το Πει­ρα­μα­τι­κής Χει­ρουρ­γι­κής της Καρ­διάς και των Αιμο­φό­ρων Αγγεί­ων”, της Γερ­μα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών, που διηύ­θυ­νε. Πέθα­νε πάνω στο καθήκον.

Εξέ­χων χει­ρούρ­γος και ταχτι­κός καθη­γη­τής του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών εντά­χθη­κε γρή­γο­ρα στις γραμ­μές της Εθνι­κής Αντί­στα­σης κατά των χιτλε­ρο­φα­σι­στι­κών επι­δρο­μέ­ων. Το 1944 έγι­νε μέλος της Πολι­τι­κής Επι­τρο­πής Εθνι­κής Απε­λευ­θέ­ρω­σης (ΠΕΕΑ). Τότε προ­σχώ­ρη­σε και στο ΚΚΕ.

Στην περί­ο­δο του Εμφυ­λί­ου πολέ­μου ήταν μέλος της Προ­σω­ρι­νής Δημο­κρα­τι­κής Κυβέρ­νη­σης. Έδω­σε όλες του τις δυνά­μεις για την υπε­ρά­σπι­ση της Ειρή­νης, για την απο­κα­τά­στα­ση της Δημο­κρα­τί­ας στην Ελλά­δα, για τη Γενι­κή Αμνη­στία, για τον επα­να­πα­τρι­σμό των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων. Ήταν μέλος του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης και πρό­ε­δρος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής Επα­να­πα­τρι­σμού των πολι­τι­κών προσφύγων.

Για τις επι­στη­μο­νι­κές ανθρω­πι­στι­κές επι­δό­σεις του, για τους αντι­φα­σι­στι­κούς και φιλει­ρη­νι­κούς αγώ­νες του τιμή­θη­κε τελευ­ταία από τη Λαο­κρα­τι­κή Δημο­κρα­τία της Γερ­μα­νί­ας με το βρα­βείο «Λάβα­ρο της Εργα­σί­ας», ένα από τα ανώ­τε­ρα κρα­τι­κά βραβεία.

Το κρά­τος των μετα­δε­κεμ­βρια­νών φωτο­σβε­στών εστέ­ρη­σε από τον καθη­γη­τή Κόκ­κα­λη, όπως στε­ρεί από χιλιά­δες αγω­νι­στές, το δικαί­ω­μα να επι­στρέ­ψει στην αγα­πη­μέ­νη του πατρίδα.

Ο θάνα­τος του καθη­γη­τή σ. Κόκ­κα­λη είναι μεγά­λη απώ­λεια για το προ­ο­δευ­τι­κό κίνη­μα της Ελλά­δας και την επιστήμη.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ριά της στην οικο­γέ­νεια του σ. Πέτρου Κόκ­κα­λη, που η μνή­μη του θα μεί­νει αιώ­νια στις καρ­διές όλων των πατριω­τών της Ελλά­δας. Έχει τη βαθιά πεποί­θη­ση πως οι ιδέ­ες για τις οποί­ες ο αεί­μνη­στος σ. Πέτρος Κόκ­κα­λος έδω­σε τη ζωή του, οι ιδέ­ες της ειρή­νης, της δημο­κρα­τί­ας, της προ­ό­δου θα νική­σουν. Η ζωή και το έργο του σ. Πέτρου Κόκ­κα­λη θα φωτί­ζει το δρό­μο των δια­νο­ου­μέ­νων, των νέων, κάθε πατριώτη.

16/1/1962

Η Κεντρι­κή Επιτροπής

του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ελλάδας

Σαν σήμε­ρα 15 Ιανουα­ρί­ου 1962 πέθα­νε ο κομ­μου­νι­στής για­τρός Πέτρος Κόκκαλης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο