Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1965: Η ΕΔΑ προτείνει παραπομπή του Κ. Καραμανλή για την «Πεσινέ»

Στις 29 του Γενά­ρη 1965 μέσα σε ηλε­κτρι­σμέ­νη ατμό­σφαι­ρα εισά­γε­ται για συζή­τη­ση στη Βου­λή η πρό­τα­ση της ΕΔΑ για την παρα­πο­μπή σε ειδι­κό δικα­στή­ριο του πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γού Κ. Καρα­μαν­λή και των πρώ­ην υπουρ­γών Π. Παπα­λη­γού­ρα, Ν. Μάρ­τη, Α. Πρω­το­πα­πα­δά­κη και Δ. Χελ­μή για την υπό­θε­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης από τη ΔΕΗ του εργο­στα­σί­ου της «Πεσι­νέ» και την κατα­σκευή του φράγ­μα­τος του Μέγδοβα.

Η συζή­τη­ση που ακο­λού­θη­σε ήταν ιδιαί­τε­ρα έντο­νη και έφε­ρε στο επί­κε­ντρο της πολι­τι­κής ζωής του τόπου την κατά­πτυ­στη, αποι­κιο­κρα­τι­κού χαρα­κτή­ρα, συμ­φω­νία που υπε­γρά­φη το 1960 μετα­ξύ των κυβερ­νή­σε­ων Ελλά­δας και Γαλ­λί­ας, μια «λεό­ντειο συμ­φω­νία», όπως εξ αρχής χαρα­κτη­ρί­στη­κε από το ΚΚΕ και την Αρι­στε­ρά γενι­κό­τε­ρα. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η κυβέρ­νη­ση της ΕΡΕ επέ­μει­νε στην επι­κύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας από τη Βου­λή… αυθη­με­ρόν, γεγο­νός που προ­κά­λε­σε την απο­χώ­ρη­ση σύσ­σω­μης της αντιπολίτευσης.

Ενας από τους πιο σκαν­δα­λώ­δεις όρους της συμ­φω­νί­ας αφο­ρού­σε στην προ­μή­θεια ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος σε εξευ­τε­λι­στι­κή τιμή από τη ΔΕΗ στην «Πεσι­νέ». Βάσει της συμ­φω­νί­ας, το ελλη­νι­κό κρά­τος όφει­λε να κάνει επεν­δύ­σεις ύψους 125 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων για την ηλε­κτρο­δό­τη­ση της «Πεσι­νέ», ενώ η επέν­δυ­ση της ίδιας της γαλ­λι­κής εται­ρί­ας δεν ξεπερ­νού­σε τα 25 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια! Ορι­ζό­ταν επί­σης ότι η «Πεσι­νέ» θα πλη­ρώ­νει την κιλο­βα­τώ­ρα με τιμή κάτω από το κόστος παρα­γω­γής της από τη ΔΕΗ..! Πρέ­πει να σημειω­θεί ότι η «Πεσι­νέ», βιο­μη­χα­νία παρα­γω­γής αλου­μι­νί­ου, ήταν και είναι από τις πλέ­ον ηλε­κτρο­βό­ρους βιο­μη­χα­νί­ες της χώρας. Η συμ­φω­νία, λοι­πόν, παρα­χω­ρού­σε τερά­στια κέρ­δη στην «Πεσι­νέ» και συσ­σώ­ρευε τερά­στιες ζημιές στη ΔΕΗ, τις οποί­ες πλή­ρω­νε και πλη­ρώ­νει ακό­μη ο ελλη­νι­κός λαός.

Η συζή­τη­ση της πρό­τα­σης της ΕΔΑ διήρ­κε­σε έως τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της 6ης του Φλε­βά­ρη 1965. Λίγο πριν από την ψηφο­φο­ρία ο πρω­θυ­πουρ­γός, Γ. Παπαν­δρέ­ου, ζητά­ει από τους βου­λευ­τές της Ενω­σης Κέντρου να ψηφί­σουν «κατά συνεί­δη­ση». Αξιο­ση­μεί­ω­τη επί­σης είναι η απου­σία από την ψηφο­φο­ρία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελι­κά, οι Καρα­μαν­λής, Παπα­λη­γού­ρας και Μάρ­της παρα­πέ­μπο­νται με 146, 147 και 144 ψήφους αντί­στοι­χα. Η υπό­θε­ση δεν εκδι­κά­στη­κε ποτέ.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο