Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1975: Η CIA οργανώνει δολοφονίες ξένων ηγετών

Οι καται­γι­στι­κές απο­κα­λύ­ψεις του αμε­ρι­κα­νι­κού Τύπου για τις παρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες της περι­βό­η­της CIA, ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζέ­ραλντ Φορντ υπο­χρε­ώ­νε­ται, στις 5 Γενά­ρη του 1975, να δια­τά­ξει τη συγκρό­τη­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής ανω­τά­του επι­πέ­δου υπό τον αντι­πρό­ε­δρο Νέλ­σον Ροκ­φέ­λερ. Λίγες μέρες αργό­τε­ρα, ανά­λο­γη επι­τρο­πή συγκρο­τεί­ται από το Κογκρέ­σο, υπό την προ­ε­δρία του γερου­σια­στή Τσερτς.

Η έκθε­ση της Επι­τρο­πής Ροκ­φέ­λερ δημο­σιεύ­ε­ται στις 10 Ιου­νί­ου του 1975 και είναι «κατα­πέλ­της» για τη δρά­ση της CIA στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας. Εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες, αγω­νι­στές του αντι­πο­λε­μι­κού, φοι­τη­τι­κού και αντι­ρα­τσι­στι­κού κινή­μα­τος φακε­λώ­νο­νται, τηλέ­φω­να παγι­δεύ­ο­νται, γρα­φεία και λέσχες γεμί­ζουν «κοριούς», πολι­τι­κές οργα­νώ­σεις της Αρι­στε­ράς δια­βρώ­νο­νται από χαφιέ­δες, γρα­φεία νόμι­μων κομ­μά­των γίνο­νται στό­χοι διαρ­ρή­ξε­ων, εν ολί­γοις ένα μεγά­λο μέρος του αμε­ρι­κα­νι­κού λαού αντι­με­τω­πί­ζε­ται σαν εσω­τε­ρι­κός εχθρός. Οι απο­κα­λύ­ψεις, οι οποί­ες περιέ­χο­νται σε 299 πυκνο­γραμ­μέ­νες σελί­δες «καί­νε» τους πρώ­ην Προ­έ­δρους Τζόν­σον και Νίξον.

Ομως, η μεγά­λη βόμ­βα θα σκά­σει στις 20 Νοέμ­βρη του 1975, όταν ο γερου­σια­στής Τσερτς παρου­σιά­ζει το πιο σημα­ντι­κό κομ­μά­τι από την έκθε­ση της δικής του επι­τρο­πής: τη λίστα των πολι­τι­κών δολο­φο­νιών που οργά­νω­σε και εκτέ­λε­σε, ή απο­πει­ρά­θη­κε να εκτε­λέ­σει η CIA κατά τη διάρ­κεια των προη­γού­με­νων 15 χρόνων.

Στην περί­ο­δο 1960–1965, επί προ­ε­δρί­ας Αϊζεν­χά­ου­ερ, Κένε­ντι και Τζόν­σον, η CIA οργά­νω­σε οκτώ από­πει­ρες δολο­φο­νί­ας του Κου­βα­νού ηγέ­τη Φιντέλ Κάστρο, του αδελ­φού του Ραούλ και του Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, σε συνερ­γα­σία με τον υπό­κο­σμο της Μαφί­ας. Το 1960, ο επι­κε­φα­λής της CIA Αλεν Ντά­λες οργα­νώ­νει τη δολο­φο­νία του ηγέ­τη του τότε βελ­γι­κού Κογκό (μετέ­πει­τα Ζαΐρ) Πατρίς Λου­μού­μπα, κατό­πιν προ­σω­πι­κής εντο­λής του Αϊζεν­χά­ου­ερ στο Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, σύμ­φω­να με αξιό­πι­στες μαρ­τυ­ρί­ες που κατα­χω­ρί­ζο­νται στην έκθεση.

Η CIA ενέ­χε­ται επί­σης στη δολο­φο­νία των Προ­έ­δρων του Νοτί­ου Βιετ­νάμ, Νγκο Ντιν Ντιέμ, και της Δομι­νι­κα­νής Δημο­κρα­τί­ας, Λέο Τρου­χί­γιο, όπως επί­σης και του δημο­κρα­τι­κού αρχη­γού των χιλια­νών ενό­πλων δυνά­με­ων, Ρενέ Σνάι­ντερ, πριν από την ανα­τρο­πή του Αλιέ­ντε. Ανά­με­σα στις πάμπολ­λες καταγ­γε­λί­ες που περιέ­χο­νται στην έκθε­ση Τσερτς περι­λαμ­βά­νο­νται και σχέ­δια για τη δολο­φο­νία του ηγέ­τη της Ινδο­νη­σί­ας Σου­κάρ­νο και του Προ­έ­δρου της Αϊτής Φραν­σουά Ντιβαλιέ.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο