Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει η Μάγδα Φύσσα — Συγκέντρωση στο Εφετείο Αθήνας

Στην πρώ­τη μαρ­τυ­ρι­κή κατά­θε­ση προ­χω­ρά, εκτός απρο­ό­πτου, σήμε­ρα η δίκη σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό για την Χρυ­σή Αυγή.

Η πρό­ε­δρος του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των Σοφία Πανου­τσα­κο­πού­λου ανα­μέ­νε­ται να καλέ­σει στο βήμα την Μάγδα Φύσ­σα, δύο χρό­νια από την ετυ­μη­γο­ρία του πρω­το­βάθ­μιου δικα­στη­ρί­ου που, σαν σήμε­ρα, στις 7 Οκτω­βρί­ου 2020, έκρι­νε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση την Χρυ­σή Αυγή. Ήταν η στιγ­μή που η μητέ­ρα του 34χρονου μου­σι­κού, με σηκω­μέ­να τα χέρια, σφιγ­μέ­νες γρο­θιές και κοι­τά­ζο­ντας προς τον ουρα­νό είχε βγει από την αίθου­σα φωνά­ζο­ντας δυνα­τά: «Παύ­λο, τα κατά­φε­ρες γιε μου!» σε ένα από τα πιο δυνα­τά στιγ­μιό­τυ­πα της ιστο­ρι­κής μέρας.

Η μητέ­ρα του Παύ­λου Φύσ­σα θα είναι αυτή που θα ανοί­ξει τον κύκλο των μαρ­τυ­ρι­κών κατα­θέ­σε­ων στην δίκη που θα κρί­νει εκ νέου την υπό­θε­ση της δρά­σης της Χρυ­σής Αυγής.

Στην σημε­ρι­νή, πέμ­πτη συνε­δρί­α­ση του δικα­στη­ρί­ου, η μητέ­ρα του Παύ­λου Φύσ­σα έχει κλη­θεί να κατα­θέ­σει για όλα και κυρί­ως για όσα έγι­ναν τη νύχτα της 18ης Σεπτεμ­βρί­ου 2013 , όταν ο γιος της υπέ­κυ­ψε στις μαχαι­ριές του κατα­δι­κα­σμέ­νου σε ισό­βια ‚στε­λέ­χους της Χρυ­σής Αυγής, Γιώρ­γου Ρουπακιά.

Η μάρ­τυ­ρας που ανα­μέ­νε­ται να ανέ­βει σήμε­ρα στο βήμα, εξ αρχής έχει δηλώ­σει πως το παι­δί της, το σκό­τω­σε μία εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και όχι μεμο­νω­μέ­νοι άνθρω­ποι σε τυχαί­ες συγκυ­ρί­ες και συν­θή­κες. «Υπάρ­χει μια εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση που λέγε­ται Χρυ­σή Αυγή και είναι στο Κοι­νο­βού­λιο. Αυτοί οι άνθρω­ποι ήρθαν σπί­τι μας και σκό­τω­σαν το παι­δί μας. Αυτό μπο­ρούν να το κατα­λά­βουν όλοι;» είχε πει στο πρώ­το δικα­στή­ριο , τον Οκτώ­βριο του 2015 , όταν βρέ­θη­κε στο βήμα του μάρ­τυ­ρα και ενώ η Χρυ­σή Αυγή είχε παρου­σία με 18 έδρες στην Βου­λή. Τότε στην κατά­θε­σή της η μάνα του Παύ­λου, που δεν έλλει­ψε σχε­δόν ποτέ από το δικα­στή­ριο στην πρώ­τη δίκη, είχε πίσω της όσο βρι­σκό­ταν στο βήμα, τον Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά, τον άνθρω­πο που κατά­φε­ρε δύο μαχαι­ριές στην καρ­διά του γιου της.

Σήμε­ρα είναι αμφί­βο­λο αν ο δρά­στης της δολο­φο­νί­ας θα επι­λέ­ξει να βρε­θεί στο δικα­στή­ριο καθώς στις προη­γού­με­νες συνε­δριά­σεις του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των δεν ζήτη­σε να μετα­χθεί για να είναι παρών στην δίκη.

Η κ. Φύσ­σα θα μιλή­σει σήμε­ρα για την υπό­θε­ση που άλλα­ξε την ζωή της ξεκι­νώ­ντας από το μοι­ραίο βρά­δυ που είδε το παι­δί της νεκρό στο Γενι­κό Κρα­τι­κό της Νίκαιας

«Φτά­νου­με στο Κρα­τι­κό. Βλέ­πω πολύ κόσμο απέ­ξω, συγ­γε­νείς, φίλους. Μπαί­νω τρέ­χο­ντας μέσα και βλέ­πω μπρο­στά μου δύο για­τρούς. Η για­τρός έκλαι­γε. Έκλαι­γε αλλά δεν μου έλε­γε, άρχι­σα να τρα­βάω το παρα­βάν να δω τι γίνε­ται. Ο για­τρός μου έδω­σε ένα χάπι και μου είπε την αλή­θεια. «Ο Παύ­λος έφυ­γε». Και είπα «Πώς είναι δυνα­τόν;». Μου είπε ότι τον μαχαί­ρω­σαν στην καρ­διά, η Χρυ­σή Αυγή. Και μου λέει: «Υπο­μο­νή, τον έχουν πιά­σει». Και ότι οι μαχαι­ριές ήταν επαγ­γελ­μα­τι­κές και πως και εδώ έξω να γινό­ταν το κακό, δεν θα προ­λά­βαι­ναν οι γιατροί.

Στις πεντέ­μι­σι το από­γευ­μα μιλά­γα­με και στις τρεις το πρωί βρή­κα το παι­δί μου με δυο μαχαι­ριές στο νεκρο­θά­λα­μο. Το παι­δί μου όμως δεν τρό­μα­ξε, για αυτούς που νομί­ζουν ότι τον τρό­μα­ξαν το λέω, να ξέρουν ότι το παι­δί μου απλά κοι­μή­θη­κε. Ήταν ένας άγγε­λος. Προ­σπα­θού­σα να τον ζεστά­νω», είχε πει στην κατά­θε­σή της στην πρώ­τη δίκη.

Στην προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­ση του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των η πρό­ε­δρος κάλε­σε την κ. Φύσ­σα μετά το μεση­μέ­ρι να ξεκι­νή­σει να κατα­θέ­τει, ωστό­σο αυτό δεν κατέ­στη εφι­κτό καθώς δεν λει­τουρ­γού­σαν τα μικρό­φω­να στην αίθου­σα γεγο­νός για το οποίο δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν δικη­γό­ροι και των δύο πλευ­ρών αλλά και δημοσιογράφοι.

Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Εφετείο Αθήνας, όπου θα καταθέσει η Μ. Φύσσα

Σε συγκέ­ντρω­ση σήμε­ρα στις 9 π.μ. έξω από το Εφε­τείο στη δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σής Αυγής καλούν συν­δι­κά­τα και μαζι­κοί φορείς

Σήμε­ρα κατα­θέ­τει στο δευ­τε­ρο­βάθ­μιο δικα­στή­ριο η Μάγδα Φύσ­σα, μητέ­ρα του δολο­φο­νη­μέ­νου αντι­φα­σί­στα μου­σι­κού Παύ­λου Φύσσα.

Σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στη συγκέ­ντρω­ση καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο Πει­ραιά. «Οι εργα­το­γει­το­νιές του Πει­ραιά, γέν­νη­μα — θρέμ­μα των οποί­ων ήταν και ο Παύ­λος, έχουν απο­δεί­ξει ότι σε αυτά τα χώμα­τα φασί­στες δεν χωρά­νε. Το σύν­θη­μα που φώνα­ξαν οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός του Πει­ραιά “Έξω οι φασί­στες από τις γει­το­νιές μας” στο συλ­λα­λη­τή­ριο που έγι­νε στη μνή­μη του δολο­φο­νη­μέ­νου Παύ­λου, ηχεί ακό­μη!», σημειώ­νει και τονί­ζει: «Ο εργα­ζό­με­νος λαός είναι αυτός που θα στεί­λει τους φασί­στες πίσω στο χρο­νο­ντού­λα­πο της Ιστορίας».

Το Εργα­τι­κό Κέντρο Λαυ­ρί­ου — Αν. Αττι­κής τονί­ζει μετα­ξύ άλλων: «Την Παρα­σκευή 7 Οκτώ­βρη θα είμα­στε όλοι στο πλευ­ρό της Μάγδας Φύσ­σα και ενά­ντια σε ό,τι πιο σκο­τει­νό και βρώ­μι­κο έχει επι­νοη­θεί, τον ναζι­σμό-φασι­σμό και την σάπια ιδε­ο­λο­γία του».

«Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό της Μάγδας Φύσ­σα», τονί­ζει το Συν­δι­κά­το Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Μετάλ­λου και Εργα­ζο­μέ­νων Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δας, σημειώ­νο­ντας ότι «απαι­τού­με οι ναζί πιο βαθιά στη φυλακή.

Κάλε­σμα σε κάθε σωμα­τείο, κάθε εργα­ζό­με­νο και άνερ­γο, στη νεο­λαία, στους συντα­ξιού­χους να δώσουν μαζι­κά το «παρών» έξω από το Εφε­τείο απευ­θύ­νει και το Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων Αθήνας.

Επί­σης σε μαζι­κή συμ­με­το­χή καλούν με απο­φά­σεις τους Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι της Αθή­νας και συγκε­κρι­μέ­να οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι Γεω­λο­γι­κού, Φιλο­σο­φι­κής, Παι­δα­γω­γι­κού, Πλη­ρο­φο­ρι­κής, Τούρ­κι­κων Σπου­δών, Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας ΕΚΠΑ, Αρχι­τε­κτο­νι­κής, Τοπο­γρά­φων ΕΜΠ, Γεω­πο­νι­κού, Σχο­λής Επι­στη­μών Τρο­φί­μων ΠΑΔΑ και ο Σύλ­λο­γος Οικο­τρό­φων Νέων Φοι­τη­τι­κών Εστιών ΕΜΠ.

Τις γυναί­κες της βιο­πά­λης, ιδιαί­τε­ρα τις νέες γυναί­κες, τις νέες μητέ­ρες, να δώσουν αγω­νι­στι­κό «παρών» έξω από το Εφε­τείο καλεί η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλάδας.

«Στις 7/10/2022 φωνά­ζου­με ξανά δυνα­τά: Οι ναζί να μεί­νουν για πάντα στη φυλα­κή! Τσα­κί­ζου­με τους φασί­στες σε κάθε γει­το­νιά!» ανα­φέ­ρει η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας, καλώ­ντας τις επό­με­νες μέρες, και ειδι­κά την Παρα­σκευή να εκφρά­σουν την κατα­δί­κη τους ενά­ντια στον φασι­σμό με όλους τους τρό­πους σε όλα τα σχο­λεία: Με ψηφί­σμα­τα, συζη­τή­σεις, συνε­λεύ­σεις, ενη­με­ρώ­σεις σε όλες τις τάξεις, με συν­θή­μα­τα σε τοί­χους και με τσά­ντες, με πανό, με αντι­φα­σι­στι­κά γκρά­φι­τι και φωτογραφίες.

Κάλε­σμα στην κινη­το­ποί­η­ση απευ­θύ­νουν ακό­μα ο Σύλ­λο­γος Εκπαι­δευ­τι­κών ΠΕ «Γ. Σεφέ­ρης», τα ναυ­τερ­γα­τι­κά Σωμα­τεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Ένω­ση Λογι­στών Ελεγ­κτών Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στην Ειδι­κή Αγω­γή, ο Σύλ­λο­γος Υπαλ­λή­λων Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθήνας.

Επι­πλέ­ον η ΑΔΕΔΥ έχει προ­κη­ρύ­ξει στά­ση εργα­σί­ας από την αρχή της βάρ­διας έως τις 11 π.μ. και καλεί σε συμ­με­το­χή στη συγκέντρωση.

Αντι­φα­σι­στι­κή συναυ­λία οργα­νώ­νουν την Παρα­σκευή 7 Οκτώ­βρη, μέρα συμπλή­ρω­σης 2 ετών από την κατα­δί­κη της Χρυ­σής Αυγής, Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι του ΑΠΘ, με σύν­θη­μα «Τον φασι­σμό και το σύστη­μα που τον γεν­νά πολε­μά­με!». Η συναυ­λία θα ξεκι­νή­σει στις 9 μ.μ. στο κυλι­κείο του Πολυ­τε­χνεί­ου του ΑΠΘ. Συμ­με­τέ­χουν «Το Σφάλ­μα» και άλλοι καλλιτέχνες.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο