Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναυάγια σε Λέσβο — Κύθηρα: Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Παρά τις πολύ κακές και­ρι­κές συν­θή­κες συνε­χί­ζο­νται σήμε­ρα οι έρευ­νες για αγνο­ού­με­νους μετά το τρα­γι­κό ναυά­γιο στη Λέσβο, το δεύ­τε­ρο μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτό που έγι­νε στα ανοι­χτά των Κυθήρων.

Σύμ­φω­να με την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση, μέχρι στιγ­μής στη Λέσβο έχουν δια­σω­θεί 25 άτο­μα (11 άνδρες και 14 γυναί­κες), ενώ, σήμ­ρα το πρωί εντο­πί­στη­καν στη ξηρά τρεις ακό­μη αγνο­ού­με­νοι. Οπως είχε γίνει γνω­στό νωρί­τε­ρα, οι σοροί που έχουν εντο­πι­στεί είναι 18. Ανά­με­σα στα θύμα­τα 16 νεα­ρές γυναί­κες αφρι­κα­νι­κής κατα­γω­γής, ένα ανή­λι­κο αγό­ρι και ένας ακό­μη άνδρας που ανα­σύρ­θη­κε νεκρός ώρες αργό­τε­ρα απ’ τα πρώ­τα κορί­τσια. Παράλ­λη­λα αγνο­ού­νται 7 άτο­μα, εφό­σον τελι­κά στη βάρ­κα επέ­βαι­ναν 53 όπως ανα­φέ­ρουν οι νεό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετέ­δω­σε η ΕΡΤ και όχι 40 σύμ­φω­να με τα όσα έγι­ναν αρχι­κά γνω­στά απ’ τους διασωθέντες.

Η βάρ­κα στην οποία επέ­βαι­ναν, σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, είχε ανα­χω­ρή­σει εν μέσω θυελ­λω­δών ανέ­μων από το Αϊβα­λί της Τουρκίας.

Συγκλο­νι­στι­κά είναι και όσα περι­γρά­φουν οι διασωθέντες.

«Από τη μία η βάρ­κα μας τρα­βού­σε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύμα­τα μας έσπρω­χναν πάλι προς τα βρά­χια. Αυτό έγι­νε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά από το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρί­στη­κε στα δύο. Οπό­τε εγώ χτύ­πη­σα στα βρά­χια και τραυ­μα­τί­στη­κα στο πόδι. Όλοι άρχι­σαν να πηδούν στη θάλασ­σα, για­τί πλέ­ον το σκά­φος βυθι­ζό­ταν», είπαν συγκλο­νι­σμέ­νες, η Άμι­να και η Ισμα­χάν, που κατά­φε­ραν να σωθούν.

Συγκλο­νι­στι­κή είναι και η μαρ­τυ­ρία γυναί­κας που είπε ότι κατά­φε­ρε να σωθεί χάρη στο σωσί­βιο ενός πνιγ­μέ­νου ανθρώ­που που βρι­σκό­ταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια.

Στα Κύθηρα

Στο ναυά­γιο στα Κύθη­ρα οι εικό­νες σοκά­ρουν με προ­σω­πι­κά αντι­κεί­με­να των ανθρώ­πων να επι­πλέ­ουν στα νερά της θάλασσας.

Ένα ιστιο­φό­ρο με 95 ανθρώ­πους βρέ­θη­κε στο έλε­ος των και­ρι­κών συν­θη­κών και δια­λύ­θη­κε στα Κύθηρα.

Του­λά­χι­στον 80 πρό­σφυ­γες – μετα­νά­στες είχαν δια­σω­θεί μέχρι το βρά­δυ της Πέμ­πτης μετά την πρό­σκρου­ση του ιστιο­φό­ρου σε βρά­χια σε θαλάσ­σια από­κρη­μνη περιο­χή, στο Δια­κό­φτι Κυθή­ρων, κοντά στο λιμά­νι. Στα Κύθη­ρα δεν έχει ανα­συρ­θεί ακό­μη κάποια σορός όμως υπάρ­χουν μαρ­τυ­ρί­ες για του­λά­χι­στον πέντε νεκρούς. Οι αγνο­ού­με­νοι είναι 15.

Στο σκά­φος επέ­βαι­ναν, σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες από τις αρχές, μετα­νά­στες με κατα­γω­γή κυρί­ως από το Αφγα­νι­στάν. 11 άτο­μα μετα­φέρ­θη­καν στο νοσο­κο­μείο του νησιού για τις πρώ­τες βοή­θειες και 69 σε ένα παλιό δημο­τι­κό σχο­λείο, όπως δήλω­σε στην ΕΡΤ ο δήμαρ­χος του νησιού. Δεκα­ο­κτώ από τους δια­σω­θέ­ντες είναι παι­διά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επι­χεί­ρη­ση του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, με τη συν­δρο­μή του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, της Πυρο­σβε­στι­κής και της Αστυ­νο­μί­ας για τον εντο­πι­σμό των 15 με 16 αγνο­ου­μέ­νων συνε­χί­ζε­ται υπό δυσμε­νείς συν­θή­κες, καθώς πνέ­ουν άνε­μοι έντα­σης 8 με 10 μποφόρ.

Οι πιθα­νό­τη­τες να βρε­θούν άνθρω­ποι ζωντα­νοί είναι περιο­ρι­σμέ­νες δεδο­μέ­νου ότι το ιστιο­φό­ρο προ­σέ­κρου­σε βρά­χια με μαρ­τυ­ρί­ες να θέλουν ανθρώ­πους να πέφτουν πάνω σε αυτά.

Τουλάχιστον 237 χάθηκαν απ’ την αρχή του χρόνου στην ανατ. Μεσόγειο

Η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες και ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ) εκφρά­ζουν τη βαθιά τους θλί­ψη για τα πρό­σφα­τα ναυά­για ανοι­χτά της Λέσβου και των Κυθή­ρων και ταυ­τό­χρο­να ευγνω­μο­σύ­νη και την εκτί­μη­σή τους σε όλους όσοι συμ­με­τεί­χαν στις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης εν μέσω δυσμε­νών συν­θη­κών, όπως και στους κατοί­κους των Κυθή­ρων που γεν­ναιό­δω­ρα προ­σέ­φε­ραν φαγη­τό, ρού­χα και είδη πρώ­της ανά­γκης στους διασωθέντες.

«Οι τρα­γω­δί­ες αυτές είναι μια οδυ­νη­ρή υπεν­θύ­μι­ση ότι είναι ανά­γκη να γίνουν περισ­σό­τε­ρα για να μην ανα­γκά­ζο­νται όσοι φεύ­γουν κυνη­γη­μέ­νοι από διώ­ξεις και πολέ­μους να εμπι­στεύ­ο­νται τη ζωή τους σε αδί­στα­κτους δια­κι­νη­τές. Χρειά­ζε­ται διε­θνής και περι­φε­ρεια­κή συνερ­γα­σία για να δια­σφα­λι­στεί η πρό­σβα­ση των ανθρώ­πων στο άσυ­λο και σε ασφα­λείς οδούς», σημεί­ω­σε η Maria Clara Martin, Αντι­πρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας στην Ελλάδα.

«Σήμε­ρα γίνα­με μάρ­τυ­ρες δύο ακό­μα τρα­γω­διών στη Μεσό­γειο. Άνθρω­ποι που ζητούν απελ­πι­σμέ­να την ασφά­λεια και μια καλύ­τε­ρη ζωή, ρισκά­ρουν τα πάντα σε θανά­σι­μα ταξί­δια», ανέ­φε­ρε ο Gianluca Rocco, Επι­κε­φα­λής του ΔΟΜ Ελλά­δας. «Η κατά­στα­ση αυτή ανα­δει­κνύ­ει την ανά­γκη να εντα­τι­κο­ποι­ή­σου­με τις διε­θνείς συνερ­γα­σί­ες για να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές και να βελ­τιώ­σου­με τις διό­δους για ασφα­λή και νόμι­μη μετα­νά­στευ­ση», προσέθεσε.

Μέχρι στιγ­μής μέσα στο 2022, έχουν σημειω­θεί 7.000 αφί­ξεις μέσω θαλάσ­σης στην Ελλά­δα. Οι κύριες εθνι­κό­τη­τες των νέο-αφι­χθέ­ντων περι­λαμ­βά­νουν την Παλαι­στί­νη, το Αφγα­νι­στάν και τη Σομα­λία. Από τις αρχές του 2022, και πριν από τις σημε­ρι­νές τρα­γω­δί­ες, 237 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνο­ού­νται στην προ­σπά­θειά τους να δια­σχί­σουν την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, σύμ­φω­να με το Missing Migrants Project του ΔΟΜ. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών ή αγνο­ού­με­νων στη Μεσό­γειο θάλασ­σα για την ίδια περί­ο­δο ανέρ­χε­ται σε 1.522.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο