Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ…

…ή πώς το «διεθνές δίκαιο» κόβεται και ράβεται στα μέτρα των ιμπεριαλιστών με θύματα τους λαούς

Η εικο­στή επέ­τειος από την ιμπε­ρια­λι­στι­κή εισβο­λή των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους στο Ιράκ (20/3/2023) έρχε­ται να υπεν­θυ­μί­σει με πολύ χαρα­κτη­ρι­στι­κό τρό­πο το πώς το περι­βό­η­το «διε­θνές δίκαιο» κόβε­ται και ράβε­ται στα μέτρα των εκά­στο­τε ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων και αντα­γω­νι­σμών, με θύμα­τα πάντα τους λαούς.

Σήμε­ρα, εν μέσω της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης με τη Ρωσία στην Ουκρα­νία, οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους, με προ­κλη­τι­κή υπο­κρι­σία, εμφα­νί­ζο­νται ως οι υπο­στη­ρι­κτές του «διε­θνούς δικαί­ου», της «εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας, κυριαρ­χί­ας και ανε­ξαρ­τη­σί­ας» των χωρών. Υπερ­θε­μα­τί­ζουν για το «δίκιο του αμυ­νό­με­νου», καταγ­γέλ­λουν εγκλή­μα­τα πολέ­μου και βασα­νι­στή­ρια από τα ρωσι­κά στρατεύματα…

Τότε, 20 χρό­νια πριν, οι ρόλοι ήταν αντε­στραμ­μέ­νοι… Οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους, γρά­φο­ντας στα παλιά τους τα παπού­τσια όλα τα παρα­πά­νω, εισέ­βα­λαν στρα­τιω­τι­κά και ισο­πέ­δω­σαν το Ιράκ, σκορ­πώ­ντας τον θάνα­το και την κατα­στρο­φή, με πρό­σχη­μα τα ανύ­παρ­κτα «όπλα μαζι­κής κατα­στρο­φής» του ιρα­κι­νού καθε­στώ­τος του Σαντάμ Χου­σε­ΐν, που δεν βρέ­θη­καν ποτέ…

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή εισβο­λή με την ονο­μα­σία… «Ελευ­θε­ρία του Ιράκ» (Iraqi Freedom), ήταν η συνέ­χι­ση και κλι­μά­κω­ση της πρώ­της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης στο Ιράκ από τις 2/8/1990 έως τις 28/2/1991, στο πλαί­σιο του πρώ­του πολέ­μου στον Κόλ­πο. Ο στό­χος κοι­νός, η ενί­σχυ­ση της θέσης των ΗΠΑ και των αμε­ρι­κα­νι­κών μονο­πω­λί­ων στην κρί­σι­μη περιο­χή του Περ­σι­κού Κόλ­που, με τον τερά­στιο ορυ­κτό πλού­το και τη στρα­τη­γι­κή σημα­σία της.

Σε αυτήν την επέμ­βα­ση συνέ­βα­λε και η τότε ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, ενώ ψευ­δό­ταν περί «μη συμ­με­το­χής»: Με πρό­σχη­μα τις περι­βό­η­τες «συμ­βα­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις», παρεί­χε πολε­μι­κές διευ­κο­λύν­σεις στους εισβο­λείς, με τις βάσεις της Σού­δας, του Αρα­ξου, της Ανδρα­βί­δας κ.ά., με το πλοίο «Κου­ντου­ριώ­της» να συμ­με­τέ­χει στην ομπρέ­λα προ­στα­σί­ας για πλοία που μετέ­φε­ραν πολεμοφόδια…

Απο­τυ­πώ­νο­ντας την απο­γεί­ω­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας μετά την ολο­κλή­ρω­ση της αντε­πα­νά­στα­σης στην ΕΣΣΔ και τις σοσια­λι­στι­κές χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης, η εισβο­λή του 2003 στο Ιράκ ήταν ο πρώ­τος «προ­λη­πτι­κός» πόλε­μος των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους. Περί­που 6 βδο­μά­δες πριν την επί­θε­ση, ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάου­ελ, μιλώ­ντας στον ΟΗΕ, κατη­γό­ρη­σε τον Σ. Χου­σε­ΐν ότι είχε στην κατο­χή του βιο­λο­γι­κά και χημι­κά όπλα μαζι­κής κατα­στρο­φής, ότι στή­ρι­ζε τη «διε­θνή τρο­μο­κρα­τία» και επε­δί­ω­κε την κατα­σκευή πυρη­νι­κών όπλων. Με ιδιαί­τε­ρη θεα­τρι­κό­τη­τα, ο Πάου­ελ παρου­σί­α­σε μια σει­ρά «απο­δεί­ξεις»… Ολα τα προ­σχή­μα­τα και τα «στοι­χεία» της Ουά­σιγ­κτον, βέβαια, απο­δεί­χθη­καν ένα τερά­στιο ψέμα…

Η εισβο­λή που ξεκί­νη­σε τον Μάρ­τη του 2003 είχε αρχι­κά γρή­γο­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα σε ό,τι αφο­ρού­σε την επί­τευ­ξη βασι­κών επι­χει­ρη­σια­κών στό­χων: Στις 9/4/2003 είχε κατα­λη­φθεί η Βαγδά­τη και την 1η Μάη 2003 ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Τζορτζ Ουό­κερ Μπους κήρυσ­σε την «ολο­κλή­ρω­ση» της πρώ­της φάσης της στρα­τιω­τι­κής απο­στο­λής. Τον ίδιο μήνα διό­ρι­σε τον Πολ Μπρέ­μερ πρώ­το κατο­χι­κό διοι­κη­τή. Πριν το τέλος του 2003 ο Σ. Χου­σε­ΐν είχε συλ­λη­φθεί κοντά σε ένα υπό­γειο κατα­φύ­γιο κοντά στο Τικρίτ, φυλα­κί­στη­κε, κατα­δι­κά­στη­κε και απαγ­χο­νί­στη­κε τον Δεκέμ­βρη του 2006. Ηδη, το 2005, αμε­ρι­κα­νι­κή κυβερ­νη­τι­κή επι­τρο­πή ανα­γκά­στη­κε να παρα­δε­χθεί πως δεν υπήρ­χαν όπλα «μαζι­κής κατα­στρο­φής» στη χώρα…

Από το 2003, που ξεκί­νη­σε η επέμ­βα­ση και στα χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν, ο λαός του Ιράκ έζη­σε ανεί­πω­τες κατα­στρο­φές και σφαγές.

Οι ωμές απρο­κά­λυ­πτες επι­θέ­σεις Αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τών κατά αθώ­ων αμά­χων ήταν συχνές, όπως και το πλιά­τσι­κο αρχαιο­λο­γι­κών θησαυ­ρών και πετρε­λαϊ­κών κοι­τα­σμά­των από μονο­πώ­λια με άμε­ση δια­σύν­δε­ση με την Ουά­σιγ­κτον και τον αντι­πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέ­νεϊ. Ρόλο στο πλιά­τσι­κο του Ιράκ έπαι­ξαν και κατα­σκευα­στι­κές εται­ρεί­ες, όπως η «Halliburton» που συν­δε­ό­ταν επί­σης με τον Τσένεϊ.

Φυλα­κές όπως το Αμπου Γκρεμπ μετα­τρά­πη­καν σε πραγ­μα­τι­κά κολα­στή­ρια, ιδιαί­τε­ρα για Ιρα­κι­νούς που αντι­στά­θη­καν στην αμε­ρι­κα­νι­κή κατο­χή. Μετα­ξύ 2006 — 2008 εξε­λί­χθη­καν και εμφύ­λιες συγκρούσεις.

Το 2011 ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός απέ­συ­ρε τις περισ­σό­τε­ρες δυνά­μεις για να επι­στρέ­ψει το 2014 με την επι­χεί­ρη­ση «Inherent Resolve». Με πολ­λα­πλούς διαύ­λους με τις αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες, «άνθι­σαν» τα «λου­λού­δια» των τζι­χα­ντι­στών του «Ισλα­μι­κού Κρά­τους» και της «Αλ Κάι­ντα», που εκτός των άλλων απο­τέ­λε­σαν το πρό­σχη­μα για τη νέα στρα­τιω­τι­κή ενί­σχυ­ση των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και ευρύ­τε­ρα στην περιοχή.

Στα τέλη του 2022 στο Ιράκ βρί­σκο­νταν πλέ­ον περί­που 900 Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες, ωστό­σο οι πλη­γές της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης στον ιρα­κι­νό λαό παρα­μέ­νουν βαθιές και ορθάνοιχτες…

Το τερά­στιο κόστος της 20ετούς επέμ­βα­σης σε ανθρώ­πι­νες ζωές είναι δύσκο­λο να υπο­λο­γι­στεί με ακρί­βεια. Κατά ορι­σμέ­νες εκτι­μή­σεις, άνθρω­ποι και των δύο πλευ­ρών που πέθα­ναν άμε­σα από το 2003 έως το 2014 υπο­λο­γί­ζο­νται σε περί­που 580.000. Ωστό­σο, υπάρ­χουν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες τραυ­μα­τί­ες που πέθα­ναν μέρες, μήνες ή και λίγα χρό­νια μετά τον τραυ­μα­τι­σμό τους από συγκρού­σεις ή βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις. Αυτοί υπο­λο­γί­ζε­ται πως είναι μέχρι και τετρα­πλά­σιοι, πάνω από 2.320.000 άτο­μα. Επι­πλέ­ον, υπάρ­χουν και θύμα­τα από τη διά­λυ­ση ή κατάρ­ρευ­ση υπο­δο­μών, υπη­ρε­σιών υγεί­ας που δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται… Υπάρ­χουν επί­σης πάνω από 7 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες και άλλα 8.000.000 εκτοπισμένοι.

Η φετι­νή μελέ­τη «Εκτι­μή­σεις Δαπα­νών Πολέ­μου» (Costs of War Project) του Ινστι­τού­του Διε­θνών Σπου­δών Ουά­τσον στο Πανε­πι­στή­μιο Μπρά­ουν (www.costsofwar.org) ανε­βά­ζει το κόστος του πολέ­μου στο Ιράκ μετα­ξύ 2003–2023 σε του­λά­χι­στον 1,79 τρισ. δολά­ρια, χωρίς τις δαπά­νες που ζήτη­σε για το νέο οικο­νο­μι­κό έτος το Πεντά­γω­νο και το αρμό­διο υπουρ­γείο Αμε­ρι­κα­νών Βετε­ρά­νων για την περί­θαλ­ψη των τελευταίων.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ υπάρ­χουν σημα­ντι­κές ελλεί­ψεις στην ύδρευ­ση, ακό­μη και στην παρα­γω­γή Ενέρ­γειας, μολο­νό­τι η χώρα δια­θέ­τει τερά­στια πετρε­λαϊ­κά κοι­τά­σμα­τα που τα εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται κυρί­ως ξένα μονοπώλια.

Δ.Ο.

Ριζο­σπά­στης

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο