Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

21ο Συνέδριο ΚΚΕ – 2η μέρα, με ενθουσιασμό, αποφασιστικότητα και πείσμα για πιο δυνατό Κόμμα παντός καιρού!

Ενθουσιασμός, αποφασιστικότητα και πείσμα για πιο δυνατό ΚΚΕ!
Ο ΓΓ της ΚΕ
, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσίασε την εισήγηση της ΚΕ
Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα Σάββατο με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης από την πανδημία και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

21ο Συνέδριο ΚΚΕ κτίριο ΚΕ«Συντρόφισσες και σύντροφοι, το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ συγκροτείται σε Σώμα»
Με αυτό το «εναρκτήριο λάκτισμα» το πρωί της Παρασκευής και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τους εκατοντάδες εκλεγμένους αντιπροσώπους των Κομματικών Οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκίνησαν οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας, στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.
Όπως και στην εναρκτήρια εκδήλωση της Πέμπτης, έτσι και την Παρασκευή το κλίμα ήταν γιορτινό από νωρίς το πρωί. Από την ώρα που οι πρώτοι σύνεδροι έφταναν στον χώρο, πολύ πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, κυρίως από τις Οργανώσεις της επαρχίας και του εξωτερικού, αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία για να περιηγηθούν στους ανακαινισμένους χώρους του κτιρίου, να δουν την έκθεση αφίσας που στήθηκε στο αίθριο.
Να απολαύσουν και από κοντά το θαυμαστό αποτέλεσμα της δουλειάς εκατοντάδων τεχνιτών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και εθελοντών που απασχολήθηκαν στην επισκευή και στην αναμόρφωση της πρόσοψης και των χώρων της έδρας της ΚΕ.
Τα μέτρα πρόληψης από την πανδημία ήταν υποδειγματικά. Από τη θερμομέτρηση στην είσοδο και τη χωροθέτηση του αίθριου ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, μέχρι τις μάσκες και τα αντισηπτικά.

Και, βέβαια, με την κατανομή των συνέδρων σε δύο διαφορετικούς χώρους του κτιρίου, ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις στη διάρκεια των εργασιών: Στην Αίθουσα Συνεδρίων και στην ειδικά διαμορφωμένη ψηλοτάβανη αίθουσα του ισογείου, από όπου παρακολουθούσαν τις εργασίες σε γιγαντοοθόνη.
Το ίδιο το Συνέδριο είναι μία ακόμα τρανή επιβεβαίωση ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο στη δράση του Κόμματος.  Όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα την περίοδο της πανδημίας, έτσι και τώρα η διά ζώσης οργάνωση του Συνεδρίου και όλης της προσυνεδριακής δουλειάς έγινε εφικτή χάρη στη συνειδητή πειθαρχία των μελών και στον καλό σχεδιασμό των Οργάνων του Κόμματος.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι χτες βράδυ και επαναλαμβάνονται σήμερα Σάββατο 26 Ιούνη.
Το Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Ιούνη με την εκλογή νέας ΚΕ και νέας ΚΕΟΕ. Θυμίζουμε ότι τα θέματα του Συνεδρίου, με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, είναι τα εξής:
α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο.
β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.συλλεκτική έκδοση για την ιστορία του κτιρίου της ΚΕ στον Περισσό

Στον καλαίσθητο φάκελο του Συνεδρίου οι σύνεδροι, πέρα από την εισήγηση και τα υπόλοιπα υλικά, βρήκαν ως δώρο την αφιερωμένη στην Ιστορία του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚΕ έκδοση (με μοναδική ξυλόγλυπτη τεχνοτροπία στη θήκη της) και επίσης, ένα πιστό αντίγραφο από την παράνομη μπροσούρα «Κανόνες συνωμοτικότητας και επαγρύπνησης», που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ το 1973 και ανατυπώθηκε ειδικά προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου, από το πρωτότυπο που φυλάσσεται στο Αρχείο του Κόμματος.
Τέλος, ο φάκελος περιείχε μια προσωπογραφία του Λένιν, ακουαρέλα, στη βάση ιστορικής φωτογραφίας του 1920, προσφορά της Τομεακής Οργάνωσης Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ για το Συνέδριο του Κόμματος.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ προς τιμήν του 21ου Συνέδριου
Έργα τέχνης, ακοίμητοι μάρτυρες της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος
Μέρος της πινακοθήκης του ΚΚΕ εκτίθεται αυτές τις μέρες στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων

Στην αναβαθμισμένη και ανακαινισμένη έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιούνται από χτες οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος.
Οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη περίοδο ήταν επιβεβλημένο να πραγματοποιηθούν λόγω των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο κτιριακό συγκρότημα στη φυσιολογική «μάχη» που δίνει με το χρόνο, για να αντιμετωπιστούν φθορές λόγω και της ηλικίας των υλικών του, πάντα βέβαια με σεβασμό στην αρχική μορφή, στον χαρακτήρα και το ύφος του.
Πάντα με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου, που είναι δεμένη με τη σύγχρονη Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με τις σκληρές μάχες όλων των τελευταίων δεκαετιών, για να μείνει υψωμένη η σημαία του ΚΚΕ μέσα στη θύελλα της αντεπανάστασης.

21ο Συνέδριο ΚΚΕ κτίριο ΚΕΈνα έργο που, οπουδήποτε αλλού, θα χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί, έγινε κατορθωτό σε δύο μήνες, υλοποιώντας την απόφαση και τη δέσμευση ότι το Συνέδριο του Κόμματος θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο κτίριο.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε ομάδα μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, ενώ δούλεψαν με αυταπάρνηση και πολλοί ακόμα τεχνίτες και εθελοντές. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά, αλλά και με «κόκκινα Σάββατα», για να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή, να αναδειχθούν η σημασία της και η υπεροχή του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα.
Οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε κατορθωτό να χτιστεί το κτίριο και να αποκτήσει «σπίτι» το ΚΚΕ, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980: Με εθελοντική, σχεδιασμένη δουλειά, με την ανιδιοτελή προσφορά και το μεράκι, με την οικονομική προσφορά και στήριξη.
Το ανακαινισμένο αίθριο, τα αναβατόρια που μπήκαν ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, τα έργα τέχνης που κοσμούν το κτίριο και συντηρήθηκαν, η ενίσχυση του πρασίνου «κλέβουν» τις εντυπώσεις.ΚΕ ΚΚΕ Περισσός 21ο Συνέδριο

Παράλληλα, τα γιγαντοπανό που έχουν απλωθεί στην πρόσοψη του κτιρίου, οι σημαίες και τα συνθήματα γύρω από το κτίριο στη λεωφόρο Ηρακλείου στέλνουν το δικό τους μήνυμα: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό», «Γράψαμε Ιστορία. Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε», «Δυνατό ΚΚΕ. Ριζωμένο στους χώρους δουλειάς με γερές Οργανώσεις παντού».

Πλευρές της ιστορίας του κτιρίου και όλα αυτά που το καθιστούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορική εργατική περιοχή του Περισσού, αλλά συνώνυμο της κομμουνιστικής δράσης στη χώρα μας, περιέχονται στη νέα, ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση που επιμελήθηκε η ΚΕ του ΚΚΕ και όποιος επιθυμεί μπορεί να την προμηθευτεί από τις Οργανώσεις του Κόμματος.

Μηνύματα από όλο τον κόσμο για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Στα 101 έφτασαν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο που χαιρετίζουν με μηνύματά τους το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εκφράζοντας ευχές για την επιτυχία των εργασιών του.
ℹ️  Δημοσιεύονται ολόκληρα στο «902.gr» και συγκεντρώνονται στη διεύθυνση www.902.gr/node/261661.

Εύχονται καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου

 • Δημήτρης Τζουμάκης – Ηθοποιός
 • Κώστας Τριανταφύλλου – Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθήνας
 • Νικολέτα Βλαβιανού – Ηθοποιός
 • Βασίλης Γκιτάκος – Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ
 • Βασίλης Πετρόπουλος – Γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ
 • Γιάννης Παυλάκης – Πρόεδρος της Αθλητικής Ενωσης Σωματείων Γυμναστικής Διοίκησης Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας
 • Γιώργος Πομάσκι – Ομοσπονδιακός προπονητής Στίβου
 • Σταμάτης Πελάης – Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων της Κέρκυρας
 • Βασίλης Ζουμπουρλής – Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
 • Σταύρος Τάσσος – Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ
 • Σπύρος Βασδέκης – Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΕΣΟΑ)
 • Λάμπρος Παπακώστας – Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος
 • Νίκος Παπαδόπουλος – Ποδοσφαιριστής
 • Χαράλαμπος Πουλόπουλος – Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
 • Γιάννης Παπαζαχαριάκης – Μουσικός
 • Διονύσης Τσακνής – Τραγουδοποιός
 • Μαρίνα ΣαραντέαΤσίγκα, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών
 • Στάθης Αναστασόπουλος – Μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υδραυλικών
 • Κώστας Καζάκος – Ηθοποιός
 • Λιάνα Κανέλλη – Δημοσιογράφος, βουλευτής του ΚΚΕ
 • Βιολέτα Ίκαρη – Τραγουδίστρια
 • Γιώργος Μαργαρίτης – Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ
 • Μάνος Σαριδάκης – Kοσμολόγος – αστροφυσικός, κύριος ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Baylor University, ΗΠΑ
 • Σέλμις Μαρία Κορτίνα – Πρέσβειρα της Κούβας και επίσης
 • Γαβριήλ Ιωαννίδης – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας
 • Κώστας Βουρδέρης – Απόγονος μαχητή του ΔΣΕ
 • Χρήστος Λιονής – Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Γεωργία Ζωγράφου – Μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και κριτής στίβου του ΣΕΓΑΣ
 • Αννα Δημητροπούλου – Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Νόστος»
 • Παναγιώτης Κανελλόπουλος – Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος
 • Μανώλης Καμηλάκης – Μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής
 • Χάρης Παπαμάργαρης – Οικονομολόγος, πρώην υπουργός
 • Βλάσης Παπαγιαννακόπουλος – Βετεράνος κομμουνιστής της Εθνικής Αντίστασης
 • Δημήτρης Σταθόπουλος – Συνταξιούχος εφέτης Διοικ. Δικαστηρίων

Πηγή – περισσότερα