Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

22 Ιουνίου 1941: Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στην ΕΣΣΔ

Ως τα μέσα περίπου του 1941 η φασιστική Γερμανία είχε επιβάλει την κυριαρχία της πάνω στο απέραντο έδαφος, που επεκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού ως τα σοβιετικά σύνορα και από το Νάρβικ ως την Κρήτη. Στην Ευρώπη συνέχιζε τον αγώνα μόνο η Αγγλία. Οι λαοί των χωρών, που είχαν καταλάβει οι φασίστες επιδρομείς, έκαναν τότε μόλις τα πρώτα βήματα στο δρόμο της Αντίστασης. Η οικονομία των χωρών αυτών, καθώς και των κρατών – δορυφόρων, εξυπηρετούσε τις στρατιωτικές στρατηγικές ανάγκες της Γερμανίας. Οι χιτλερικές Ενοπλες Δυνάμεις, που είχαν συσσωρεύσει πολεμική πείρα δύο χρόνων, φαίνονταν ανίκητες.

Το μοναδικό κράτος που εμπόδιζε το γερμανοφασιστικό ιμπεριαλισμό να επιβάλει απόλυτη κυριαρχία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν η Σοβιετική Ενωση. Τον Ιούνη του 1941 η χιτλερική Γερμανία είχε τελειώσει τις τελευταίες προετοιμασίες για τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ.

Στις 22 Ιούνη 1941, τα ξημερώματα, η φασιστική Γερμανία επιτέθηκε δόλια κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Χιλιάδες κανόνια άνοιξαν πυρ εναντίον των συνοριακών φυλακίων και οχυρώσεων. Αεροπλάνα με τη σβάστικα στα φτερά βομβάρδισαν μαζικά το Κίεβο, το Ζιτόμιρ, τη Σεβαστούπολη, το Μινσκ, το Σμολένσκ, τη Ρίγα, το Κάουνας και άλλες πόλεις. Τα ναζιστικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα της ΕΣΣΔ. Το «σχέδιο Μπαρμπαρόσα» είχε τεθεί σε ενέργεια. Μόνο αφού πέρασε μιάμιση ώρα ύστερα από την επίθεση, η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε τυπικά τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ, μέσω του πρεσβευτή της στη Μόσχα. Στις 22 Ιούνη ανήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δημοσίευσε μια ψεύτικη εξήγηση για τα αίτια της επίθεσης: «Για να σώσουμε όλο τον παγκόσμιο πολιτισμό από το θανάσιμο κίνδυνο του μπολσεβικισμού». Μετά τη Γερμανία μπήκαν στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ενωσης η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία. Τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ κήρυξε και η φασιστική κυβέρνηση της Σλοβακίας, ενώ η κυβέρνηση του Βισύ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις. Είχε αρχίσει η εκστρατεία των φασιστικών κρατών εναντίον του σοσιαλιστικού κράτους.

Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας και των άλλων συμμάχων της ενάντια στη Σοβιετική Ενωση είναι και η αρχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που έληξε με τη μεγαλειώδη νίκη του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Μετάβαση στο περιεχόμενο