Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

22 Αυγούστου 1642: Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία

Στις 22 Αυγού­στου 1642, με τη μάχη του Εντ­χιλ, αρχί­ζει ουσια­στι­κά ο αγγλι­κός εμφύ­λιος πόλε­μος. Στη μάχη αυτή αντι­πα­ρα­τέ­θη­καν οι δυνά­μεις του βασι­λιά της Αγγλί­ας Καρό­λου Α‘ και οι δυνά­μεις των επα­να­στα­τών με επι­κε­φα­λής τον κόμη του Εσεξ και τον Ολι­βερ Κρόμ­βελ. Η αντι­πα­ρά­θε­ση άρχι­σε το 1641 όταν ο βασι­λιάς κατάρ­γη­σε το Κοι­νο­βού­λιο, συλ­λαμ­βά­νο­ντας πολ­λούς βου­λευ­τές. Το Κοι­νο­βού­λιο ζητού­σε συστη­μα­τι­κά τον περιο­ρι­σμό των βασι­λι­κών εξουσιών.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό αυτού του πολέ­μου που έγι­νε σε δύο στά­δια (το πρώ­το από το 1642 ως το 1646 και το δεύ­τε­ρο το 1648) ήταν ο ιδιό­μορ­φος συσχε­τι­σμός των ταξι­κών δυνά­με­ων: η αστι­κή τάξη προ­σχώ­ρη­σε στην επα­νά­στα­ση μαζί με τη νέα αρι­στο­κρα­τία ενα­ντί­ον της φεου­δαρ­χι­κής αρι­στο­κρα­τί­ας και της κυρί­αρ­χης εκκλη­σί­ας. Στον πόλε­μο που εξα­πο­λύ­θη­κε από το βασι­λιά Κάρο­λο Α‘, ο επα­να­στα­τι­κός στρα­τός που το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της δύνα­μής του απο­τε­λού­σαν οι λαϊ­κές μάζες, νίκη­σε τις βασι­λι­κές δυνά­μεις. Ο Κάρο­λος Α‘εκτελέστηκε στις 30 Γενά­ρη του 1649 και στην Αγγλία εγκα­θι­δρύ­θη­κε δημοκρατία.

Η εξου­σία πέρα­σε στα χέρια των Ανε­ξαρ­τή­των (τη ριζο­σπα­στι­κή πτέ­ρυ­γα της αστι­κής τάξης και της νέας αρι­στο­κρα­τί­ας), που, μολο­νό­τι κατάρ­γη­σαν τη φεου­δαρ­χι­κή γαιο­κτη­σία, αντι­τά­χθη­καν αδιάλ­λα­κτα στις μάζες, οι οποί­ες προ­σπα­θού­σαν να διευ­ρύ­νουν την επα­νά­στα­ση και κυρί­ως να δώσουν δημο­κρα­τι­κή λύση στο αγρο­τι­κό ζήτη­μα. Η αστι­κή δημο­κρα­τία πήρε σύντο­μα τη μορ­φή της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας με επι­κε­φα­λής τον Ολι­βερ Κρόμ­βελ και άρχι­σε να λεη­λα­τεί τις αποι­κί­ες. Η Ιρλαν­δία υπο­τά­χθη­κε το 1651 και η Σκο­τία προ­σαρ­τή­θη­κε με τη βία το 1652. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της επα­νά­στα­σης που κερ­δή­θη­κε από το λαό, τα εκμε­ταλ­λεύ­τη­καν η αστι­κή τάξη και η νέα αρι­στο­κρα­τία, που πήραν πολ­λές γαί­ες των φεου­δαρ­χών, οι οποί­οι είχαν υπο­στη­ρί­ξει το βασι­λιά. Η φεου­δαρ­χι­κή γαιο­κτη­σία μετα­τρά­πη­κε σε αστι­κή ατο­μι­κή ιδιο­κτη­σία. Εξάλ­λου, οι αγρό­τες δεν απέ­κτη­σαν κανέ­να δικαί­ω­μα πάνω στη γη. Οι αδιά­κο­πες εξε­γέρ­σεις των μαζών φόβι­σαν την αστι­κή τάξη και τη νέα αρι­στο­κρα­τία, που φρό­ντι­σαν να απο­κα­τα­στή­σουν, το 1660, τη μοναρ­χία στο πρό­σω­πο του Καρό­λου Β‘ Στιούαρτ.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο