Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

22 Ιούνη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το φωτογραφικό — κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ

💯  Δευτέρα, 22 Ιούνη,20.30
🚩 Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη — Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ)

Η εκδή­λω­ση γίνε­ται με ευθύ­νη και υπό την αιγί­δα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, είναι αφιε­ρω­μέ­νη στο έργο του φωτο­γρα­φι­κού — κινη­μα­το­γρα­φι­κού συνερ­γεί­ου του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δος και θα παρευ­ρε­θεί ο ΓΓ της ΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Το πρό­γραμ­μα της εκδή­λω­σης περιλαμβάνει:

  • Παρου­σί­α­ση της δρα­στη­ριό­τη­τας του Επι­μορ­φω­τι­κού Κέντρου και των νέων υλι­κών με τα οποία εμπλου­τί­στη­καν οι συλ­λο­γές του, από τον υπεύ­θυ­νο λει­τουρ­γί­ας του, Νίκο Παπα­γε­ωρ­γά­κη.
  • Παρου­σί­α­ση της δρά­σης και του έργου του κινη­μα­το­γρα­φι­κού συνερ­γεί­ου του ΔΣΕ, από τον σκη­νο­θέ­τη Κώστα Στα­μα­τό­που­λο.
  • Ο ηθο­ποιός Αντώ­νης Ξένος θα δια­βά­σει το κεί­με­νο του Δημή­τρη Ραβά­νη — Ρεντή, «Σοφο­κλής οχτώ υπό το μηδέν».
  • Παρου­σί­α­ση μέρους των φωτο­γρα­φιών του ΔΣΕ, από τον δημο­σιο­γρά­φο Θανά­ση Λεκάτη.
  • Μου­σι­κό πρό­γραμ­μα, με τους Ρίτα Αντω­νο­πού­λου και Μανώ­λη Ανδρουλιδάκη.

ℹ️  Λόγω ειδι­κών συν­θη­κών, η συμ­με­το­χή είναι περιο­ρι­σμέ­νη και με σχε­τι­κή πρό­σκλη­ση.
Η εκδή­λω­ση θα παρου­σια­στεί από τον «Ριζο­σπά­στη» και το portal «902.gr».

Το κινηματογραφικό συνεργείο: Από αριστερά: Γιάννης (σκοτώθηκε από νάρκη), Γιώργος Σεβαστίκογλου (υπεύθυνος του κινηματογραφικού συνεργείου, σκηνοθέτης), Απόστολος Μουσούρης (οπερατέρ) και Μάνος Ζαχαρίας (σκηνοθέτης)

Το κινη­μα­το­γρα­φι­κό συνερ­γείο: Από αρι­στε­ρά: Γιάν­νης (σκο­τώ­θη­κε από νάρ­κη), Γιώρ­γος Σεβα­στί­κο­γλου (υπεύ­θυ­νος του κινη­μα­το­γρα­φι­κού συνερ­γεί­ου, σκη­νο­θέ­της), Από­στο­λος Μου­σού­ρης (οπε­ρα­τέρ) και Μάνος Ζαχα­ρί­ας (σκη­νο­θέ­της)

Η δράση του φωτογραφικού — κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ

Το 1948 ιδρύ­θη­κε το φωτο­γρα­φι­κό — κινη­μα­το­γρα­φι­κό συνερ­γείο, που υπα­γό­ταν στο Τμή­μα Δια­φώ­τι­σης του Αρχη­γεί­ου του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας. Στη φρο­ντί­δα του ήταν η κατα­γρα­φή της δρώ­σας Ιστο­ρί­ας, η απο­τύ­πω­ση — φωτο­γρα­φι­κή και κινη­μα­το­γρα­φι­κή — των δρα­στη­ριο­τή­των του, πρα­κτι­κή την οποία είχαν ακο­λου­θή­σει και το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ την περί­ο­δο της Αντίστασης.
Το συνερ­γείο συγκρο­τή­θη­κε από τους Γιώρ­γο Σεβα­στί­κο­γλου, Μάνο Ζαχα­ρία και Από­στο­λο Μου­σού­ρη. Μετέ­πει­τα έρχο­νται στο κινη­μα­το­γρα­φι­κό συνερ­γείο οι Φώτης Ματσά­κας, Βλα­δί­μη­ρος Παλαι­στής, Φαέ­θων και Γιάν­νης. Η ομά­δα αυτή είχε χρε­ω­θεί την κινη­μα­το­γρά­φη­ση επί­και­ρων και φωτο­γρα­φιών από τη ζωή και τη δρά­ση του ΔΣΕ, τα οποία μετα­φέ­ρο­νταν στο εξω­τε­ρι­κό για τεχνι­κή επε­ξερ­γα­σία με σκο­πό τη δια­νο­μή τους.

Το κινη­μα­το­γρα­φι­κό συνερ­γείο του ΔΣΕ δημιούρ­γη­σε έργο μονα­δι­κό, καθώς απο­τύ­πω­σε σημα­ντι­κά γεγο­νό­τα και στοι­χεία από την εξέ­λι­ξη της ένο­πλης ταξι­κής σύγκρου­σης σε Γράμ­μο και Βίτσι, τη ζωή του ΔΣΕ, την οργά­νω­ση της κοι­νω­νι­κής ζωής σε αυτές τις περιο­χές, καθώς και το πέρα­σμα των μαχη­τών και μαχη­τριών στην πολι­τι­κή προσφυγιά.

Χιλιά­δες πρό­σω­πα μαχη­τών και μαχη­τριών του ΔΣΕ έχουν απο­τυ­πω­θεί. Η καθη­με­ρι­νό­τη­τα των μαχη­τών, οι χώροι δια­βί­ω­σης, οι μάχες, η στρα­τιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση που ακο­λου­θού­σαν, η δια­φω­τι­στι­κή δου­λειά, οι συγκε­ντρώ­σεις — εκδη­λώ­σεις που γίνο­νταν για επι­βρά­βευ­ση και ηθι­κές αμοι­βές, οι δύσκο­λες στιγ­μές στο χει­ρουρ­γείο, στο αναρ­ρω­τή­ριο και τους θαλά­μους και ο ρόλος του Υγειο­νο­μι­κού του ΔΣΕ, η φρο­ντί­δα για την επι­βί­ω­ση και προ­στα­σία των παι­διών, η επί­σκε­ψη του Γάλ­λου κομ­μου­νι­στή ποι­η­τή Πωλ Ελυάρ στον Γράμ­μο και το Βίτσι, η οργά­νω­ση της ζωής στις ελεύ­θε­ρες περιο­χές, η δρά­ση των νέων μαχη­τών του ΔΣΕ και των γυναι­κών, αλλά και οι πρώ­τες μέρες της υπο­χώ­ρη­σης στην Αλβα­νία, καθώς και πλευ­ρές από τη ζωή στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά «ζωντα­νεύ­ουν» μπρο­στά στα μάτια μας. Πρό­κει­ται για ένα «μάχι­μο» υλι­κό, που φανε­ρώ­νει την ακα­τα­νί­κη­τη δύνα­μη, την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και πίστη των μαχη­τών του ΔΣΕ, τις αφά­ντα­στα σκλη­ρές συν­θή­κες μέσα στις οποί­ες δρού­σαν, «όλα γίνο­νται εδώ πάνω με το μυα­λό και τα χέρια», τον ανα­γκαίο και δίκαιο αγώ­να που έδω­σαν, ο οποί­ος αντι­κει­με­νι­κά εξέ­φρα­ζε τους πόθους και τις ανά­γκες των κατα­πιε­σμέ­νων απέ­να­ντι στους κατα­πιε­στές και εκμε­ταλ­λευ­τές τους.

Θέα­τρο στην πολι­τι­κή προσφυγιά

Αδιάψευστος μάρτυρας της Ιστορίας

Μέσα από προ­σφο­ρές στο Αρχείο του ΚΚΕ από την οικο­γέ­νεια του Από­στο­λου Μου­σού­ρη και του Φώτη Ματσά­κα, μαχη­τών του ΔΣΕ και μελών του κινη­μα­το­γρα­φι­κού συνερ­γεί­ου, έγι­νε δυνα­τό να δημιουρ­γη­θεί μια συλ­λο­γή με περισ­σό­τε­ρα από 15.000 φωτο­γρα­φι­κά στιγμιότυπα.

Οταν παρα­δό­θη­κε αυτό το υλι­κό στο Κόμ­μα, δεν υπήρ­χαν στοι­χεία με ημε­ρο­μη­νί­ες, χρο­νιές, τόπους και εικο­νι­ζό­με­να πρό­σω­πα. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μεγά­λη προ­σπά­θεια από συντρό­φους χρε­ω­μέ­νους στο Αρχείο του Κόμ­μα­τος, για μια πρώ­τη τεκ­μη­ρί­ω­ση του πολύ­τι­μου αυτού αρχεί­ου. Πολύ­τι­μος οδη­γός τους η βιβλιο­γρα­φία και οι ανα­μνή­σεις των επι­ζώ­ντων μαχητών.
Θυμί­ζου­με ότι μέρος αυτού του Αρχεί­ου έχει δημο­σιευ­τεί στην έκδο­ση — λεύ­κω­μα της «Σύγ­χρο­νης Επο­χής», «Από­στο­λος Μου­σού­ρης — Φωτο­γρα­φί­ζο­ντας τον Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό Ελλά­δας».
ℹ️  ISBN13 |>9789604512263 (2016 σελί­δες 552 [30x24])

Απόστολος Μουσούρης Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Πλέ­ον, όλο αυτό το αρχείο έχει ψηφιο­ποι­η­θεί, ταξι­νο­μη­θεί και εντα­χθεί στις συλ­λο­γές του Επι­μορ­φω­τι­κού Κέντρου «Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης», ώστε να είναι πλή­ρως προ­σβά­σι­μο στους μελε­τη­τές, στους ιστο­ρι­κούς και τον καθέ­να που ενδια­φέ­ρε­ται. Τα μονα­δι­κά αυτά ντο­κου­μέ­ντα μπο­ρούν να συμ­βά­λουν και στην ιστο­ρι­κή γνώ­ση των συν­θη­κών στις οποί­ες πολέ­μη­σε ο ΔΣΕ, των μεγά­λων επι­τευγ­μά­των του, της οργα­νω­μέ­νης στρα­τιω­τι­κής εκπαί­δευ­σης και της πολι­τι­κής, ιδε­ο­λο­γι­κής, δια­παι­δα­γω­γη­τι­κής δου­λειάς που γινό­ταν για τη δια­μόρ­φω­ση συνει­δη­τών, ταξι­κά συνει­δη­το­ποι­η­μέ­νων αγωνιστών.

Το ψηφιο­ποι­η­μέ­νο, πλέ­ον, αρχείο έχει τη δική του συμ­βο­λή στην ιστο­ρι­κή γνώ­ση για τον τιτά­νιο αυτόν αγώ­να, στον οποίο πήραν μέρος χιλιά­δες λαού. Ενα υλι­κό χρή­σι­μο και απα­ραί­τη­το για τις νέες γενιές, αδιά­ψευ­στος μάρ­τυ­ρας της Ιστο­ρί­ας! Ο εμπλου­τι­σμός του ΕΚΧΦ με το συγκε­κρι­μέ­νο αρχείο απο­τε­λεί και μια έμπρα­κτη έκκλη­ση για προ­σφο­ρά και άλλου υλι­κού στο Αρχείο του ΚΚΕ για την καλύ­τε­ρη αξιο­ποί­η­ση, προ­στα­σία από τη φθο­ρά του χρό­νου και την ανά­δει­ξή του.

φωτογραφικό κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ Λαϊκές συνελεύσεις

Λαϊ­κές συνελεύσεις

φωτογραφικό κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ Λαϊκές συνελεύσεις

Μαχη­τές του ΔΣΕ και κάτοι­κοι των χωριών ανοί­γουν δρόμο

Εκδή­λω­ση για το έργο του κινη­μα­το­γρα­φι­κού — φωτο­γρα­φι­κού συνερ­γεί­ου του ΔΣΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο