Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

23 Δεκεμβρίου 1968: Τελειώνει η αμερικανοκορεάτικη κρίση για το «Πουέμπλο»

Στις 23 Δεκέμβρη 1968 οι αρχές της Βόρειας Κορέας απελευθερώνουν τα 82 μέλη του αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου «Πουέμπλο», το οποίο συνελήφθη στις 23 Γενάρη 1968 μέσα στα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα. Με την απελευθέρωση τελείωσε και η κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών, απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη για ένα τουλάχιστον χρόνο και έφθασε μέχρι το χείλος της πολεμικής σύγκρουσης. Η ιστορία έχει ως εξής:

Τη νύχτα της 22 προς 23 Γενάρη 1968, το αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο «Πουέμπλο» αιχμαλωτίζεται από τέσσερα πολεμικά πλοία της Βόρειας Κορέας με το 83μελές του πλήρωμα και οδηγείται στο λιμάνι του Γουονσάν. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του πλοίου, ένα μέλος του πληρώματος τραυματίζεται θανάσιμα. Είναι το πρώτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που αιχμαλωτίζεται μετά τον αγγλοαμερικανικό πόλεμο του 1812.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει στη δημοσιότητα χάρτες, υποστηρίζοντας ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, αλλά ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πιονγιάνγκ μιλάει για «εχθρικές δραστηριότητες μέσα στα χωρικά ύδατα της χώρας».

Στις 24 του Γενάρη ο Πρόεδρος Τζόνσον στέλνει το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ», το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του πλανήτη, στα ανοιχτά της Κορέας, ενώ ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα ζητεί τη μεσολάβηση της σοβιετικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης.

Η κυβέρνηση της Β. Κορέας επιμένει: Δεν απελευθερώνει τους Αμερικανούς παρά μόνο αφού η αμερικανική κυβέρνηση ομολογήσει επίσημα τις εχθρικές της ενέργειες και ζητήσεις συγγνώμη!

Την ίδια μέρα, ο κυβερνήτης του «Πουέμπλο», δηλώνει μπροστά στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ότι η CIA υποσχέθηκε πακτωλό δολαρίων σ’ αυτόν και τους άνδρες του προκειμένου να φέρουν σε πέρας κατασκοπευτικές επιχειρήσεις εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης και της Βόρειας Κορέας.

Καθώς περνούν οι μέρες και οι μήνες, οι συγγενείς των κρατουμένων αρχίζουν τις διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη στάση της, ζητώντας την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος του «Πουέμπλο».

Στις 24 Δεκέμβρη 1968 οι κρατούμενοι απελευθερώνονται, ενώ προηγουμένως ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστράτηγος Γούντγουορντ, υπογράφει την ομολογία και την αίτηση συγγνώμης που ζητούσαν οι βορειοκορεάτες διαπραγματευτές. Αμέσως μετά την απελευθέρωση, οι Αμερικανοί αποκηρύσσουν την ομολογία τους, χωρίς βεβαίως αυτό να προσθέτει πολλά πράγματα στο βαρύτατα τρωθέν διεθνές τους γόητρο.

Η ειρωνεία είναι ότι διατάσσεται ανάκριση εναντίον του κυβερνήτη του «Πουέμπλο» για την ομολογία του, η οποία δε διέφερε ουσιαστικά σε τίποτα από το έγγραφο που υπέγραψε το ίδιο το αμερικανικό κράτος!