Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

23 Οκτωβρίου 1983: Επίθεση κατά Αμερικανών πεζοναυτών στο Λίβανο

23 Οκτώβρη 1983, η ώρα στη Βηρυτό είναι 6.20 τα ξημερώματα όταν ένα μεγάλο φορτηγό κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς το στρατηγείο των Αμερικανών πεζοναυτών, που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο Λίβανο. Οι φρουροί αιφνιδιάζονται και προσπαθούν να σταματήσουν το φορτηγό με ριπές αυτομάτων. Ο οδηγός χτυπημένος από τις σφαίρες συνεχίζει την πορεία του και μόλις το φορτηγό του καρφώνεται με ορμή στην περίφραξη του στρατηγείου πυροδοτεί το φορτίο του, 2,5 ολόκληρους τόνους εκρηκτικών. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το τετραώροφο κτίριο του αμερικανικού στρατηγείου μετατρέπεται σε ένα σωρό από πέτρες, σίδερα και διαμελισμένα πτώματα 260 Αμερικανών στρατιωτών. Προτού κοπάσει καλά καλά ο απόηχος της ολέθριας έκρηξης, μια δεύτερη πανομοιότυπη αποστολή αυτοκτονίας πλήττει το αρχηγείο των Γάλλων αλεξιπτωτιστών, που επίσης φιλοξενείται στη Βηρυτό. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο οδηγός – καμικάζι οδηγεί το φορτηγό του με μεγάλη ταχύτητα σε πλευρικό τοίχο του κτιρίου και πυροδοτεί το φονικό του φορτίο, σκορπίζοντας το θάνατο σε 58 Γάλλους στρατιώτες.

Η διπλή επίθεση της 23ης Οκτώβρη του 1983 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από τις αρχές της χρονιάς αυτής, η κατ’ όνομα πολυεθνική, αλλά ουσιαστικά αμερικανονατοϊκή «ειρηνευτική» δύναμη που βρίσκεται εγκαταστημένη στο Λίβανο δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα με ρουκέτες, ενέδρες και χειροβομβίδες, από τους πολυποίκιλους αντιπάλους της επιχειρούμενης PAX AMERICANA. Δεκάδες Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Ισραηλινοί στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ή παρόμοιες επιθέσεις Παλαιστινίων, μελών μαχητικών φιλοσυριακών και φιλοϊρανικών οργανώσεων, αλλά και αριστερών Λιβανέζων που διαμαρτύρονται για την ντε φάκτο διχοτόμηση της πατρίδας τους μετά την ισραηλινή εισβολή του Ιούνη του 1982.

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση της 23ης Οκτώβρη του 1983 διεκδίκησαν με προκηρύξεις τους το «Ελεύθερο Ισλαμικό Επαναστατικό Κίνημα» και η οργάνωση «Αλ Τζιχάντ αλ Ισλαμί» (Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος).

Την περίοδο αυτή, ο Λίβανος συνεχίζει να δοκιμάζεται από τον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ χριστιανών φαλαγγιτών και αριστερών μουσουλμάνων, ενώ ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε αρένα αναμέτρησης μεταξύ των ισραηλινών και των συριακών στρατευμάτων, που ελέγχουν το νότιο και το βόρειο τμήμα της χώρας αντίστοιχα.