Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

24 Ιανουαρίου 1960: Ξεσπάει η «βδομάδα των οδοφραγμάτων» στην Αλγερία

Το 1960 μπορεί να θεωρηθεί έτος – ορόσημο στην εξέλιξη της Αφρικής, αφού κατά τη διάρκεια του συντελέστηκε πραγματική κοσμογονία στη Μαύρη Ηπειρο. Η κατάρρευση της αποικιοκρατίας συντελέστηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Από το Γενάρη ως το Νοέμβρη του 1960, μέσα σε έντεκα μήνες, έχουμε μια ριζική αλλαγή του χάρτη της Αφρικής με τη δημιουργία 17 ανεξάρτητων κρατών στη θέση των ευρωπαϊκών κτήσεων. Τα γεγονότα του 1960 είναι το επιστέγασμα μιας διαδικασίας πολλών ετών με πολυαίμακτους αγώνες των λαών της Αφρικής για την ανεξαρτησία τους.

Στην Αλγερία, τελευταία αποικία της Γαλλίας στις βορειοαφρικανικές χώρες του Μαγκρέμπ, ο πόλεμος με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς βρίσκεται στον έκτο χρόνο. Στις 24 Γενάρη του 1960 άρχισε η δεύτερη εξέγερση των Γάλλων αποίκων, απεγνωσμένη προσπάθεια διατήρησης της αποικιοκρατίας μπροστά στην κλιμάκωση των επιθέσεων του αλγερινού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN), αλλά και στη διαφαινόμενη πρόθεση του στρατηγού Ντε Γκολ να κλείσει το ταχύτερο το θέμα Αλγερίας.

Στις 22 Γενάρη είχε προηγηθεί η καθαίρεση του διοικητή των επίλεκτων μονάδων αλεξιπτωτιστών και αρχηγού της Αστυνομίας, στρατηγού Μασί. Ο Μασί, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στις επιχειρήσεις για την καταστολή της δράσης του FLN διακρίθηκε για τη σκληρότητά του και τις απάνθρωπες μεθόδους, που χρησιμοποιούσε κατά των Αλγερινών. Ετσι έγινε ίνδαλμα των αποίκων. Η καθαίρεσή του οφειλόταν σε συνέντευξη που έδωσε σε γερμανική εφημερίδα, όπου ασκούσε κριτική στην πολιτική του Ντε Γκολ.

Στις 24 Γενάρη αρχίζει η στάση στο κέντρο του Αλγερίου. Οι στασιαστές, υποστηρικτές του Μασί, στήνουν οδοφράγματα και μερικές εκατοντάδες μέλη της εθνοφυλακής δημιουργούν πρόχειρα οχυρά. Στις συγκρούσεις της πρώτης μέρας σκοτώνονται 14 χωροφύλακες και 6 στασιαστές και τραυματίζονται 132 άτομα.

Στο Παρίσι οι συσκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη και το θέμα είναι αν θα επιχειρηθεί η βίαιη καταστολή της ανταρσίας, ή όχι. Ο Ντε Γκολ αποφασίζει να μη στείλει στρατό και στις 29 Γενάρη απευθύνει το περίφημο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος, στο οποίο επιτίθεται εναντίον του FLN, αλλά και των οργανώσεων των αποίκων.

Την 1η Φλεβάρη 1960 λήγει η «εβδομάδα των οδοφραγμάτων», όχι όμως και η αναμέτρηση. Το 1961, το αποτυχημένο πραξικόπημα των στρατηγών θα σημάνει την αρχή του τέλους για το αποικιοκρατικό καθεστώς στην Αλγερία.

Πηγή: Ριζοσπάστης