Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

24 Οκτωβρίου, μια ημερομηνία ορόσημο για το ποδόσφαιρο

Ημερομηνία ορόσημο είναι η σημερινή, 24 Οκτωβρίου, για το ποδόσφαιρο. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου 1857, στο Σέφιλντ, ο δικηγόρος Ναθανιήλ Κρέσκουικ μαζί με τον Γουίλιαμ Προστ, ίδρυσαν τον πρώτο ποδοσφαιρικό σύλλογο στον κόσμο, την Sheffield FC (Σέφιλντ), που FA και FIFA έχουν αναγνωρίσει ως την πιο παλιά ομάδα στον πλανήτη. Με την ιδιαιτερότητα ότι από την ίδρυσή της διατήρησε το καθεστώς μη επαγγελματικής ομάδας.

Στο ξεκίνημα, τα παιχνίδια παίζονται από τα μέλη του συλλόγου που χωρίζονται σε «επαγγελματίες εναντίον διαφόρων» ή «ελεύθερους εναντίον παντρεμένων».

Όταν το 1885 άρχισε το πρώτο αγγλικό πρωτάθλημα, η ομάδα υπολείπονταν από τις άλλες που με τα χρόνια είχαν κάνει την εμφάνιση τους, αποφασίζοντας να επιλέξει το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Ανάμεσα στις διακρίσεις της, υπάρχει η κατάκτηση του FA Amateur Cup, το 1904, ενώ ήταν φιναλίστ στο FA Vase, το 1977. Η ομάδα παίζει σήμερα στην όγδοη κατηγορία αγγλικού ποδοσφαίρου, στην Α΄ κατηγορία (νότιος όμιλος) της Northern Premier League. Στην διάρκεια των χρόνων, έχει χρησιμοποιήσει διάφορα στάδια στο Σέφιλντ, συμπεριλαμβανομένου του Bramall Lane, που χρησιμοποιείται σήμερα από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Ο σύλλογος έχει τα παρατσούκλια The Club (Ο Σύλλογος) και The Ancients (Οι Αρχαίοι), ενώ η εμφάνισή της ομάδας, αποτελείται από κόκκινη-καφέ φανέλα και μαύρο σορτσάκι. Να σημειωθεί ότι η Σέφιλντ FC, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις επαγγελματικές Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ, εκτός από την πόλη στην οποία εδρεύουν.