Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

25 Δεκεμβρίου 1944: Ο «χασάπης» Τσόρτσιλ επισκέπτεται την Αθήνα

Χριστούγεννα του 1944 στην Αθήνα. Η επίθεση του βρετανικού ιμπεριαλισμού σε συνεργασία με την ντόπια αντίδραση εναντίον του λαού της πρωτεύουσας συνεχίζεται, με στόχο την εξόντωση των δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης. Η σοβαρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, οι σημαντικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και η καταδίκη της επέμβασης της Βρετανίας από τη δημοκρατική κοινή γνώμη των χωρών του εξωτερικού και της ίδιας της Αγγλίας προκαλούσαν πολλές ανησυχίες στην αγγλική κυβέρνηση. Γι’ αυτό οι προσπάθειές της να κλείσει το «ελληνικό ζήτημα» εντάθηκαν στο έπακρο.

Στις 25 Δεκέμβρη του 1944 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ηντεν, φτάνει στην Αθήνα. Την επομένη, στο υπουργείο Εξωτερικών με την προεδρεία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού πραγματοποιείται μεγάλη σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, των αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ουίνστον Τσόρτσιλ, χασάπης του ελληνικού λαού

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Τσόρτσιλ ζήτησε να αποδεχτεί ο ΕΛΑΣ χωρίς καμιά αντίρρηση τους όρους του στρατηγού Σκόμπι. Αυτή η τοποθέτηση ενίσχυσε την αδιαλλαξία των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων. Ολοι ζητούσαν την άνευ όρων παράδοση των όπλων και τη διάλυση του ΕΛΑΣ. Μόνο ο Γ. Καφαντάρης χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου ανάξιο πολιτικό και υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα του τόπου.

Ο Γιώργης Σιάντος αναφέρθηκε στις θυσίες και τις υποχωρήσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για να εξασφαλισθεί ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και παρατήρησε ότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί απ’ όσα συμφωνήθηκαν.

Η σύσκεψη επαναλήφθηκε την επομένη και μετά την απόφαση για τη συγκρότηση αντιβασιλείας, ο Γ. Σιάντος επανέλαβε την άποψη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης, στην οποία θα παραδώσει τα όπλα ο στρατός του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια πρότεινε ένα σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος με τη δέσμευση για τη σύντομη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εκλογών.

Το ίδιο βράδυ, ο Τσόρτσιλ, λίγο πριν αναχωρήσει, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα χρησιμοποιήσουμε οσασδήποτε δυνάμεις χρειασθώσι προς τούτο διά να επιτύχωμεν τον αντικειμενικόν μας σκοπόν». Πριν από τις δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε συναντηθεί με τον Δαμασκηνό, τον οποίο «διόρισε» αντιβασιλιά και αυτός με τη σειρά του δεσμεύτηκε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση «χωρίς τη συμμετοχή των κομμουνιστών».

Πηγή: Ριζοσπάστης

25 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944 H επιχείρηση των υπονόμων της Αθήνας