Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

27 Ιανουαρίου 1944, λήγει η πολιορκία του Λένινγκραντ

Σαν σήμε­ρα, στις 27/1/1944, μετά από 900 μέρες σκλη­ρών και ηρω­ι­κών μαχών, λήγει η πολιορ­κία του Λένιν­γκραντ από τις δυνά­μεις του χιτλε­ρι­κού Άξονα.

Από τον Σεπτέμ­βρη του 1941 έως τον Γενά­ρη του 1944, επί 900 μέρες οι ναζί πολιορ­κού­σαν λυσ­σα­σμέ­να το Λένιν­γκραντ. Κατά τη διάρ­κεια της πολιορ­κί­ας ρίχνουν 107.000 βόμ­βες και 159.000 βαριά βλή­μα­τα. Στις μάχες και τους βομ­βαρ­δι­σμούς σκο­τώ­θη­καν 16.647 άνθρω­ποι, 38.702 τραυ­μα­τί­στη­καν, ενώ από την πεί­να πέθα­ναν 641.803 κάτοι­κοι του Λένιν­γκραντ. Όμως η πόλη του Λένιν άντε­ξε και στις 27 Γενά­ρη του 1944, μετά από ισχυ­ρή αντε­πί­θε­ση των σοβιε­τι­κών στρα­τευ­μά­των, η πολιορ­κία λύθηκε!

Ηρωική και μεγαλειώδης αντίσταση του λαού και του Κόκκινου Στρατού

Οι χιτλε­ρι­κοί είχαν επι­χει­ρή­σει να γονα­τί­σουν την πόλη του Λένιν, εξο­ντώ­νο­ντας τον λαό της με την πεί­να, με την πολιορ­κία να ξεκι­νά στις 8 Σεπτέμ­βρη 1941, απο­κό­πτο­ντας το Λένιν­γκραντ από τις δορυ­φο­ρι­κές πόλεις και τους κύριους οδι­κούς άξονες.

Μέρα με τη μέρα η κατά­στα­ση μέσα στην πόλη χει­ρο­τέ­ρευε από την άπο­ψη των συν­θη­κών ζωής, όμως ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός και ο λαός υπό την ηγε­σία του στρα­τη­γού Ζού­κοφ ανέ­πτυ­ξε σθε­να­ρή και μεγα­λειώ­δη αντί­στα­ση, λαμπρή στιγ­μή της οποί­ας ήταν και η κατα­σκευή του «Δρό­μου της Ζωής» πάνω στην παγω­μέ­νη λίμνη Λάντογκα.

Ο «Δρό­μος της Ζωής» δημιούρ­γη­σε οδό εφο­δια­σμού σε τρό­φι­μα και πολε­μο­φό­δια, με το πρώ­το δρο­μο­λό­γιο να πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις 20 Νοέμ­βρη 1941. Πέραν των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, το ηθι­κό στην πόλη της Επα­νά­στα­σης δια­τη­ρή­θη­κε υψη­λό με τα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια να λει­τουρ­γούν, τους πολι­τι­στι­κούς θησαυ­ρούς να φυλάσ­σο­νται στα υπό­γεια του Μου­σεί­ου Ερμι­τάζ και με τον τερά­στιο χρυ­σό θόλο της εκκλη­σί­ας του Αγί­ου Ισα­άκ να καλύ­πτε­ται με χρώ­μα για να μη δίνει στό­χο στα γερ­μα­νι­κά αεροπλάνα.

Ολό­κλη­ρο το 1942 κύλη­σε μέσα στη θανά­σι­μη αγω­νία του Λένιν­γκραντ, το οποίο όμως είχε κατα­φέ­ρει να ακυ­ρώ­σει τα σχέ­δια των ναζί. Ξεχω­ρι­στή στιγ­μή εκεί­νης της χρο­νιάς ήταν η πραγ­μα­το­ποί­η­ση της συναυ­λί­ας της 7ης Συμ­φω­νί­ας του Σοστα­κό­βιτς μέσα στην πολιορ­κη­μέ­νη πόλη. Τον Ιού­νη 1942 ένα αντί­γρα­φο της παρ­τι­τού­ρας έφτα­σε στην πόλη του Λένιν­γκραντ με μια βρα­δι­νή πτή­ση για τον ανε­φο­δια­σμό της πόλης, ενώ επαγ­γελ­μα­τί­ες μου­σι­κοί ανα­κλή­θη­καν από τα χαρα­κώ­μα­τα και σχη­μά­τι­σαν συμ­φω­νι­κή ορχή­στρα για την εκτέ­λε­σή της. Η συναυ­λία δόθη­κε στις 9 Αυγού­στου και μετα­δό­θη­κε με μεγά­φω­να σε όλη την πόλη, αφού προη­γου­μέ­νως τρεις χιλιά­δες οβί­δες εκτο­ξεύ­θη­καν κατά θέσε­ων του γερ­μα­νι­κού πυρο­βο­λι­κού, ώστε να εξα­σφα­λι­σθεί η σιγή του κατά τη διε­ξα­γω­γή της.

Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός επα­νε­νερ­γο­ποί­η­σε τον «Δρό­μο της Ζωής» τον Δεκέμ­βρη του ’42 στη Λάντο­γκα, στή­νο­ντας και σιδη­ρό­δρο­μο μήκους 30 χιλιο­μέ­τρων και κατα­φέρ­νο­ντας να ποντί­σει και πετρε­λαια­γω­γό. Στις 18 Γενά­ρη του 1943, πεντα­κό­σιες ημέ­ρες από την έναρ­ξη της πολιορ­κί­ας και σχε­δόν ταυ­τό­χρο­να με τη νίκη στο Στά­λιν­γκραντ, ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός κατά­φε­ρε να σπά­σει την πολιορ­κία στα νοτιο­α­να­το­λι­κά με την «Επι­χεί­ρη­ση Αστραπή».

Τελι­κά, η πολιορ­κία λύθη­κε τον Γενά­ρη του 1944, όταν ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός κατά­φε­ρε την ορι­στι­κή απώ­θη­ση των φασι­στών και με ολό­κλη­ρη την ανθρω­πό­τη­τα να απο­τί­ει φόρο τιμής στην πόλη του Λένιν, όταν απο­κα­λύ­φθη­κε το μέγε­θος της ναζι­στι­κής θηριω­δί­ας αλλά και ο άφθα­στος ηρω­ι­σμός του σοβιε­τι­κού λαού.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο